Ziua Logo
  Nr. 4419 de vineri, 19 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Deranj pe mobil
-- Companiile mari de telefonie mobila se simt discriminate de ANC din cauza taxelor de interconectare
Un nou scandal este pe cale sa se nasca: in urma scaderii diferentiate a tarifelor de interconectare, gigantii telefoniei mobile isi manifesta nemultumirea. Acestea considera ca Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) ii discrimineaza, mai mult chiar, ca masurile contravin legislatiei europene. Prin aceasta modificare, unele companii vor castiga sume semnificative de bani, in timp ce altele vor pierde.
ANC a lansat in dezbatere publica o decizie privind modificarea tarifelor de interconectare, pentru a-i ajuta pe cei mici sa creasca, pentru a stimula concurenta, din 2010 urmand sa se introduca un tarif simetric. Pe 22 decembrie se incheie perioada de dezbatere a proiectului de act normativ.
In luna noiembrie, ANC a dat publicitatii mai multe proiecte de decizie care prevad reducerea tarifelor de interconectare ale Cosmote Romania, Telemobil si RCS&RDS de la 1 februarie 2009, cu procentaje cuprinse intre 3% si 28%. Astfel, Cosmote si Telemobil (care ofera serviciul Zapp) vor practica un tarif de 6,4 eurocenti/minut, iar RCS&RDS - de 7,21 eurocenti/minut. In prezent, tarifele de interconectare ale acestora sunt de 8,2 eurocenti /minut, 8,01 eurocenti/minut si 7,43 eurocenti/minut. Totodata, asa cum a stabilit autoritatea de reglementare inca din anul 2006, Orange Romania si Vodafone Romania vor practica, de la 1 ianuarie 2009, un tarif de 5,03 eurocenti/minut, in scadere cu 21,4% fata de cel practicat in prezent.
"In principiu, tarifele de interconectare orientate pe costuri ale operatorilor Cosmote, RCS&RDS si Telemobil tind sa fie identice, atat unele cu celelalte, cat si cu cele ale operatorilor reglementati anterior, Orange si Vodafone. Practic, ceea ce difera sunt pantele de ajustare impuse celor trei furnizori reglementati mai recent", a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran. Potrivit acestuia, in cazul companiei RCS&RDS, ANC propune o abordare distincta a reglementarii tarifelor de terminare (taxa de interconectare), deoarece, pe de o parte, exista un decalaj substantial in privinta datei de intrare pe piata intre RCS&RDS si ceilalti operatori de retele mobile, si, pe de alta parte, acest furnizor opereaza o retea care utilizeaza in mod exclusiv tehnologie 3G.
"In concluzie, reducerea graduala a tarifelor de interconectare ale Cosmote, Telemobil si RCS&RDS a fost gandita astfel incat sa nu le afecteze acestora semnificativ planurile de afaceri deja intocmite, sa ofere suficienta predictibilitate in elaborarea planurilor de afaceri viitoare si sa nu produca un impact disproportionat asupra veniturilor acestor furnizori, asigurand o tranzitie spre tarifele orientate in functie de costuri, simetrice", arata Nistoran. El mai spune ca necesitatea de a reglementa tarifele de interconectare vine din necesitatea de a incuraja concurenta si de a crea conditii egale de piata pentru toti jucatorii. "Fiecare dintre operatori are un monopol in ceea ce priveste apelurile catre proprii clienti si ar putea descuraja concurenta din partea celorlalti operatori, prin practicarea unor tarife extrem de mari pentru apelurile din afara retelei catre proprii utilizatori. Acest lucru ar descuraja abonatii sa apeleze in afara retelelor si ar limita liberul acces la servicii de comunicatii si, implicit, libera concurenta pe piata de telefonie", mai spune seful ANC. El a completat ca de tarife asemanatoare au beneficiat atat Orange, cat si Vodafone, in trecut, cel putin in ceea ce priveste reteaua Romtelecom.
In viitor, Autoritatea va stabili tarife simetrice pentru serviciile de terminare a apelurilor pentru toti operatorii de telefonie mobila, pe baza costurilor unui operator ipotetic eficient, care vor fi stabilite printr-un model de calcul, care va fi elaborat in perioada 2009-2010.
Cosmote e fericita
Decizia ANC privind reducerea tarifelor de interconectare este conforma cu recomandarile facute de Comisia Europeana si va stimula si mai mult competitia pe piata telecomu�nicatiilor, in beneficiul utilizatorilor finali, a declarat directorul general al Cosmote Romania, Stefanos Theocharopoulos. "Cosmote Romania este de parere ca decizia ANC de trecere la faza urmatoare de reducere a tarifelor de interconectare pentru toti operatorii este conforma cu cele mai recente recomandari facute de Comisia Europeana. Acestea au scopul de a stimula si mai mult competitia pe piata de telecomunicatii, in beneficiul utilizatorilor finali", a afirmat reprezentantul Cosmote Romania. In acelasi timp, Orange Romania, unul din cei mai mari operatori de telefonie mobila din tara, sustine scaderea tarifelor sale de interconectare si considera ca, pentru a crea beneficii reale pentru utilizatori, ANC trebuie sa alinieze toti operatorii la acelasi nivel de tarife de interconectare incepand cu 1 ianuarie 2009. "In caz contrar, Orange ar trebui sa subventioneze ineficientele celor 3 operatori, care vor continua sa aiba tarife de interconectare ridicate. Diferentele in tarifele de interconectare propuse de ANC contravin flagrant recomandarilor Comisiei Europene si protejeaza in mod injust interesele comerciale ale unui grup de operatori, in detrimentul consumatorilor", arata reprezentantii Orange.
Pagina realizata de Florin BARBUTA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
PRESEDINTELE   de YOGHINUL
A r h i v a
  Portocala rosie    60 comentarii
  Ce este interconectarea    
  Atac la persoana    
  Lupta pentru functii in PSD    
  Scantei in PDL    4 comentarii
  Tariceanu diplomat pe viata    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Scantei in PDL (4101 afisari)
 Ceausescu si-a sfidat sfarsitul (3939 afisari)
 Afacerea Stanisoara (3418 afisari)
 Portocala rosie (2764 afisari)
 Stefan Andrei: "Daca ramanea in tara, erau mai putine victime" (2542 afisari)
 Securitatea, catre Nicolae Ceausescu: La Malta se va stabili "un nou echilibru pe continentul european" (4350 afisari)
 Roberta Anastase, de la candidatura la Miss Univers, la cea de presedinte al Camerei Deputatilor (VIDEO) (3416 afisari)
 Tineri EMO se automutileaza si posteaza pozele pe Internet (IMAGINI SOCANTE) (3144 afisari)
 Ca la nebuni: Ascultati imnul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chisinau (Audio) (2591 afisari)
 In urma dezvaluirilor din presa, postul History nu mai difuzeaza documentarul cu Decebal si Burebista (2269 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01012 sec.