Ziua Logo
  Nr. 4419 de vineri, 19 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Romania federala, Romania feudala
-- Inca din primele luni ale lui 1990, FSN incita masele largi populare impotriva opozitiei democratice si a UDMR, sub cuvant ca acestia, separat si impreuna, urmaresc sa sparga in bucati Romania si s-o dea la caini. Unitatea nationala era primejduita, pasa-mi-te, de Proclamatia de la Timisoara, care, sub cuvant ca vizeaza autonomia locala, urmareste nici mai mult, nici mai putin decat descompunerea teritoriului national in factor primi. In campania din 1992, am aflat la Braila ca ticaloasa Conventie il va aduce inapoi pe rege, care planuieste, ca Verde-Imparat, sa dea de zestre fiecarei fiice cate o provincie istorica.
Tot aSa cum denuntau in 1990-1991 mosierii si capitalistii opozitiei doar pentru a se preface ei insisi, din activisti si securisti, in aspiranti la topul revistei Forbes, cele doua aripi concurente din FSN nu ne-au amenintat cu dezmembrarea Romaniei decat atata vreme cat n-au putut profita ele insele de pe urma dezmembrarii. Acum, dl. Basescu prezideaza energic instituirea unui sistem politic para-constitutional in care fiecare baron primeste zestre cate un judet, iar Romania se rupe in doua jumatati, cea rosie si cea portocalie. Peste doi ani isi vor trimite si ambasade, de la Gherla la Focsani si indarat.
AceastA violenTA partitocratica neasteptat de intensa reveleaza o imensa ura a ambelor partide fata de libertate si de pluralism. Tot zatul propagandei anilor '90, toata setea de ordine autoritara pierduta la revolutie, toata ideologia Frontului fara Opozitie au dat pe-afara si ne fericesc acum cu un proiect de mare anvergura, care izbeste in acelasi timp la mir si unitatea statului roman, si principiile fundamentale ale democratiei. Caci de ce fel de "checks and balances" - control reciproc si echilibru al institutiilor - mai poate fi vorba, cand se proclama oficial ca un partid politic va avea in stapanire, sectorial, totul, de la comisia parlamentara de profil, trecand prin minister, coborand apoi la nivelul prefectului, al consiliului judetean, al institutiilor si autoritatilor locale? De-o pilda, stim acum ca PSD va lua Sanatatea (nu, nu ma exprim neacademic, ci riguros: asta face, ia Sanatatea). Comisia de sanatate din Parlament va fi dominata de PSD, ministrul, secretarii de stat, directorii generali, directorii - poate si portarul - vor fi numiti de PSD, in judete, Casele de Sanatate si toate serviciile de sanatate, oricum s-ar numi ele, vor fi infeudate PSD, iar prefectul si majoritatea Consiliului Judetean, in frunte cu presedintele acestuia, vor veghea la interesele locale ale aceluiasi partid. Guvernul va raspunde nu in fata Parlamentului Romaniei - adica al natiunii - ci in fata unui Birou Politic al celor doua aripi FSN, un soi de Gardieni ai Revolutiei.
Ne spun deschis ca partidele vor renumi politic prefectii, in dispretul fatis al legii. Pe la spate, pregatesc si epurari in masa: nu exista vreun motiv stilistic pentru a reboteza "Ministerul Culturii si Cultelor" ca "Minister al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National", asa ca, daca nu ai un frate care produce stampile si plicuri cu antet (ca dl. Ristea Priboi) e semn ca vrei sa dai afara functionarii publici ocolind garantiile legii. Cine va putea sa fie liber de aceasta plasa sufocanta de forte, ce intreprinzatori onesti, ce trust media, ce opozanti, ce reprezentanti ai societatii civile? Daca PSD-ul ar avea ceva mai multi suporteri, am putea crede ca PSD si PDL si-au lotizat si ONG-urile dupa acelasi principiu, una mie, una tie. Curat constitutional - da' umflati-i!
Am supravieTuit cum am putut dominatiei de 45 de ani a partidului unic. Ma intreb cum vom supravietui acestei duble dominatii si partidului unic la patrat, acestui FSN bicolor si trandafirilor lui pe care, vrem, nu vrem, va trebui sa-i iubim. Se implinesc 19 ani de cand niste inocenti s-au expus cu piepturile goale gloantelor crezand ca deschid calea democratiei si integrarii in Europa. Nu stiau, bietii, ca-si dau viata pentru triumful feudalismului de partid si de stat.
Zoe PETRE 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Macar vede tot omul, la ce este bun UDMR   de Budapestanul
Am supravietuit ....   de Alcor
ZOe, ZOe,   de the
Ce ar fi putut face dl. Presedinte ?   de george nemteanu
Va reamintesc    de Solitude
A r h i v a
  Guvernul Boc - un guvern autoritar...    2 comentarii
  Editorialul cititorului    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Scantei in PDL (4101 afisari)
 Ceausescu si-a sfidat sfarsitul (3939 afisari)
 Afacerea Stanisoara (3418 afisari)
 Portocala rosie (2764 afisari)
 Stefan Andrei: "Daca ramanea in tara, erau mai putine victime" (2542 afisari)
 Securitatea, catre Nicolae Ceausescu: La Malta se va stabili "un nou echilibru pe continentul european" (4350 afisari)
 Roberta Anastase, de la candidatura la Miss Univers, la cea de presedinte al Camerei Deputatilor (VIDEO) (3416 afisari)
 Tineri EMO se automutileaza si posteaza pozele pe Internet (IMAGINI SOCANTE) (3144 afisari)
 Ca la nebuni: Ascultati imnul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chisinau (Audio) (2591 afisari)
 In urma dezvaluirilor din presa, postul History nu mai difuzeaza documentarul cu Decebal si Burebista (2269 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00970 sec.