Ziua Logo
  Nr. 4420 de sambata, 20 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Procesul Comunismului
Cum a murit regimul Ceausescu
-- Securitatea depistase inca din iulie 1989 tabere de instruire pentru lupte de gherila urbana in "tarile fratesti" ale Pactului de la Varsovia
In vederea edificarii asupra momentelor interne si inter�na�tionale premergatoare loviturii din decembrie 1989 continuam sa publicam o sinteza din cronica unor evenimente anuntate: schim�barea regimului Nicolae Ceausescu cu regimul Ion Iliescu. In prima parte am redat situatia din prima jumatate a anului, de la "defectarea" responsabilului DSS Liviu Turcu si arestarea agentului CIA Mircea Raceanu la "scrisoarea celor sase" si demantelarea retelei Volodin-KGB. Astazi, veti afla cum Securitatea cunostea inca din august 1989 teatrul de operatiuni al "revolutiei" din decembrie si cum, inca din 1 decembrie, seful DSS l-a informat pe Ceausescu asupra schimbarilor europene inevitabile si a posibilei sale eliminari "prin orice mijloace".
Suntem in iunie 1989. Serviciile de informatii comuniste sesizeaza o crestere a activitatii informative si de securitate a serviciilor "fratesti", ale statelor membre ale Tratatului de la Varsovia, in special a Ungariei si Iugoslaviei. Drept urmare, seful Departa�mentulului Securitatii Statului (DSS), generalul Iulian Vlad, ordona constituirea - sub conducerea generalului Aristotel Stamatoiu, seful Centrului de Informatii Externe - a unui Comandament Special de Coordonare a Operatiunilor Informative Externe si Interne destinat cunoasterii intentiilor si planurilor referitoare la Romania (in contextul declaratiilor si intelegerilor sovieto-americane). Trebuie mentionat ca atat Centrul de Informatii Externe (CIE), respectiv unitatea de linie competenta pe spatiu si problema, sectorul condus de locotenent-colonelul Alexandru "Bebe" Tanasescu (dupa 1990 general si sef de unitate in SIE), cat si liniile de informare diplomatica au trecut mai bine de o saptamana sub tacere ceea ce BBC si presa din Ungaria comunicasera cu tam-tam-ul de rigoare, la nivel european: "Declaratia de la Budapesta" din 16 iunie 1989. Constituirea Comandamentului amintit a fost, intre altele, consecinta acestei omisiuni.
Budapesta cere autonomie
Ce se intamplase? Pe 16 iunie 1989 la Budapesta a avut loc ceremonialul reinhumarii lui Imre Nagy si a altor lideri ai momentului 1956, ceea ce l-a facut pe Nicolae Ceausescu sa declare, intr-o sedinta speciala a Comitetului Politic Executiv, convocata chiar a doua zi, ca "Ungaria a capitulat in fata NATO". Grupuri de intelectuali romani si unguri se reunisera la Budapesta "odata cu celebrarea funeraliilor victimelor represiunii revolutiei maghiare din 1956", pentru a formula si un Apel international in care se afirma, printre altele: "Transilvania a fost si este un spatiu de complementaritate si trebuie sa devina un model de pluralism cultural si religios. Este in folosul popoarelor noastre ca diversitatea culturala, religioasa si de traditii care a facut specificul Transilvaniei sa fie prezervata. Dreptul la o reprezentare politica autonoma si la autonomie culturala a fiecarei natiuni trebuie garantat. Realizarea sa implica, printre altele, asigurarea unei scolaritati de toate gradele in limba maghiara, inclusiv reinfiintarea universitatii maghiare din Cluj". Dezideratele respective au fost incluse imediat dupa 1989 in politica UDMR si, in sfera societatii civile, in cele ale primei organizatii neguvernamentale infiintate la Targu Mures, Liga Pro Europa. Declaratia de la Budapesta, in forma sa integrala, insotita de semnaturi, este disponibila pe site-ul ZIUA.
Formatiuni de gherila urbana infiltrate
In contextul aniversarilor de la Budapesta s-a facut mentiunea si la o asa-numita organizatie "Romania libera" constituita din persoane care trecusera clandestin in Ungaria.
