Ziua Logo
  Nr. 4420 de sambata, 20 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Pogea isi arata muschii
-- Viitorul ministru de Finante sustine ca deficitul se va reduce in 2009 de la 4% la 1,7% din PIB
Nici nu a apucat sa treaca prin Comisii ca sa fie validat, ca viitorul ministru al Finantelor, Gheorghe Pogea, a inceput sa isi arate "muschii". El sustine ca viitorul Guvern vrea sa reduca deficitul bugetar de la 4% din PIB in acest an, la 1,7% in 2009. Analistii sustin ca acest lucru s-ar putea realiza intr-un singur fel: prin reduceri de pensii si salarii.
Viitorul Guvern are planuri mari. Potrivit declaratiilor viitorului ministru Gheorghe Pogea, deficitul bugetar va fi redus de la aproximativ 4% din PIB in acest an, la 1,7% in 2009. "Intentionam sa reducem in mod drastic deficitul bugetar, de la circa 4% din PIB in acest an. Criza nu mai poate astepta", a afirmat Pogea, citat de Reuters. Cheltuielile publice vor fi reduse semnificativ, iar noul Guvern va favoriza numai costurile legate de investitii, a spus el. Numai ca lucrurile se vad altfel de la minister. Facilitatile fiscale, reducerea TVA si alocarile suplimentare pentru sanatate, educatie, pensia minima, prevazute in varianta intermediara a programului de guvernare PDL-PSD, vor duce la un deficit bugetar de 6% din PIB anul viitor, in opinia actualului ministrul al Finantelor, Varujan Vosganian. De asemenea, surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax ca deficitul bugetului general consolidat va urca la 3,8 - 3,9% din PIB in acest an si la 5,5 - 5,8% din PIB in 2009, iar in baze ESA va atinge 4,6% la finele lui 2008 si 6-6,2% din PIB anul viitor. Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru declara, recent, ca, asa cum este planificat in prezent bugetul pe 2009, deficitul sectorului public ar ajunge la 6,3% din produsul intern brut (PIB). "Dupa adoptarea planului fiscal pe 2009, au fost deja planificate masuri fiscale care ar produce un deficit bugetar de 6,3% din PIB, in conditiile in care si cresterea economica luata in calcul de Guvern pentru 2009 este de 6%", a precizat Croitoru. Exista insa o posibilitate ca viitorul Guvern sa ajunga la ambitioasa tinta de 1,7% din PIB a deficitului bugetar. Economistul senior al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc ne-a declarat ca, la modul in care este alcatuit bugetul pentru anul viitor, acest lucru se poate realiza prin taieri de salarii si pensii, o masura pe care nu o considera oportuna. Chiar daca isi propune sa nu mai creasca salariile profesorilor si sa nu mai majoreze pensiile, nu se poate obtine un deficit mai scazut de 3% din PIB.
Lupta pentru rating
Totodata, Pogea a mentionat ca viitorul Guvern spera ca agentiile de evaluare financiara vor decide sa ridice ratingul de tara in decurs de sase luni, astfel incat Romania sa fie din nou in categoria de investment grade. "Avem nevoie sa restabilim increderea investitorilor in economia Romaniei", a mai spus Pogea. Doua dintre cele mai mari agentii de evaluare de pe plan international, respectiv Standard&Poor's si Fitch, au coborat in octombrie, respectiv in noiembrie, ratingul Romaniei sub pragul de investment grade, subliniind capacitatea redusa a statului de a evita o criza financiara si economica severa, respectiv riscurile determinate de necesarul ridicat de finantare de pe pietele internationale de credit. Iar Romania inca nu se vede bine in exterior. Banca americana Merrill Lynch anticipeaza probleme pe pietele financiare din Europa de Est in 2009, din cauza acumularii de datorii neperformante si a dezechilibrelor macroeconomice severe, indeosebi in Romania.
Avem nevoie sa restabilim increderea investitorilor in economia Romaniei.
Gheorghe Pogea
George BANCIULEA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Pogea!!!!!!!!!!   de tray
Deficit de 1,7%    de octaaa
guvernul pdl-psd   de cosor ion
A r h i v a
  Patriciu cumpara ieftin imobiliare    3 comentarii
  Automobile pe janta    
  Solutiile bancilor pentru locuinte    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cum a murit regimul Ceausescu (3971 afisari)
 Coproductia CIA - KGB din Decembrie '89 (2510 afisari)
 Buba Felix (2418 afisari)
 Banii si sictirul (2207 afisari)
 Declaratia secreta a lui Lucretiu Patrascanu (2171 afisari)
 Amy Winehouse loveste din nou: Topless de zile mari pe o plaja din Caraibe! (VEZI FOTO) (4188 afisari)
 Perle ale miništrilor din timpul audierilor (2909 afisari)
 Seful Politiei Comunitare sector 1, filmat de un coleg in timp ce se uita la filme porno - IMAGINI INTERZISE MINORILOR (2844 afisari)
 Un afis care va fi folosit intr-o campanie electorala din Elvetia infatiseaza doi tigani din Romania care jefuiesc o casa  (2605 afisari)
 Cu vocea tremuranda, Elena Udrea a numarat ''nenumaratele statiuni'' ale Romaniei (2232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00975 sec.