Ziua Logo
  Nr. 4413 de vineri, 12 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romanii iubesc munca la stat
-- Peste jumatate dintre romani isi doresc sa lucreze in sectorul public * 63% ar fi incantati sa munceasca mai degraba pentru altii decat pe cont propriu
Cel mai recent studiu realizat de Fundatia Soros, "Atitudini fata de munca in Romania", releva faptul ca perceptia actuala a romanilor fata de job este marcata de atributele siguranta si utilitate sociala, dar si de venituri scazute si sanse mici de promovare. "Aparitia pe primul loc a nevoii de siguranta a locului de munca nu este deloc surprinzatoare, data fiind experienta relativ recenta a disponibilizarilor masive din companiile foste de stat sau privatizate", a explicat sociologul Mircea Comsa, co-autor al studiului.
Romanii, odata cu cresterea varstei, prefera statutul de angajat in detrimentul optiunii de a lucra pe cont propriu si, daca se poate, undeva intr-o firma de stat. Insa, cu cat nivelul de educatie este mai crescut, cu atat cresc preferintele de a lucra pe cont propriu si scade interesul pentru un loc de munca la stat. Astfel, elevii si studentii sunt cei care vor cel mai mult sa lucreze pe cont propriu si isi doresc mai mult un loc de munca intr-o firma privata decat una de stat. Pensionarii, casnicele si somerii vor sa aiba statut de angajat (nu de patron), iar pensionarii ar prefera sa lucreze intr-o firma de stat.
Realitatea ne demonstreaza ca o treime dintre romani lucreaza in firme de stat si doua treimi in firme private (mai mult de doua treimi dintre acestia lucreaza in firme private cu capital romanesc, restul cu capital mixt sau strain). De asemenea, 88% din persoanele ocupate lucreaza in calitate de angajati ai altcuiva si doar o mica parte, respectiv 12%, sunt patroni sau lucreaza pe cont propriu. Putin peste jumatate dintre aceste persoane lucreaza intr-o firma mare (cu peste 50 de angajati), iar restul in firme mici (cu maximum 50 de angajati).
Mai mult, dar mai flexibil
Desi cei care lucreaza in sectorul privat romanesc stau cel mai mult la locul de munca (in medie noua ore si 20 de minute), ei se bucura de mai multa flexibilitate atat in ceea ce priveste stabilirea programului de lucru, cat si modul de organizare a zilei de lucru, fiindu-le destul de usor sa isi rezolve o problema personala in timpul programului. La cealalta extrema se afla angajatii de la stat, care stau cel mai putin la locul de munca (8 ore si 47 de minute), dar care au mai putina flexibilitate in stabilirea programului de lucru si mai multe dificultati in a pleca de la locul de munca pentru a rezolva probleme personale.
Incremeniti in post
In ceea ce priveste mobilitatea fortei de munca, angajatii din sectorul de stat sunt mult mai stabili si au o vechime cel putin dubla la locul de munca in comparatie cu cei din sectorul privat. Astfel, in ultimii trei ani, 90% dintre cei care lucreaza la stat nu si-au schimbat locul de munca, pe de alta parte, din categoria celor care lucreaza la stat dar au avut si experienta in mediul privat, doar 61% lucreaza de mai mult de trei ani la locul de munca actual. Printre cei care lucreaza in mediul privat, aproximativ doua treimi au ramas la acelasi loc de munca in ultimii trei ani, in timp ce o treime si-au schimbat locul de munca cel putin o data.
Obositi de lucru
Angajatii institutiilor private cu capital mixt sau strain se afla intre cele doua grupuri de mai sus, din ambele puncte de vedere. Mai mult de jumatate din persoanele ocupate (53%) declara ca li se intampla des sa se intoarca foarte obosite de la locul de munca. Procentul este mai mare in cazul celor care lucreaza in institutii private romanesti (57%) si mai scazut in cazul celor care lucreaza in institutii de stat (doar 47%). Comparativ cu alte tari, Romania ocupa o pozitie fruntasa (locul 4 din 33 de tari) in ceea ce priveste procentul de angajati care se intorc des foarte obositi de la munca.
Pagina realizata de Corina SCARLAT 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Problema mare cu munca la Stat...   de Mihu
Romanii iubesc munca la stat   de Conan___the___Barbarian
Munca la un patron este extrem de degradanta   de M_D_L
Tare imi plac canalistii astia care critica ca romanii asa si pe dincolo !!   de Ghita Bizonu'
munca la stat   de marian constantin
Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim...   de roy
?? Pensionarii ar prefera sa lucreze la o firma de stat ??   de Aladin
A r h i v a
  Conditiile lui Basescu    47 comentarii
  Remuscari la liberali    15 comentarii
  UDMR se tine cu dintii de Putere    14 comentarii
  Cumpar, deci exist!    2 comentarii
  Promotii de sezon    
  Cel mai bun pret    
  Multumiti si fara bani    
  Fara carte de munca    
  Femeia perfecta este robot    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Conditiile lui Basescu (4386 afisari)
 Remuscari la liberali (3364 afisari)
 Oferta la cheie (3138 afisari)
 Ficatei la cuptor cu mamaliguta (1698 afisari)
 Iarna cecenilor (1336 afisari)
 O profesoara de religie din Capitala a ajuns vedeta porno pe Internet (5968 afisari)
 "Miss Vacanta 2008", gasita spanzurata (4458 afisari)
  Pamela, ce jalnic ai ajuns sa arati! (2216 afisari)
 Basescu, plictist de discursul lui Tariceanu despre proiectele Romaniei de la Bruxelles (VIDEO) (1955 afisari)
 Carmen Electra, fotografii incendiare in Playboy! (1863 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01142 sec.