Ziua Logo
  Nr. 4417 de miercuri, 17 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Bataie pe ministerele grase
-- Transporturile si Internele sunt cele mai ravnite portofolii pentru ca acolo se invart cei mai multi bani * Lista finala cu cei 18 ministri va fi gata astazi
Ministerul de Interne si Ministerul Transporturilor sunt principalele tinte ale pesedistilor si democrat-liberalilor, dar nici celelalte portofolii "cu bani" nu sunt neglijate de cele doua parti. Din teritoriu s-a cerut o negociere la sange pentru cine controleaza fondurile guvernamentale, deoarece de ele depinde rezultatul alegerilor europarlamentare din 2009.
Schema viitorului Executiv a fost definitivata ieri, el urmand sa fie format din 18 ministere, un post de vicepremier plus un ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul. Lista cu ministerele ce vor reveni fiecarui partid va fi finalizata astazi, iar numele viitorilor ministri vor fi validate maine de forurile superioare ale celor doua formatiuni politice.
Social-democratii, reuniti intr-o sedinta luni seara, au stabilit o lista cu ministere prioritare pe care reprezentantii partidului le vor solicita in timpul negocierilor cu PD-L. Disputa pentru primul loc a fost apriga, Marian Vanghelie cerand ca Ministerul de Interne sa fie optiunea numarul unu, in timp ce baronii locali au pledat pentru Transporturi. In cele din urma, balanta a inclinat in favoarea teritoriului, Mircea Geoana urmand sa aiba o ultima discutie cu ceilalti lideri locali pentru a afla ce isi doresc si acestia. "Unii se bat pentru partid, altii pentru bani", au spus cei din tabara sefului pesedistilor bucuresteni. "Sunt 1000 de kilometri de autostrada de construit, plus alte drumuri. De ce sa dam aceasta sansa celor de la PDL din ambitia unora?", a fost replica celeilalte tabere. Surse din PSD ne-au declarat ca celelalte optiuni au fost: Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Ministerul de Externe, Ministerul Educatiei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Ministerul Mediului. Pedelistii si-au stabilit si ei ordinea in care vor solicita anumite ministere, favorite fiind: Transporturile, Internele, Dezvoltarea Regionala si Agricultura. Dupa runda de negocieri dintre PDL si PSD, s-a decis ca ministerul Justitiei sa fie condus de un independent.
Simulari pe ciolan
Conform algoritmului de impartire a fotoliilor ministeriale, PSD va alege primul portofoliu dorit, urmand ca PDL sa le aleaga pe urmatoarele doua, dupa care ordinea se va mentine pana la distribuirea finala. Intr-o simulare a social-democratilor pentru impartirea primelor portofolii se arata ca daca ei ar alege Transporturile, pedelistii ar opta pentru Interne si Finante, apoi pesedistii ar urma sa preia Industria si Agricultura, PD-L ar continua cu Apararea si Dezvoltarea Regionala, iar PSD cu Ministerul Muncii si Educatiei. "Sunt multe variante. Totul va fi decis in functie de alegerea celuilalt", ne-a explicat un lider PSD. Din echipa de negociere a social-democratilor vor face parte Mircea Geoana, Liviu Dragnea, Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie. O alta necunoscuta era numele viitorului vicepremier, Ilie Sarbu nefiind inca decis daca alege ministerul Agriculturii sau sa fie numarul doi in Guvernul Boc. Daca Sarbu pleaca la Agricultura, Dan Nica va fi urmatoarea propunere a PSD pentru functia de vicepremier. Dupa intalnirea "marii imparteli" de astazi, pesedistii si pedelistii care doresc sa ocupe un scaun ministerial vor trece prin validarea conducerii partidelor, Comitetul Executiv al PSD fiind cel care va desemna numele viitorilor ministri. Liviu Dragnea este favorit sa ocupe Ministerul Transporturilor, Cristian Diaconescu pe cel de la Externe, Ilie Sarbu la Agricultura, Iulian Iancu la Economie, Ecaterina Andronescu pe cel al Educatiei, Marian Sarbu la Munca si Florian Popa la Sanatate.
Previziunile Boc-Geoana
"Vom avea cel mai perfor�mant Guvern de dupa 1989", a fost mesajul transmis de liderul PDL, Emil Boc, in timp ce Mircea Geoana a sustinut ca "sunt intrunite conditiile ca noul guvern al Romaniei sa fie instalat luni, 22 decembrie, iar domnul prim-ministru Emil Boc, a si avansat deja intentia de a avea o sedinta de Guvern imediat dupa aceea".
Cristian ANDREI 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Performant in hotii!!   de bolovan gheorghe
A r h i v a
  Ieftiniti gazele!    9 comentarii
  Negocieri pe pierderi    1 comentariu
  Distribuitorii solicita preturi mai mari    1 comentariu
  Cabinetul marii imparteli    4 comentarii
  Anticoruptia de catifea    1 comentariu
  Minunile lui Boc    6 comentarii
  Zarurile au fost aruncate la Parlament    1 comentariu
  Expert antirapiri, rapit in Mexic    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cabinetul marii imparteli (2564 afisari)
 Violator in timpul somnului (2421 afisari)
 Ieftiniti gazele! (1741 afisari)
 Teapa tepelor (1640 afisari)
 Procuroarea tafnoasa (1460 afisari)
 Ce a atras-o pe Madonna la Rod: pectoralii si... alte dotari anatomice (3318 afisari)
 SURSE: Numele ministrilor din Guvernul Boc (2543 afisari)
 Cercetatorii au descoperit cea mai mare gaura din campul magnetic al Pamantului (2370 afisari)
 Prima femeie cu fata de cadavru (VIDEO) (2356 afisari)
 Enrique Iglesias si-a pozat "podoabele" pe scena, cu aparatul unui fan (2099 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00958 sec.