Ziua Logo
  Nr. 4413 de vineri, 12 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
"Echinox" - 40
-- Se implinesc zilele acestea 40 de ani de la infiintarea revistei studentesti de cultura "Echinox", de la Cluj. Ce-a insemnat miscarea echinoxista in peisajul literar, cu precadere in anii '70 si '80 - aceasta o vor stabili, cu siguranta, istoricii literari (unii au si inceput deja s-o faca).
Pentru generatia mea, poate chiar mai mult decat facultatea propriu-zisa, "Echinoxul" a insemnat cu adevarat o scoala - acea sobra, temeinica scoala ardeleana, care te-nvata sa iei lucrurile - in speta si-n ultima instanta, valorile "totdeauna in serios", asta fara a exclude si componenta "scolii ludice" (daca-mi este permis a ma autocita...) a fiecarei existente. In incaperea cu aspect monahal (singura, de altfel) ce gazduia redactia am trait ca pe o alta lume, ca intr-o oaza ferita de intruziunile mizerabile ale ideologiei oficiale, ale politicului, ale presiunilor de tot felul. Aici ne simteam realmente liberi. Si acesta cred ca este meritul fundamental al triumviratului Ion Pop-Marian Papahagi-Ion Vartic (tutelat din umbra de figura luminoasa a profesorului Mircea Zaciu): de a ne educa in spiritul respectarii si cultivarii valorilor estetice si morale, in mijlocul unui timp ce punea prea putin pret pe ele. Si de-aici si adversitatile, betele-n roate si interdictiile, nu putine, ale oficialitatilor.
Mi-ar trebui toata aceasta ultima pagina doar pentru a insira numele si o parte din operele celor care s-au perindat de-a lungul anilor pe la "Echinox". Asta deoarece initiatorii revistei (si cum l-am putea uita oare pe Eugen Uricariu, primul ei redactor-sef?) au avut, printre altele, inteligenta de a deschide pagini si pentru colegii nostri de limba maghiara si germana, astazi "aproape toti" figuri de prim rang in literaturile respective. Pentru ca a fi echinoxist e o marca de noblete, recog�noscibila oriunde, asa cum sunt etichetele marilor sampanii frantuzesti.
Asa ca, echinoxisti, oriunde v-ati afla, "La Multi Ani!"
Ioan GROSAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cati ani....   de Alcor
A r h i v a
  O scrisoare pierduta    9 comentarii
  "Spre libertate" - dar cum?    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Conditiile lui Basescu (4386 afisari)
 Remuscari la liberali (3364 afisari)
 Oferta la cheie (3138 afisari)
 Ficatei la cuptor cu mamaliguta (1698 afisari)
 Iarna cecenilor (1336 afisari)
 O profesoara de religie din Capitala a ajuns vedeta porno pe Internet (5968 afisari)
 "Miss Vacanta 2008", gasita spanzurata (4458 afisari)
  Pamela, ce jalnic ai ajuns sa arati! (2216 afisari)
 Basescu, plictist de discursul lui Tariceanu despre proiectele Romaniei de la Bruxelles (VIDEO) (1955 afisari)
 Carmen Electra, fotografii incendiare in Playboy! (1863 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01777 sec.