Ziua Logo
  Nr. 4415 de luni, 15 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Hegemonia solutiei imorale
-- Marea performanta politica a lui Basescu a fost de a se metamorfoza intr-un fel de simbol pentru Piata Universitatii si lupta anticomunista. Pentru cineva care n-a avut nici in clin, nici in maneca cu fenomenele, este ca-n basmul cu broasca transformata-n print. Cariera sa a fost cladita pe lovituri date fostilor tovarasi de drum din FSN si PD, iar acum culmineaza cu o reconciliere istorica socanta pentru sustinatorii sai din pseudoelita, cvasielita si elita intelectuala.
Am redus terminologia descriptiva la trei termeni, pentru a desemna o adunatura de sustinatori neconditionati, din care elita autentica reprezinta unu la mie. Baietii astia si fetele de pe langa ei au amutit de vreo zece zile incoace, de cand s-a anuntat coalitia dintre PD-L si PSD-PC. Isi facusera mana si stilul pe atacurile impotriva PNL-ului, a petrooligarhilor, petrobaronilor, a caror imoralitate profunda decurgea din faptul ca se sprijineau din cand in cand in Parlament pe PSD. Acum, nu mai stiu ce sa spuna. Imaginatia lor morala si cultura politica sunt atat de limitate, incat nu mai genereaza texte. Si pot sa spuna ei orice, ca nimeni nu-i mai crede.
DacA analizAm InsA cu atenTie, coalitia PD-L - PSD-PC este imorala doar daca folosim terminologia demodata a lui Basescu si standardele etice contorsionate ale deontologilor corigenti la materiile de baza: etica, filosofie morala, logica, istorie, stiinta politica. Nici una dintre partile componente sau din intregurile rezultate nu a fost vreodata partid antisistem. Formatiunea politica din care provin ambele creaturi politice, adica FSN-ul, este (orice am spune) cea care a introdus la 22 decembrie 1989 principiile pluralismului politic si alegerilor libere, care sunt fundamentele democratiei. Iar lista poate continua. Este si cealalta lista, cea negativa, pentru ambele formatiuni. Amandoua sunt pline de imperfectiuni, dar au si importante realizari politice. Succese si "succesuri". Sintagma "coalitia almanahe-succesuri este la putere" reda si potentialul intelectual al anumitor componente. Mai potrivit ar fi sa studiem organizatiile politice cu ajutorul unor terminologii, metodologii si standarde adecvate.
Prin urmare, ne intereseaza eficienta institutionala, protocolul tehnic al coalitiei, analiza politicilor guvernamentale, reformele din domeniile cheie, masurile anticriza, indicatorii economici, preocuparea pentru interesul public. Restul e gargara. Ambele formatiuni politice sunt atat de pragmatice si atat de avide de revenirea la putere incat s-ar putea ca liderii pesedisti si pedelisti sa aiba o colaborare mai buna decat cea dintre pedisti si penelisti. Pana i se pune pata lui Basescu.
Desemnarea lui Stolojan ca premier este un risc din mai multe puncte de vedere. Basescu sustine ca este pentru patru ani, dar daca acesta este termenul, ne trebuia un premier puternic si mai putin predispus la stres. De ce? Pentru ca la anul pe vremea asta s-ar putea sa avem un alt presedinte al Romaniei decat Basescu. Iar cine crede ca vom avea criza doar in 2009 se insala. Americanii au anuntat ca se asteapta ca criza sa se extinda pina in 2011. Or, se stie ca Stolojan nu ia decizii importante pana nu suna la Cotroceni. Iar daca Basescu isi schimba numarul de telefon, nu mai are cine sa-l telecomande pe premier.
DeSi IncA mai aSteptAm ca acesti "domni" si "doamne" din pretinsa "societate civila" sa recunoasca faptul ca au promovat standarde morale duble, triple sau chiar contorsionate, as vrea sa le pun o intrebare. Oare ce calificativ moral merita Basescu&PD-L care se pregatesc sa-si dezonoreze cuvantul dat fata de UDMR, prin incalcarea contractului de parteneriat la guvernare? Pana vor gasi ei raspunsul, un mesaj: in ultima instanta, voi n-ati valorat pentru Basescu mai mult de-o ceapa degerata. Si-a facut treaba cu voi, acum are nevoie de altii. El ii va recompensa insa pe aceia care ii raman fideli, indiferent de actele pe care le comite.
Dan PAVEL 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Ceva despre analisti   de george nemteanu
mda...   de .Sobru.
Manifest. Pentru Romania   de Eufrosin
A r h i v a
  Gratiati soldatul Stanculescu    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Independent la Justitie (3967 afisari)
 PNL pe calea pierzaniei (2810 afisari)
 Traian Basescu: Schimbati garnitura! (2810 afisari)
 Tezaurul rusilor de la Brasov (1760 afisari)
 Dobanzi soc la euro (1195 afisari)
 LIVE Stolojan s-a retras: "Am luat hotararea sa depun mandatul de prim-ministru desemnat la presedintele Romaniei" (3825 afisari)
 Canibalii sustin ca japonezii sunt cei mai gustosi (3733 afisari)
 Imagini socante: Politist lovit cu capul in figura la Spitalul de Urgenta (3073 afisari)
 SURSE: Demisia lui Stolojan a fost provocata de frictiunile din interiorul PD-L, dar si de acordul secret semnat de PSD si PD-L (2888 afisari)
 Retragerea lui Stolojan, comentata in presa straina (2227 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02048 sec.