Ziua Logo
  Nr. 4419 de vineri, 19 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Gazele la mana ANRE
-- Pentru ca importurile se ieftinesc, trebuie sa scada si factura consumatorilor romani * Unii distribuitori au cerut insa cresterea preturilor cu 20 la suta
Incepand cu 1 ianuarie 2009, pretul gazelor pentru populatie trebuie sa scada. Pretul platit de romani cuprinde tarifele de transport, distributie si inmagazinare, precum si pretul efectiv al gazelor. Daca primele trei componente sunt stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), cel efectiv al gazului este alcatuit din pretul hidrocarburilor produse in tara si cel de import.
Romania, prin Petrom si Romgaz, produce aproximativ 70% din necesarul de gaze, restul de 30% fiind importat de la o singura sursa: Federatia Rusa. De fapt, concernul rus Gazprom, unicul furnizor pentru Romania, exporta doar prin intermediari, contractele cu acestia fiind semnate pe termen lung, pana in 2030.
Pentru ca nu exista o bursa internationala a gazelor, pretul acestora se calculeaza trimestrial, tinand cont de cel al petrolului pe o perioada anterioara de 6-9 luni. Acum sase luni, barilul de petrol a atins cel mai inalt nivel din toate timpurile: aproape 150 de dolari. De atunci, pretul international al titeiului a tot scazut, atingand ieri cea mai scazuta cota din ultimii patru ani: 37,99 dolari/baril. Cum depinde de pretul petrolului, evident ca pretul international al gazelor va scadea de la 1 ianuarie 2009.
Tinand cont de faptul ca 30% din "cosul" de gaze consumate de consumatorii casnici din Romania este importat, iar pretul gazelor de import scade, este firesc ca si pretul final platit de romani sa scada!
Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut, considera ca pretul energiei poate scadea in Romania numai daca Guvernul va impune reducerea costurilor de distributie si de transport. "Cerem Guvernului ca, incepand de anul viitor, sa reduca drastic costurile de distributie si transport ale energiei, prin impunerea unor tarife reglementate, substantial reduse" a declarat Milut.
Preturile ar trebui sa scada
"In conditiile in care pretul international al petrolului a ajuns sub 40 de dolari/baril, in mod normal si pretul gazelor naturale trebuie sa scada", a declarat fostul ministru al Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres. El a explicat, in plus, ca, avand in vedere ca gazele care ajung la consumatorul final sunt comercializate intr-un "cos" in care importurile reprezinta aproximativ 30%, pretul trebuie sa scada. "ANRE trebuie sa aiba in vedere, in negocierile cu distribuitorii si transportatorii interni de gaze, faptul ca gazele de import se ieftinesc. Toata lumea se asteapta ca pretul de import al gazelor sa scada de la peste 500 de dolari/1000 mc in prezent, la jumatate, pe parcursul anului viitor. Drept pentru care, in opinia mea, nu exista motive de majorare a pretului gazelor pentru consumatorii casnici, de la 1 ianuarie 2009", a mai spus Ioan Codrut Seres.
Reamintim, Distrigaz Sud a declarat ca "poarta discutii cu ANRE in acest moment, urmand ca la finalizarea lor sa oferim mai multe detalii". Celalalt mare distribuitor din tara, E.On Gaz Romania, a anuntat ca a cerut majorarea preturilor reglementate pentru a-si acoperi pierderile acumulate in 2008 din cauza nerecunoasterii de catre ANRE a intregului pret platit de companie pentru gazele importate in acest an. Surse din piata ne-au declarat ca unii distribuitori au cerut majorarea preturilor cu aproximativ 20%.
Gabi MOROIANU 
A r h i v a
  Salarii mai mari in sanatate    1 comentariu
  Reparatii capitale    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Scantei in PDL (4101 afisari)
 Ceausescu si-a sfidat sfarsitul (3939 afisari)
 Afacerea Stanisoara (3418 afisari)
 Portocala rosie (2764 afisari)
 Stefan Andrei: "Daca ramanea in tara, erau mai putine victime" (2542 afisari)
 Securitatea, catre Nicolae Ceausescu: La Malta se va stabili "un nou echilibru pe continentul european" (4350 afisari)
 Roberta Anastase, de la candidatura la Miss Univers, la cea de presedinte al Camerei Deputatilor (VIDEO) (3416 afisari)
 Tineri EMO se automutileaza si posteaza pozele pe Internet (IMAGINI SOCANTE) (3144 afisari)
 Ca la nebuni: Ascultati imnul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chisinau (Audio) (2591 afisari)
 In urma dezvaluirilor din presa, postul History nu mai difuzeaza documentarul cu Decebal si Burebista (2269 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01015 sec.