Ziua Logo
  Nr. 4419 de vineri, 19 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Util
Craciun atins de criza
-- Bugetul romanilor va fi puternic zguduit de cumparaturile de sarbatori * Cu toate ca bantuie recesiunea financiara, preturile brazilor, decoratiunilor si produselor alimentare traditionale se mentin ridicate
Romanii nu pot concepe Craciunul fara o masa copioasa si un brad impodobit. Bineinteles, comerciantii sesizeaza acest fapt, asa ca, in ciuda crizei financiare, produsele alimentare, brazii si decoratiunile nu se ieftinesc, ba dimpotriva. In pietele din Bucuresti, pretul brazilor nu coboara sub 50 - 60 de lei, ajungand chiar si pana la 200 de lei, desi Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva vinde pomii de Craciun cu preturi cuprinse intre 12 si 36 de lei, de aproape cinci
ori mai ieftin.
Brazii din import se vand cu preturi chiar mai mari, cuprinse intre 120 si 300 lei. Adusi din Danemarca, Germania sau Olanda, pomii de Craciun au preturi mult mai mici in hipermarketurile cu profil de bricolaj, pornind de la 70 de lei. Cei care doresc o alternativa "eco" pot beneficia de o oferta tot mai vasta de arbori in ghiveci, care pot fi replantati dupa Sarbatori. De asemenea, exista si o foarte variata oferta de brazi artificiali, multi fiind mai scumpi decat cei naturali, dar beneficiind, bineinteles, de avantajul de a fi folositi mai multi ani.
Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva va recolta si comercializa pe piata interna, in acest an, un numar de 104.441 de pomi pentru Sarbatorile de Iarna, cu 19.457 de bucati mai putin decat in 2007, preturile fiind situate intre 12 si 36 de lei. Din numarul total de arbori recoltati, 62.006 bucati sunt brazi, diferenta fiind acoperita de specii de molid si alte rasinoase, potrivit datelor RNP.
Numarul brazilor recoltati in 2008 este in scadere fata de anul trecut in urma retrocedarii unor suprafete din fondul forestier din administrarea regiei, prin aplicarea legilor funciare. Potrivit datelor oficiale ale Romsilva, brazii cu o inaltime de pana in 1,30 metri au un pret de 24 de lei, cei pana in doi metri costa 30 de lei, iar cei a caror inaltime depaseste doi metri sunt vanduti cu 36 lei. Pentru molid si alte rasinoase, preturile sunt de 12 lei - pana in 1,30 metri, 18 lei pana in doi metri si 24 de lei pentru molizii de peste doi metri. Aceste preturi includ TVA. Solicitarile pentru exemplare cu inaltimi mai mari de trei metri se considera "comenzi speciale", iar pretul acestora este aprobat de comitetul director al directiei silvice, pornind de la tariful minim de 20 de lei/metru.
Scaderea numarului de pomi de Craciun recoltati de Romsilva poate fi observata si in pietele din Bucuresti, mai putin invadate de brazi decat in anii precedenti. Chiar daca Romsilva vinde molizi cu un pret care porneste de la 12 lei, in pietele din Capitala, cu greu pot fi gasiti la un pret mai mic de 60 de lei. Arborii a caror inaltime atinge 2 - 3 metri costa chiar si 150 - 200 lei. Alternativele ieftine sunt reprezentate de crengile de brad si de coronitele din ramuri, care au preturi de 3 - 5 lei. O situatie similara (oferta scazuta si preturi foarte mari) este semnalata de presa locala si in celelalte orase mari din tara.
Importuri exotice
Pe langa pomii de Craciun de productie autohtona, piata romaneasca absoarbe o cantitate impresionanta din import. Daca in piete acesti brazi costa mult mai mult decat cei din Romania (120 - 300 de lei), in hipermarketurile cu profil de bricolaj sunt mult mai ieftini, pretul lor fiind similar cu cel al molizilor autohtoni din piete, incepand de la 70 lei.
Anul trecut, in lunile noiembrie si decembrie, conform datelor Institutului National de Statistica (INS), Romania a importat aproape 760 de tone de brazi de Craciun (aproximativ 100.000 de exemplare), cei mai multi fiind adusi din Olanda (515 t, pentru care, conform declaratiilor vamale, s-au platit aproape 400.000 de euro), Danemarca (94 t - 118.000 de euro) si Germania (97 t - 68.000 de euro). De asemenea, in Romania au mai intrat, in aceeasi perioada, conform INS, "pomi de Craciun si ramuri de alte esente", in cantitate de peste 21 de tone, provenite atat din tari europene (Germania, Olanda, Italia, Ungaria), precum si din tari exotice, precum Israel (665 de euro), Ecuador (267 de euro) si Tailanda (246 de euro).
Bineinteles, un brad nu isi poate gasi locul intr-un camin nedecorat, iar aceste decoratiuni pot creste de doua sau trei ori costul unui pom de Craciun.
Decoratiuni mai scumpe
Rafturile hipermarketurilor sunt pline de globuri, beteala si ghirlande de beculete multicolore. Preturile acestora variaza foarte mult, atat in functie de calitate, cat si de magazin. Globurile pentru decorarea bradului pleaca de la 1,5 lei bucata, depasind chiar 25 - 30 de lei pentru o duzina. La pretul acestora se adauga, desigur, varful (7 - 50 lei), beteala argintie, rosie, albastra etc (5 - 12 lei) si ghirlandele de beculete (20 - 60 de lei).
A r h i v a
  Alternative ecologice    
  Masa traditionala dupa buget    
 Top afisari / comentarii 
 Scantei in PDL (4101 afisari)
 Ceausescu si-a sfidat sfarsitul (3939 afisari)
 Afacerea Stanisoara (3418 afisari)
 Portocala rosie (2764 afisari)
 Stefan Andrei: "Daca ramanea in tara, erau mai putine victime" (2542 afisari)
 Securitatea, catre Nicolae Ceausescu: La Malta se va stabili "un nou echilibru pe continentul european" (4350 afisari)
 Roberta Anastase, de la candidatura la Miss Univers, la cea de presedinte al Camerei Deputatilor (VIDEO) (3416 afisari)
 Tineri EMO se automutileaza si posteaza pozele pe Internet (IMAGINI SOCANTE) (3144 afisari)
 Ca la nebuni: Ascultati imnul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chisinau (Audio) (2591 afisari)
 In urma dezvaluirilor din presa, postul History nu mai difuzeaza documentarul cu Decebal si Burebista (2269 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00739 sec.