Ziua Logo
  Nr. 4413 de vineri, 12 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Ouale ne cresc inflatia
-- Preturile de consum au crescut luna trecuta in special din cauza oualelor si energiei termice * Analistii vad un curs de 42.000 lei vechi/euro anul viitor, in septembrie
Ritmul de crestere a preturilor de consum s-a redus in noiembrie la 0,32%, fata de 1,06% in octombrie, iar inflatia anuala a incetinit la 6,74%.
Cele mai importante scumpiri au fost consemnate de oua (13,1%), fasole (3,46), lapte de vaca (3,33%) si energie termica (7,52%), in timp ce combustibilii au avut cele mai importante ieftiniri (3,3%), conform Institutului National de Statistica (INS). Rata medie lunara a inflatiei din primele unsprezece luni a fost de 0,5%, la acelasi nivel cu intervalul similar din 2007.
Inflatia anuala se va reduce semnificativ anul viitor, dar va depasi, cel mai probabil, intervalul tintit de BNR, de 2,5%-4,5%, iar banca centrala va cobori treptat dobanda de politica monetara, care se va incadra la finele lui 2009 intre 7,5% si 9%, apreciaza analistii economici, transmite Mediafax. "In 2009 vom avea o continuare a dezinflatiei, dar procesul va fi lin, iar rata anuala va ajunge cel mai jos in jur de 6% la jumatatea anului, urmand ca apoi sa urce in a doua parte din 2009", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
La polul opus al previziunilor se afla dealerul Romexterra Lucian Oita, care apreciaza ca rata anuala a inflatiei va fi de 3,25% in decembrie 2009.
"Cursul de schimb va fi utilizat ca ancora pentru tintirea inflatiei. (...) De asemenea, efectul de baza nu poate decat sa sprijine in mod favorabil evolutia inflatiei", a spus Oita.
"Presiunile inflationiste raman destul de mari. In primul rand este vorba despre cresteri salariale si de pensii si, in plus, cursul de schimb are o tendinta de depreciere, ceea ce nu ne prea ajuta", a afirmat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
BNR ar urma sa scada dobanda
"Teoretic, procesul desinflationist ar trebui sa se reia in 2009, datorita diminuarii presiunilor exercitate de excesul de cerere, precum si pe seama efectului favorabil de baza. Consumul isi va incetini dinamica de crestere la 5-6% anul viitor, datorita restrangerii creditarii, precum si deteriorarii asteptarilor populatiei si agentilor economici, care au devenit mult mai atenti la cheltuieli", a spus Melania Hancila, seful Departamentului cercetare si strategie de la Volksbank Romania.
In contextul in care inflatia se va reduce in 2009 comparativ cu nivelul din acest an, analistii economici previzioneaza ca BNR va decide relaxarea treptata a politicii monetare, atat prin instrumentul dobanzii de politica monetara, cat si prin rata rezervelor minime obligatorii.
Astfel, estimarile analistilor privind nivelul ratei dobanzii la finele anului 2009 sunt cuprinse intre 7,5% si 9%.
Ionut Dumitru estimeaza ca dobanda de politica monetara va ajunge la circa 9% la finele anului viitor, in timp ce rata rezervelor minime obligatorii va ajunge la 12% la lei si la 30% la valuta. Dumitru a mentionat ca reducerea ratei rezervelor minime pentru valuta este "posibila, dar nu prea curand", in contextul in care ar conduce la diminuarea rezervei valutare a BNR, "ceea ce nu este pozitiv" in prezent.
Chidesciuc indica, de asemenea, un nivel similar al dobanzii BNR in decembrie 2009 si El apreciaza ca anul viitor vor exista presiuni de deprecire a cursului de schimb, care ar putea testa nivelul de 4,2 lei pe euro in luna septembrie.
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Solutia   de Conan___the___Barbarian
Norocul lui Bombonel.   de Aladin
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Conditiile lui Basescu (4386 afisari)
 Remuscari la liberali (3364 afisari)
 Oferta la cheie (3138 afisari)
 Ficatei la cuptor cu mamaliguta (1698 afisari)
 Iarna cecenilor (1336 afisari)
 O profesoara de religie din Capitala a ajuns vedeta porno pe Internet (5968 afisari)
 "Miss Vacanta 2008", gasita spanzurata (4458 afisari)
  Pamela, ce jalnic ai ajuns sa arati! (2216 afisari)
 Basescu, plictist de discursul lui Tariceanu despre proiectele Romaniei de la Bruxelles (VIDEO) (1955 afisari)
 Carmen Electra, fotografii incendiare in Playboy! (1863 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00925 sec.