Ziua Logo
  Nr. 4415 de luni, 15 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Gratiati soldatul Stanculescu
-- Guvernul infratirii PDL-PSD porneste pe drumul celor patru ani de guvernare. Nu voi spune ca e o revenire la FSN, pentru ca nu e adevarat, dar voi reaminti ca Frontul Salvarii Nationale nu ar fi biruit fara binecuvantarea aceluia care a fost generalul Victor Stanculescu. Folosesc trecutul verbului, pentru ca astazi, conform unei condamnari aiuritoare, generalul a fost degradat la simplu soldat.
In plus, batrana catana are de trait, in conditii umilitoare, 15 ani dupa gratii. Nedreptatea care i se face generalului are totusi conotatii cu zilele fierbinti ale Revolutiei din decembrie 1989, si cu primul guvern FSN, din care facea parte si ministrul Transporturilor Traian Basescu. Este acelasi Basescu, presedintele Romaniei, sub al carui mandat prezidential s-a savarsit incarcerarea generalului. Am certitudinea ca presedintele, luat de valtoarea alegerilor si luptelor politice, nu a luat sama de jalnicul tratament aplicat lui Victor Stanculescu. El mai poate insa interveni si repara greseala.
Multe s-au scris despre RevoluTie, care intotdeauna si pretutindeni, sfarseste devorandu-si liderii. Nu e locul aici si acum sa discut despre Ion Iliescu sau Petre Roman, ci despre generalul care a jucat rolul principal in prabusirea dictaturii ceausiste si a patronat preluarea puterii de catre revolutionarii Frontului Salvarii Nationale. Stanculescu a fost omul potrivit la timpul potrivit, cel care bizuindu-se pe autoritatea conferita de functie si gradul sau inalt, a manipulat neutralizarea dictatorului, a ordonat non-interventia armatei impotriva strazii si a predat puterea in mainile civililor, adica guvernului revolutionar.
Ar fi putut pAstra puterea pentru el, dar, caz unic in istoria revolutiilor, militarul s-a dat deoparte si i-a invitat pe civili sa guverneze. Toate aceste momente-cheie nu au fost luate in consideratie de cei noua judecatori care l-au trimis, aproape 20 de ani mai tarziu, pe general dupa gratii. Ei nu au uitat Timisoara generalului Victor Stanculescu, unde vinovatia generalului, conform marturiilor, trebuia pedepsita.
"Sed lex-dura lex", si departe de mine gandul sa persiflez decizia judecatoreasca. M-a uimit insa unanimitatea deciziei, chiar niciunul dintre judecatori sa nu fi vazut si cealalta fateta a dramei judecate? Pentru toata lumea acest proces interminabil a fost invaluit intr-o pasareasca juridica cetoasa, si retorica politica nu a facut decat sa obscurizeze si mai profund acuzatiile si pledoariile apararii. Ceilalti actori principali ai Revolutiei au pastrat o infinita tacere, atunci cand interventiile lor puteau fi salvatoare pentru general.
L-am vAzut pe general in zilele grele ale procesului, ne-am vorbit in varii ocazii. Traia apasat de o tristete profunda. Din averile despre care se tot vorbea ca le acumulase, ramasese praful, infima agoniseala a unei vieti ii fusese topita de avocati. Se plangea generalul ca este om sarac. Ramanea insa acelasi om demn, cu verticalitatea clasica a militarului de cariera. Motiv in plus sa-mi adaug semnatura pe Petitia adresata Presedintelui Traian Basescu de numeroase organizatii publice si personalitati romanesti pentru gratierea lui Victor Stanculescu. Pentru cele intamplate la Timisoara, generalul a platit deja cu peste masura, iar pentru ca ulterior a avut curajul si si-a riscat viata asigurandu-ne tuturora libertatea de a gandi si de a trai cum dorim, Victor Stanculescu trebuie eliberat. Gandesc ca nu e tarziu, Presedintele Traian Basescu, autorul armoniei PDL-PSD, ar mai putea sa mai faca un pas in directia unei impacari nationale si sa-l gratieze pe general. Am putea observa atunci ca dezacordul preopinentilor vizavi de soarta generalului nu-i atat de adanc pe cat se crede, si aplauzele pentru gestul presedintelui tarii se vor auzi din ambele parti ale baricadei.
Acum, domnule PreSedinte, inainte de sarbatori, o gratiere pentru omul incarcerat prea repede si cu prea multa usurinta.
Tesu SOLOMOVICI 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
e un mare fals,nu acesta a dat ordin de tragere la timisoara   de vas
Invingatorii scriu istoria   de sicu
Stimat Domnule TESU - cu multumiri - PENTRU SIMPLITATEA SI DEMNITATEA MESAJULUI !!!   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Mai, dar bine v-au mai fost spalate creierele   de Vasile I
Dle Tesu ,cred ca gresesti .   de sorge
IPOCRIZIE DE ZIARIST   de DAN VUCEA
acest general   de pilula1
care revolutie?   de andras22
Inca o rafala   de fufu
A r h i v a
  Hegemonia solutiei imorale    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Independent la Justitie (3967 afisari)
 PNL pe calea pierzaniei (2810 afisari)
 Traian Basescu: Schimbati garnitura! (2810 afisari)
 Tezaurul rusilor de la Brasov (1760 afisari)
 Dobanzi soc la euro (1195 afisari)
 LIVE Stolojan s-a retras: "Am luat hotararea sa depun mandatul de prim-ministru desemnat la presedintele Romaniei" (3825 afisari)
 Canibalii sustin ca japonezii sunt cei mai gustosi (3733 afisari)
 Imagini socante: Politist lovit cu capul in figura la Spitalul de Urgenta (3073 afisari)
 SURSE: Demisia lui Stolojan a fost provocata de frictiunile din interiorul PD-L, dar si de acordul secret semnat de PSD si PD-L (2888 afisari)
 Retragerea lui Stolojan, comentata in presa straina (2227 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02066 sec.