Ziua Logo
  Nr. 4421 de luni, 22 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Cauza noastra
Emil Boc, si altfel
-- Este o parte din mine care se bucura. Si zice: in jur de saptezeci la suta dintre romani se impaca la greu, ca sa reziste vremurilor. Este partea patetica din mine. Literara. Care se opune bombardamentului mediatic. Masinii de razboi a presei. Urii ca forta motrice.
Si o alta care se indoieste. Fiindca se intreaba: initiatorul acestui pact istoric a dorit o tara puternica sau o Opozitie slaba? Dupa 1965, Romania demarase cu motoarele incinse spre reforma. Lipsa polului oponent a aplecat balanta in zona unde incepea cultul personalitatii, al dictaturii. Cu o opozitie zdravana, regimurile comuniste ar fi urmat poate un alt destin. Si nu doar ele. Remarca poate fi luata in seama si de regimurile din Asia, Africa sau America Latina. Opozitia face Puterea. Si, iata, Opozitia in Romania e-n mainile unor comedianti. Traian Basescu si-a asigurat patul germinativ al puterii unipolare. Cu consecintele binecunoscute.
Sta Romania sub amenintarea unui destin rusesc, putinian? Teoretic, da. Alegerile libere anuleaza cenzura Uniunii Europene. Dupa acordurile muzicii dinspre Cotroceni, asistam la un mars implacabil si triumfal. Sigur, societatea civila, prin purtatorul ei de cuvant, presa, nu intarzie sa-si arate muschii. Vor fi desprinderi si sciziuni rebele. Vor aparea formatiuni politice noi. Calitatea de membru UE garanteaza dreptul la sciziune, la renastere, la orice demers democratic. Dar nu e Opozitie. Procentul de 70 la suta ramane neclintit. Si-n crestere.
Despre fiul de suflet al lui Basescu, l-am numit pe Emil Boc, s-a vorbit in anii din urma doar in termenii de trompeta, mustiuc, goarna, papagal al presedintelui. Cu sila si dispret. Neiertator. Dar si fara discernamant. Intolerant.
Basescu i-a fost magistru si model si, mai mult inca, a fost creatorul sau. La aparitia sa pe scena politica a provocat invidia tuturor adversarilor. Fiti ca Boc, luati exemplu de la Boc, urmariti-l pe Boc, sunau indemnurile liderilor catre invataceii lor. Boc era peste tot, pretutindenar. A fost preferat de electoratul pretentios al Clujului dupa ce se fripsese cu Funar. A fost ales si a doua oara. In semn de omagiu.
Nicio schimbare de optica. Felul obedient in raporturile cu Basescu a fost pus in continuare in seama caracterului sau slab. Cand, in egala masura, este si expresia educatiei sale de ardelean recunoscator binefacatorului, mentorului, modelului.
Vocatia de trompeta privita in sensul devotiunii ardelenesti poate sluji diferit. Provocata de o cauza deasupra si impotriva mentorului se poate intoarce impotriva acestuia. Cu dreptate. Calitatile raman aceleasi, isi schimba doar semnul. Ucenicul se poate desprinde de racheta purtatoare si deveni un sef de guvern responsabil. Impotriva unui Basescu fanariot, un Basescu ardelean. Acum are si puterea, are si cauza. Are si modelul. Pe care-l poate nega, eliberandu-se.
Nicolae Cristache, cristas@clicknet.ro 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Putin cam pe linga   de emigrstul
re: re voit sau nevoit   de costy
re voit sau nevoit   de cristas
Voit sau nevoit....   de costy
A r h i v a
  Iliescu batut cu monede in Cimitirul Eroilor    3 comentarii
  Asalt de imigranti la frontiere    
  Mort la furat de fier vechi    
  Sase dintr-un foc    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Perspectiva unei sanse senzationale (3395 afisari)
 Mitrea cu coltii in beregata lui Geoana (3005 afisari)
 Umbra lui Boc la Rachitele (2888 afisari)
 Dobanzi soc la euro (1891 afisari)
 "Reconfirmarea lui Predoiu este un semnal foarte bun" (1128 afisari)
 Socant: Un politist beat opreste toate masinile si se prabuseste in plina strada (3604 afisari)
 UPDATE 12:30 Iliescu, lovit cu oua si huiduit (VIDEO NECENZURAT) (3070 afisari)
 La 55 de ani, tanti Ilinca pozează nud studentilor de la Arte, unde e in anul I (2745 afisari)
 Ce se intampla cu Katie Holmes? E palida, incercanata si plina de bube! (2427 afisari)
 Calendar sexy cu frumuseti tatuate (VEZI FOTO) (2079 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00830 sec.