Ziua Logo
  Nr. 4412 de joi, 11 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Mapamond
Grecia paralizata de revolte
Grecia ramane in spirala violentelor izbucnite la finele saptamanii trecute. Ziua de ieri a stat sub semnul protestelor si al grevei generale declansate de sindicatele elene, ca reactie la masurile de austeritate anuntate de Guvern. De altfel, criza declansata de uciderea unui adolescent de catre politie a inceput sa capete tot mai mult o turnura politica. Si in cursul zilei de ieri s-au inregistrat ciocniri intre anarhisti si fortele de ordine, in timpul protestelor de la Atena si Salonic.
La Atena, fortele de ordine au fost nevoite ieri sa foloseasa gaze lacrimogene asupra sutelor de manifestanti care au aruncat cocteiluri Molotov, pietre si bucati de lemn in directia politistilor. Si la Salonic, al doilea oras ca marime din Grecia au avut loc ciocniri intre tineri si fortele de ordine cu ocazia unei manifestatii la care au participat circa 2.000 de persoane, majoritatea elevi si studenti. In paralel, Grecia a fost paralizata de o greva de 24 de ore, sindicatele ignorand complet apelul lansat marti seara de premierul Costas Caramanlis de a renunta la manifestatiile prevazute pentru ieri, in contextul violentelor stradale fara amploare. Cele doua mari centrale sindicale ale tarii, Confederatia generala a muncitorilor greci si Federatia functionarilor au facut apel la o manifestatie "pasnica" in fata sediului Parlamentului din piata Syntagma. Oamenii prezenti la mitingurile sindicale au scandat insa "Asasinii", exprimandu-si revolta fata de moartea adolescentului Alexis Grigo�ropoulos, in varsta de 15 ani, ucis de un politist in centrul Atenei. Surse judiciare au declarat ieri ca, potrivit autopsiei, tanarul ar fi fost ucis de ricoseul glontului tras de politist. Doi ofiteri de politie au fost deja arestati in acest caz si urmeaza ca saptamana viitoare sa apara in fata instantei.
Guvernul sub presiune
Chiar daca violentele de strada sunt departe de a fi oprite, autoritatile fac bilantul pagubelor. Conform presei elene, tinerii dezlantuiti pe strazile Atenei au semanat haosul pe un vast perimentru al Capitalei, din piata populara Omonia pana la magazinele cartierului select Kolonaki, unde se afla ambasade si birouri ale unor oameni politici. Spargatorii, printre care figureaza si imigranti ilegali, au pus mana pe tot ce au gasit, de la haine, bijuterii si arme de colectie pana la bucati de carne sau hrana pentru animale. Banca Nationala a Greciei a anuntat ca va sprijini comerciantii, oferindu-le un moratoriu de un an pentru recuperarea datoriilor si preturi avantajoase pentru repararea magazinelor si reinnoirea stocurilor.
Manifestatiile din ultimele cinci zile sunt cele mai grave dupa cele din 1973, care au dus la caderea dictaturii coloneilor, provocand pagube de peste 20 de milioane de euro, banci incendiate si masini carbonizate.
Pe fundalul acestor lupte de strada greu de stapanit, se intensifica presiunea asupra Gu�vernului conservator al premierului Costas Caramanlis, acuzat pentru politica sa economica. Desi marti seful Guvernului a facut apel la unitate si la calmarea spiritelor, liderul opozitiei socialiste, George Papandreou, a cerut alegeri anticipate, pentru dezamorsarea crizei.
Manifestatiile din ultimele cinci zile sunt cele mai grave dupa cele din 1973,
care au dus la caderea dictaturii coloneilor.
Luciana POP 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Evreii sunt de vina...   de Itic Strul, dezertor
Luptatorii de strada...   de alamar
A r h i v a
  Scaunul lui Obama de vanzare    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mariajul dintre PD-L si PSD deja scartaie (3164 afisari)
 Stolojan - patru ani (2895 afisari)
 Refacerea FSN! Care FSN??? (2164 afisari)
 Israel - cu un picior in UE (1935 afisari)
 Profesorii pacaliti de Tariceanu (1814 afisari)
 O fantoma ce bantuie un hotel din Baile Herculane a fost fotografiata de localnici (FOTO) (6814 afisari)
 Nicole Kidman, cu lenjeria intima la vedere pe covorul rosu (5813 afisari)
 A fost inaugurata cea mai mare baza de date online cu fotografii din timpul comunismului (VIDEO) (4722 afisari)
 Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, la un pas de moarte, la Bruxelles (3384 afisari)
 Scene nud cu Penelope Cruz! (VEZI FOTO) (3354 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00916 sec.