In iulie-august, agenti de informatii ai Departamentului Securitatii Statului, infiltrati in cantonamentele speciale paramilitare din Ungaria, raporteaza deja primele date in legatura cu pregatirea unor formatiuni de lupta de tip gherila urbana. Misiunea acestora era sa actioneze in Romania pentru crearea pretextelor unor evenimente in consens cu evolutiile din Polonia, Ungaria, Cehoslovacia si Republica Demorcrata Germana, convenite, pe de o parte, de Mihail Gorbaciov si George Bush si, pe alta parte de Francois Mitterand si Helmuth Kohl, avand si binecuvantarea Papei Ioan Paul al II-lea. Ulterior, agenti curieri ai miscarilor "solidarnostz" din Polonia, "forumurilor civice "din Ungaria, Cehoslovacia si RDG sunt interceptati si anchetati, in timpul indeplinirii misiunilor de racolare si fixare a sarcinilor ce reveneau "revolutionarilor alesi pentru provocarea surprizelor strategice (politice) planificate", conform arhivelor DSS (SRI). Ca urmare a acestor actiuni se poate spune ca, practic, la sfarsitul lui august 1989, Securitatea cunostea cu precizie teatrul de operatiuni rezervat pentru decembrie 1989. In memoriile lor, responsabilii cu rang inalt de securitate amintesc ca in zilele de foc din decembrie 1989 au avut confirmarea deplina a misiunilor acelor emisari. Toate orasele pe care le-au mentionat ca tinte ale curieratului lor, au fost cuprinse, in dupa-amiaza zilei de 21 decembrie, de furia unor revolte, aparent ilogice, in care diversionisti profesionisti s-au transformat in revolutionari agitati. Desigur, au existat si exceptiile, frumosii naivi ai marilor orase. Un important protagonist al evenimentelor avea sa afirme cu referire la revolutionari ca "pegra avida de o noua dictatura, a strazii, nu trebuie sa se catere in fotoliile puterii".
In Septembrie 1989, pe fondul schimbarilor la nivel european, deja oamenii incep sa-si exprime impotriviri pentru realegerea lui Ceausescu la proximul Congres, chiar in conferintele unor organizatii locale ale PCR. In 23-25 noiembrie are loc Congresul al XIV-lea, cu masuri de siguranta instituite deja pe strazi, cu echipe de patrulare constituite din garzi patriotice, conform planului elaborat dupa august 1968 in cazul invaziei sovietice.
Dominoul s-a pornit la Malta
Pe 2-3 decembrie, Mihail Sergheevici Gorbaciov si George Herbert Bush se intalnesc in Malta. Continutul convorbirilor si previziunile geopolitice ale Securitatii ii sunt prezentate lui Nicolae Ceausescu de catre Iulian Vlad, intr-o nota speciala, olografa, pe 1 decembrie 1989, disponibila integral pe site-ul ZIUA.
In a doua zi a intalnirii de la Malta, pe 3 decembrie, intreaga conducere de partid a RDG demisioneaza "sub presiunea strazii". Se formeaza un regim de tranzitie care sa pregateasca alegeri libere. Pe 4 decembrie are loc la Moscova intalnirea conducatorilor statelor participante la Tratatul de la Varsovia. Pe 10 decembrie, in Cehoslovacia se instaureaza un guvern majoritar necomunist.
Tot pe 10 decembrie, in Timisoara, la slujba, pastorul Laszlo Tokes, documentat de Securitate ca agent al serviciilor R.P. Ungara, isi anunta enoriasii ca in 15 decembrie expira termenul de evacuare dictat de Judecatoria Timisoara in procesul initiat de Episcopia reformata, si ii cheama sa fie martori la aceasta evacuare. Pe 14 decembrie, la Iasi, esueaza incercarea unui "Front Popular Roman" de a convoca un miting anticeausist in Piata Unirii. Pe 15 decembrie, la Timisoara, in fata casei pastorului Tokes se aduna lume. Seara se striga cateva lozinci. Pe 16 decembrie, demonstratia din fata casei pastorului Tokes se extinde in intreaga Timisoara si capata un caracter net impotriva regimului. Fortele de represiune fac primele arestari. Pe 17 decembrie, la Timisoara, inainte de rasaritul soarelui, se fac arestari masive. Manifestatiile continua cu vigoare. Dupa-masa si seara se va deschide focul impotriva manifestantilor. Pe 18-19 decembrie, ca urmare a represiunii brutale din ziua de 17, manifestatiile scad in amploare, pentru ca pe 20 decembrie mai multe intreprinderi timisorene sa intre in greva. Sute de mii de manifestanti cer demisia lui Ceausescu. La Consiliul Judetean PCR si apoi la Opera se incheaga un comitet revolutionar.
