Ziua Logo
  Nr. 4419 de vineri, 19 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Stiinta desfiinteaza miturile
-- Mamele care isi pun copiii sa poarte caciula cand este frig afara, in ideea ca "prin cap se pierde cea mai mare parte din caldura corpului", se insala amarnic. Mancatul seara nu ingrasa, copiii care mananca dulciuri nu devin hiperactivi si nu exista nicio reteta pentru a scapa de mahmureala. Aceste afirmatii apartin unor oameni de stiinta americani, care au luat unele dintre cele mai raspandite mituri si le-au analizat, pentru a vedea daca sunt sau nu valabile.
Astfel, nu exista vreo dovada cum ca s-ar pierde mai multa caldura prin cap decat prin oricare alta parte a corpului. Manualul de supravietuire al armatei americane sustine ca "40-45% din caldura corpului" e pierduta prin cap, dar acest lucru e total neadevarat. Savantii spun ca mitul a izvorat probabil in urma unui experiment militar - in timpul caruia subiectii au fost lasati cu capul descoperit, dar cu haine groase pe ei intr-o zona arctica - pentru a masura pierderea de caldura din corpul omenesc la temperaturi extrem de scazute. "Deoarece a fost singura parte a corpului subiectilor care a fost expusa la frig, normal ca au pierdut cea mai mare parte a caldurii prin cap", concluzioneaza cercetatorii.
Convingerea ca cei mici devin distrugatori si agitati dupa ce primesc ceva cu zahar e posibil sa fie doar in mintea parintilor. In urma testarii acestei idei, s-a ajuns la parerea ca pana si subiectii considerati "sensibili" la zahar s-au purtat la fel dupa ce au tinut, pe rand, o dieta ce continea zahar si o alta lipsita de zahar.
A fost desfiintata si teoria conform careia mancatul seara tarziu ingrasa. Aceasta idee a fost sustinuta pana de curand de catre academicienii suedezi, care erau de parere ca femeile obeze mananca mai mult noaptea decat femeile cu greutate normala. Insa cercetatorii americani spun ca femeile obeze nu mananca mai mult doar noaptea, ci si in alte imprejurari. Alte studii nu au gasit nicio legatura intre mancatul tarziu si cresterea in greutate. "Oamenii se ingrasa pentru ca totalul de calorii acumulate este mult mai mare decat totalul de calorii arse", declara expertii.
In vreme ce paginile de inter�net, forumurile sunt impanzite de metode - unele traditionale, altele mai putin traditionale - pentru a scapa de pacatoasa mahmureala, nu exista dovezi stiintifice care sa indice ca aceasta neplacuta stare s-ar putea vindeca sau chiar si preveni.
Echipa de cercetatori care a realizat acest studiu - de la Universitatea de Medicina din Indiana -, a verificat de asemenea si teoria potrivit careia planta traditionala de Craciun - poinsettia pe numele ei stiintific, Craciunita, la noi - ar fi toxica. In urma unui experiment in timpul caruia li s-a administrat unor soareci o cantitate mare de suc extras din aceasta planta, nu s-a putut gasi nivelul de toxicitate al Craciunitei.
Ana MUNTEANU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
'stiinta' cind nu intelege   de Anca2008
Credeti-i, pe riscul vostru   de Eufrosin
E chiar a mintea cocosului...   de JMJ
A r h i v a
  Imbatat de stewardese    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Scantei in PDL (4101 afisari)
 Ceausescu si-a sfidat sfarsitul (3939 afisari)
 Afacerea Stanisoara (3418 afisari)
 Portocala rosie (2764 afisari)
 Stefan Andrei: "Daca ramanea in tara, erau mai putine victime" (2542 afisari)
 Securitatea, catre Nicolae Ceausescu: La Malta se va stabili "un nou echilibru pe continentul european" (4350 afisari)
 Roberta Anastase, de la candidatura la Miss Univers, la cea de presedinte al Camerei Deputatilor (VIDEO) (3416 afisari)
 Tineri EMO se automutileaza si posteaza pozele pe Internet (IMAGINI SOCANTE) (3144 afisari)
 Ca la nebuni: Ascultati imnul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chisinau (Audio) (2591 afisari)
 In urma dezvaluirilor din presa, postul History nu mai difuzeaza documentarul cu Decebal si Burebista (2269 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00863 sec.