Prin anii '80, in plina penurie alimentara, cand magazinele noastre erau invadate doar de Vietcongul crevetilor vietnamezi, a aparut in colectia "Ceres" o brosurica intitulata "Am taiat porcul. Cum il preparam?". Erau acolo zeci de retete dupa lectura carora, efectiv, iti lasa gura apa. Atata doar ca nu prea aveai cu ce le pune in practica. Mi-am adus aminte de brosurica in aceste zile cand toata tara, mai ales Ardealul, rasuna de guitatul godacilor sacrificati si cand, taman acum, PDL si PSD isi impart ciolanul puterii, porcul national.
De cativa ani, porcul familiei ni-l taie Lukacs-bacsi, un impecabil meserias ungur care, din momentul injunghierii rapide, precise si, desigur, ecologice, in doar patru ceasuri transforma patrupedul in carnati, caltabosi, sangerete, toba, jumari, costite la borcan si halcile de slanina aferente, pentru afumat. Vazand dexteritatea si profesionalismul cu care lucreaza Lukacs-bacsi, ma gandeam in ce masura cei doi membri ai Parteneriatului pentru Romania vor sti sa transeze in folosul lor propriu cele mai apetisante bucati, caci, precum se stie, porcul are si parti mai bune si parti mai putin bune. Cui ii vor reveni, de pilda, muschiuletii de-a lungul sirei spinarii? Dar suncile din spate? Dar "iepurele"? Cine se va multumi doar cu osanza de pe burta ori cu picioarele din fata, pentru racituri? Oricum, era clar ca udemeristilor nu li s-au oferit decat niste amarate de fudulii, iar ei, plini de dignitate, le-au refuzat, preferand sa faca foamea din opozitie. Si tocmai cand eram cufundat langa cratite in aceste meditatiuni profunde, surpriza! Se anunta ca macelarul-sef, dl Stolojan, cel care trebuia sa-mparta halcile, a fugit cu ditamai cutitul in mana, spre stupoarea intregului popor, recte a dlui Basescu, lasandu-l pe dl Boc cu un briceag minuscul, in fata unui porc mai mare decat dansul.
Ce poti sa zici? Pofta buna!