Pe 21 decembrie incep manifestatii anticeausiste la Arad (ora 8), Buzias - jud. Timis (ora 9), Sibiu (ora 9,45), Cugir - jud. Alba (ora 11), Targu Mures (ora 11,30), Caransebes - jud. Caras Severin, Resita (ora 12), Bucuresti (ora 12,40 - mitingul organizat de Ceausescu se va intoarce impotriva acestuia), Brasov (ora 13 - dupa ce de dimineata fusesera framantari in intreprinderi), Ghimbav - jud. Brasov, Fagaras - jud. Brasov, Cluj (ora 15), Cisnadie - jud. Sibiu (ora 18), Nadrag - jud. Timis (ora 18,45), Alba Iulia (ora 22,30). La Bucuresti sunt ucisi primii manifestanti si se fac arestari, dupa care, in noaptea de 21 spre 22 decembrie, manifestatia din Piata Universitatii este reprimata brutal. Pe 22 decembrie dimineata incep manifestari anticeausiste si anticomuniste in alte orase ale tarii, iar la Bucuresti muncitorii marilor intreprinderi se indreapta, organizat, spre centrul orasului. La pranz Ceausescu fuge din sediul CC cu elicopterul. Ion Iliescu, inconjurat de disidentii oficiali ai regimului, apare la "Televiziunea Libera" si declara ca "Ceausescu a intinat nobilele idealuri ale socialismului". Seara, sub comanda nou instalatului Front al Salvarii Nationale, incepe lupta cu "teroristii". Cine au fost acestia, inca nu s-a aflat...
Pagina realizata de Victor RONCEA 
 Afisari: 3971  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Ciudat excesul de activitate.   de Aladin
Iei inca de la pashopt....   de Ion Caramache
Nici Germania nu-si mai permite sa publice atat de des fotografii ale lui Hitler   de ionion
Cum a murit regimul Ceausescu ???   de georgems
Cunoasterea adevarului....   de Stefan Caliga
Mr. Roncea - vii sa confirmi dorinta "maselor" din 1989 : inlaturarea lui Ceausescu pe fundalul unui   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Generatiile urmatoare ale bolsevicilor romani isi continua opera de distrugere totala   de ionion
NEOCOMUNISMUL   de JUDELE
Paranoid-roncea!   de Caius-Roland
Care zice c'a murit REGIMUL?   de NormanFinkel5
Daca romanii si-au asasinat singuri patriotii...doar cei "validati" de secu au avut voie sa se dea    de Ion Ionescu de la Brad
A inceput conspiratia impotriva Romaniei, Romania vai, este in pericol,   de ionion
Mesajele suspecte continua !!!!   de don giovanni
felicitari ZIUA   de Sorin D
Toti sunt impotriva noastra, noi, romanii, suntem o victima a Universului pentruca   de ionion
Regimul Ceausescu mort ? Ceausescu este mort, dar regimul a supravietuit si   de ionion
Mesaje secrete sub acoperirea demantelarii unor retele anti-romanesti !!!   de don giovanni
   de ionion
"pastorul Laszlo Tokes, documentat de Securitate ca agent al serviciilor R.P. Ungara"   de Liviu2002j
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cum a murit regimul Ceausescu (3971 afisari)
 Coproductia CIA - KGB din Decembrie '89 (2510 afisari)
 Buba Felix (2418 afisari)
 Banii si sictirul (2207 afisari)
 Declaratia secreta a lui Lucretiu Patrascanu (2171 afisari)
 Amy Winehouse loveste din nou: Topless de zile mari pe o plaja din Caraibe! (VEZI FOTO) (4188 afisari)
 Perle ale minitrilor din timpul audierilor (2909 afisari)
 Seful Politiei Comunitare sector 1, filmat de un coleg in timp ce se uita la filme porno - IMAGINI INTERZISE MINORILOR (2844 afisari)
 Un afis care va fi folosit intr-o campanie electorala din Elvetia infatiseaza doi tigani din Romania care jefuiesc o casa  (2605 afisari)
 Cu vocea tremuranda, Elena Udrea a numarat ''nenumaratele statiuni'' ale Romaniei (2232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02755 sec.