Ziua Logo
  Nr. 4419 de vineri, 19 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Asalt la grade de Inalta Curte
-- Zeci de judecatori de la tribunalele din Ardeal cer ca CSM sa le dea grad suprem, contrar legii, fara examen * Ei motiveaza cu exemplul procurorilor DIICOT si DNA, care au primit grad maxim printr-o decizie a instantei
La finele lunii octombrie,
mai multi judecatori de la Tribunalul Alba Iulia
au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii
sa le recunoasca gradul profesional de judecatori de Inalta Curte, fara sustinerea examenului cerut de lege. Nastrusnica solicitare a fost motivata pe temeiul discriminarii, petentii invocand faptul ca nu pot fi mai prejos decat cei peste 70 de procurori de la DIICOT si DNA, proveniti de la parchete de judecatorii si tribunale, care au dobandit gradul maxim profesional, fara examenul cerut de lege, in baza unor hotarari controversate ale Sectiei de Contencios Administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Cererea judecatorilor de la Tribunalul Alba Iulia a fost urmata imediat de o alta similara, semnata de aceasta de un grup de zece judecatori de la Tribunalul Sibiu, cu precadere de la sectia penala. Este posibil sa existe si alte cereri similare, care sa nu fi ajuns inca pe masa CSM. Cert este ca pana in prezent ambele cereri ale judecatorilor de la tribunalele din Alba Iulia si Sibiu au fost respinse de CSM (cu majoritate de voturi, nu cu unanimitate), pe motiv ca situatia de la procurori nu ar fi identica cu cea de la judecatori, neputand fi retinut un "tratament juridic diferit".
Cutia Pandorei
Sarabanda avansarilor in grad, peste rand si fara examen, a inceput anul trecut la DIICOT si DNA. ZIUA a publicat pe larg acest episod, in care peste 70 de procurori de la cele doua parchete au solicitat CSM sa-i avanseze la gradul maxim profesional, fara examen, invocand ca, daca au fost adusi in echipele de combatere a crimei organizate sau anticoruptie, la simpla alegere a sefilor acestor parchete, trebuie sa dobandeasca automat gradul corespunzator - de parchet de instanta suprema (cele doua parchete fiind in fapt directii ale Parchetului Inaltei Curti).
Initial, CSM le-a respins in bloc cererile, cu motivatia ca un grad superior se poate dobandi, conform legii, doar prin examen. Procurorii in cauza nu s-au lasat si au atacat in contencios-administrativ hotararile CSM de respingere. Si, minune, mai multe complete de judecata de la Sectia de Contencios-Administrativ a ICCJ le-a dat castig de cauza (desi au existat si complete care le-au respins cererile). Inarmati cu hotarari irevocabile, zecile de procurori au dat navala la CSM, solicitand sa li se recunoasca gradul maxim dobandit in baza acestora. Iar CSM nu s-a mai impotrivit si le-a acordat gradele.
Asa se face ca in prezent, contrar prevederilor art. 43 - 47 din Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, care conditioneaza avansarea de examene sau concursuri speciale, unii procurori au sarit de la gradul de parchet de ju�decatorie direct la cel de parchet de instanta suprema. Asta in timp ce restul de peste 1500 de procurori din tara, daca vor sa avanseze in grad, trebuie sa sustina examene, treapta cu treapta, pentru Tribunal, Curte de apel si Inalta Curte.
Precedentul sporului pentru coruptie
Tot pe motiv de "discriminare", mii de magistrati au dat in judecata Statul roman, in anii trecuti, in uriasul scandal legat de sporul salarial de 40% pentru coruptie, stabilit prin lege pentru magistratii care solutioneaza dosare de coruptie. Sute de magistrati din intreaga tara s-au simtit imediat "discriminati", si au dat statul in judecata pentru discriminare salariala, invocand ca un magistrat civilist nu poate fi considerat inferior unuia din penal, care a solutionat cazuri de corptie. Actiunile au fost solutionate chiar de colegii reclamantilor, care au recunoscut imediat dreptul de a primi sporurile. Pe care statul a fost obligat ulterior sa le plateasca retroactiv pe ani in urma, pentru ca, in Romania, sentintele judecatoresti sunt, in anumite situatii, mai puternice decat o lege.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
TOTI LA CIOLAN    de tase
A r h i v a
  Argument cu tinta dubla    
  Definirea discriminarii    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Scantei in PDL (4101 afisari)
 Ceausescu si-a sfidat sfarsitul (3939 afisari)
 Afacerea Stanisoara (3418 afisari)
 Portocala rosie (2764 afisari)
 Stefan Andrei: "Daca ramanea in tara, erau mai putine victime" (2542 afisari)
 Securitatea, catre Nicolae Ceausescu: La Malta se va stabili "un nou echilibru pe continentul european" (4350 afisari)
 Roberta Anastase, de la candidatura la Miss Univers, la cea de presedinte al Camerei Deputatilor (VIDEO) (3416 afisari)
 Tineri EMO se automutileaza si posteaza pozele pe Internet (IMAGINI SOCANTE) (3144 afisari)
 Ca la nebuni: Ascultati imnul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chisinau (Audio) (2591 afisari)
 In urma dezvaluirilor din presa, postul History nu mai difuzeaza documentarul cu Decebal si Burebista (2269 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01016 sec.