Ziua Logo
  Nr. 4412 de joi, 11 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Porcul toxic transformat in mici si mezeluri
-- Importurile de carne contaminata cu dioxina provenind din Irlanda au ajuns in 27 de judete din Romania * Autoritatile sustin ca marfa nu e periculoasa pentru sanatate
Dioxina nelinisteste din nou Romania, valul de importuri de carne de porc iralndeza contaminata ajungand si la noi. Autoritatile sanitare veterinare au inceput sa faca chiar exces de zel si sa controleze toate loturile de carne irlandeza, nu numai cea incriminata, dar numai dupa ce media a atras atentia asupra pericolului ce-l reprezinta aceasta toxina. In cele din urma, nu se stie clar cata carne de porc posibil contaminata a ajuns in Romania, autoritatile inca mai cautand, ieri, resturi prin tara. Marea grija a oficialilor romani este de a atrage atentia ca dioxina, in concentratia anuntata de CE, nu este periculoasa pentru sanatatea populatiei, mai ales ca, de regula, carnea a fost folosita pentru prepararea micilor si a mezelurilor, ceea ce duce la diminuarea concentratiilor.
Problema dioxinei din Irlanda a dus la emiterea unei alerte din partea Comisiei Europene (CE) pe 7 decembrie. Pe prima lista, cu cele 11 state care au importat direct carne contaminata, nu apare si Romania. Doua zile mai tarziu, autoritatile sanitare veterinare nationale au fost informate oficial ca, in Romania, au intrat 3,6 tone de carne posibil contaminata pe alte filiere. Se pare ca este vorba de capete de porc, un produs foarte ieftin care se utilizeaza in special in preparerea mezelurilor sau chiar a micilor. Autoritatile din Romania au notificat Punctele de Inspectie la Frontiera (PIF) pentru a face controale care sa stabileasca daca au venit, incepand cu luna septembrie a acestui an, loturi de carne de origine irlandeza, dar din tari terte, controalele fiind extinse si la procesatori.
Socoteala de miercuri
Cantitatea de carne contaminata cu dioxina din Romania a crescut ca Fat Frumos, dupa ce media a atras atentia asupra pericolului pe care-l prezinta. Daca, initial, CE a anuntat ca in tara noastra au ajuns 3,64 tone de carne de porc, direct din Irlanda, veterinarii s-au pus pe cautat si au gasit aproape 120 de tone venite in tara pe alte filiere.
Circa 40 de tone au fost confirmate ca au ajuns intr-un depozit din Cluj printr-o firma din Franta si au fost distribuite la 37 de firme, in 24 de judetei, a declarat miercuri vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak, precizeaza Agerpres.
De asemenea, oficialul ANSVSA a confirmat si faptul ca cele 74 de tone exportate de Ungaria Romaniei, prin patru firme, in trei judete (Prahova, Valcea si Bucuresti), sunt infestate cu dioxina si au provenit tot din Irlanda, pe relatia cu Polonia.
Cantitatea de 3,6 tone ajunsa in depozitul din Bucuresti printr-o firma belgiana provine dintr-un lot mai mare de circa 20 de tone.
In prezent, ANSVSA verifica toate depozitele din judetele unde a ajuns carnea contaminata cu dioxina, cantitatile gasite urmand sa fie distruse. Acesta a mai precizat ca o mare parte din cantitatea de carne a intrat deja pe lantul alimentar din Bucuresti, Ilfov, Teleorman, sub forma de carne de mici si carne tocata. Csutak a subliniat ca aceasta carne a fost amestecata si cu alte produse, fiind procesata, si, de aceea, riscul de a afecta sanatatea umana este scazut. Numai consumul produsului 100% contaminat timp de 90 de zile ar putea genera anumite forme de boala.
Zel la control
Febra carnii de porc irlan�deze a cuprins intreaga tara. Cantitati intregi de carne de provenienta irlandeza sunt supuse investigatiilor, chiar daca nu fac parte din loturile incriminate. Daca acum trei zile, autoritatile veterinare anuntau ca Romania nu este pe lista neagra a impor�turilor, acum tara este acoperita de astfel de produse. Situatia este aproape scapata de sub control, mai ales din punct de vedere al informatiilor. Daca oficialii romani nu au vrut sa precizeze care sunt firmele care au pus pe piata carne contaminata cu dioxina, invocand proceduri comunitare de protectie economica a firmelor posibil a fi lezate de situatie fara nici un motiv, acum sunt in imposibilitatea de a o face, pentru ca sunt 27 de judete unde a ajuns astfel de carne. Cel mai grav este ca loturi intregi de carne contaminata au fost deja consumate, avand in vedere ca investi�ga�tiile vizeaza transporturi ce acopera o perioada mare de timp, de la 1 septembrie si pana acum.
Porci contaminati cu uleiuri de transformator
Guvernul irlandez a ordonat, sambata, retragerea de pe piata a preparatelor din carne de porc contaminate cu dioxina produse dupa 1 septembrie, dintre care unele au ajuns in Franta si Belgia.
Autoritatile au dispus distrugerea tuturor produselor comercializate de acest gen in Irlanda. Dupa Franta si Belgia, alerta a fost declansata in Germania, Marea Britanie si Suedia care au recomandat retragerea de pe piata a acestor preparate. Alerta a fost declansata sambata seara dupa descoperirea, in cursul controalelor de rutina de la sfarsitul lunii noiembrie, a unor urme de polychlorobiphenyl (n.r. - PCB, un poluant asimilat in general dioxinei) in grasimea de porc provenind din noua crescatorii irlandeze. Conform reglementarilor europene, nivelul maxim admis de dioxina este un picogram pe gram de grasime in timp ce autoritatile irlandeze au anuntat ca cantitatile din carnea contaminata au fost intre 20 si 100 de ori mai mari fata de limitele admise.
Contaminarea afecteaza toate produsele pe baza de carne de porc realizate dupa 1 septembrie 2008. Potrivit lui Rhodri Evans, specialist sef in toxicologie al FSAI, contaminarea ar putea proveni de la un ulei folosit pentru facilitarea functionarii masinilor de uscare a produselor de panificatie reciclate si integrate hranei pentru porci. PCB-urile se pot gasi in uleiurile uzate de la condensatorii transfor�matoarelor electrice. "Hrana contaminata a fost livrata la zece ferme de porci, la 38 de ferme de vite si la noua ferme de porcine din Irlanda de Nord", a explicat Nina Papadoulaki, purtatorul de cuvant al Comisiei responsabile de sanatate.
Alerta in Ilfov, Buzau si Olt
Medicii veterinari recomanda populatiei din judetele Ilfov, Buzau si Olt sa nu consume carne de porc pana cand nu se vor cunoaste rezultatele finale ale investigatiei declansata de ANSVSA, informeaza Agerpres.
"Recomand ca persoanele din cele trei judete Ilfov, Buzau si Olt care au cumparat carne sa nu o consume in aceasta perioada desi pe perioade scurte acest consum nu poate genera afectiuni gravei, a precizat Liviu Rusu, director general in ANSVSA. Recomandarile vizau cele trei judete unde se stia, ieri, dimineata, ca exista importuri de carne contaminata.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a solicitat, ieri, in sedinta de Guvern, Ministerului Agriculturii si ANSVSA o informare in legatura cu situatia carnii de porc importate din Irlanda, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. Potrivit acestuia, Tariceanu a cerut si detalii despre controlul dispus de ANSVA ca urmare a notificarii primite de la Comisia Europeana prin sistemul rapid de alerta pentru alimente si furaje.
Dioxina provoaca acnee severa si cancer
Dioxinele se formeaza in urma proceselor de ardere, cum ar fi combustia deseurilor sau a combustibililor (lemn, ulei sau carbune), precizeaza un comunicat de presa al ANSVSA.
De asemenea, dioxinele apar dintr-o multitudine de surse naturale, cum ar fi arderea padurilor si ierburilor, eruptiile vulcanice, ce contribuie la cresterea nivelului de dioxine in mediul ambiant. Incepand cu anii '20, nivelul de dioxine a crescut la nivel global, ca urmare a industrializarii, in anii '70 trecandu-se la masuri de reducere a acestor substante chimice cu toxicitate ridicata. Studiile de specialitate au demonstrat ca expunerea la cantitati suficient de mari de dioxina, poate provoca reactii adverse privind sanatatea, in functie de o serie de factori ce includ nivelul, perioada si frecventa expunerii; cea mai intalnita este acneea severa, dar se poate ajunge pana la cancer. O expunere pe termen scurt nu prezinta reactii adverse pentru sanatatea publica, atrage atentia comunicatul ANSVSA. Cu toate acestea Comisia Europeana recomanda indepartarea din lantul alimentar a produselor avand un grad de contaminare mare in vederea limitarii populatiei la expunerea ingerarii de contaminanti.
Pagina realizata de Luminita MOROIANU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
PCB irlandez?   de Mos Grigore
pai nu    de eugen chicioreanu
   de Pinkie
A r h i v a
  Stolojan - patru ani    27 comentarii
  Mariajul dintre PD-L si PSD deja scartaie    10 comentarii
  Profesorii pacaliti de Tariceanu    6 comentarii
  Taxa auto resapata    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Mariajul dintre PD-L si PSD deja scartaie (3164 afisari)
 Stolojan - patru ani (2895 afisari)
 Refacerea FSN! Care FSN??? (2164 afisari)
 Israel - cu un picior in UE (1935 afisari)
 Profesorii pacaliti de Tariceanu (1814 afisari)
 O fantoma ce bantuie un hotel din Baile Herculane a fost fotografiata de localnici (FOTO) (6814 afisari)
 Nicole Kidman, cu lenjeria intima la vedere pe covorul rosu (5813 afisari)
 A fost inaugurata cea mai mare baza de date online cu fotografii din timpul comunismului (VIDEO) (4722 afisari)
 Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, la un pas de moarte, la Bruxelles (3384 afisari)
 Scene nud cu Penelope Cruz! (VEZI FOTO) (3354 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01563 sec.