Ziua Logo
  Nr. 4412 de joi, 11 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Mapamond
Scaunul lui Obama de vanzare
-- Guvernatorul statului Illinois a fost arestat dupa ce a incercat sa obtina bani de pe urma fotoliului de senator al noului presedinte american
Guvernatorul Rod Blagojevich
Guvernatorul statului american Illinois, Rod Blagojevich, a fost arestat marti de FBI, fiind acuzat ca a incercat sa vanda locul din Senatul SUA ramas vacant dupa ce Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale, informeaza CNN. Potrivit FBI, guvernatorul urmarea obtinerea unei functii de conducere in viitoarea Administratie de la Casa Alba, precum si sa candideze la alegerile prezidentiale din 2016. Opozitia republicana l-a atacat dur pe Rahm Emanuel, viitorul sef de Cabinet al Casei Albe, un apropiat al lui Rod Blagojevich, acuzandu-l ca a furnizat FBI informatiile necesare pentru arestarea guvernatorului.
Agentii FBI l-au arestat pe guvernatorul Rod Blagojevich inainte de rasaritul soarelui si l-au ridicat de acasa in timp ce familia sa inca dormea, invocand faptul ca detin inregistrari care au impus retinerea sa pentru "o infractiune de coruptie politica", relateaza Chicago Tribune. "Locul ramas vacant in Senat era, in urma cu doua zile, doar pe punctul de a fi licitat", a declarat procurorul Patrick Fitzgerald, adaugand ca presedintele ales, fostul senator democrat Barack Obama, nu a fost implicat. Conform surselor FBI, gu�vernatorul se plangea in mod constant ca oamenii lui Obama "nu imi vor da nimic in afara de multumiri". FBI a mai precizat in rechizitoriu ca guvernatorul a conspirat in vederea vanzarii unui loc de senator in schimbul unor fonduri substantiale pentru campania electorala sau a unei slujbe bine remunerate pentru el si sotia sa. Rod Blagojevich a mai declarat ca ar dori sa foloseasca locul vacant de senator pentru a obtine un post la o fundatie non-profit, dar avea sperante si pentru functia de ministru al Sanatatii sau cea de ambasador. In rechizitoriu se mai precizeaza ca Rod Blagojevich a transmis catre intermediari ca scaunul de senator de Illinois este disponibil pentru pretul potrivit. Acesta se gandea, se pare, la un salariu in valoare de 250.000 -300.000 de dolari si s-a aratat "dispus" sa primeasca contributii de campanie de aproximativ un milion de dolari. Desi in re�chizitoriu nu se face nici o referire la numele unor politicieni care ar viza postul ramas vacant, surse oficiale au declarat ca lista contine nume importante precum confidenta lui Barack Obama, Valerie Jarrett, sau un director din Ministerul Veteranilor, Tammy Duckworth.
Atac la Obama
Opozitia republicana din SUA, demoralizata de victoria categorica a democratului Obama in alegerile prezidentiale, a profitat de noul scandal pentru a-l ataca dur pe Rahm Emanuel, seful noii administratii de la Casa Alba, un apropiat al guvernatorului. Surse din cadrul FBI, citate de Chicago Tribune, au declarat ca Rahm Emanuel este cel care a furnizat FBI informatiile necesare pentru arestarea guvernatorului. Presedintele Obama a declarat ieri ca nu are legatura cu Rod Blagojevich, declarandu-se intristat de arestarea acestuia. "Nu am avut nici un contact cu guvernatorul sau cu Biroul sau si, deci, nu eram la curent cu ce se intampla", a precizat el.
Visand la Casa Alba
Guvernatorul se gandea sa preia chiar el mandatul de senator, care l-ar fi ajutat in perspectiva unei candidaturi la Presedintia SUA, in 2016, relateaza CNN. "Daca nu imi vor oferi nimic de valoare, as putea sa il iau eu", ar fi afirmat acesta. Cetatean american de origine sarba, Milorad "Rod" Blagojevich este un personaj controversat, fiind anchetat din decembrie 2004 pentru frauda de catre FBI. El s-a mai remarcat ca un aprig oponent al independentei Kosovo, provincie sarbeasca cu o populatie majoritar albaneza.
Blagojevich este inculpat pentru doua capete de acuzare: complicitate in vederea comiterii unei fraude, pentru care risca 20 de ani de inchisoare, si solicitare de mita, infractiune pedepsita cu maximum 10 ani de inchisoare.
Mihai ISAC 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
To : Alcor...   de alamar
Dle Isac...   de alamar
A r h i v a
  Grecia paralizata de revolte    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mariajul dintre PD-L si PSD deja scartaie (3164 afisari)
 Stolojan - patru ani (2895 afisari)
 Refacerea FSN! Care FSN??? (2164 afisari)
 Israel - cu un picior in UE (1935 afisari)
 Profesorii pacaliti de Tariceanu (1814 afisari)
 O fantoma ce bantuie un hotel din Baile Herculane a fost fotografiata de localnici (FOTO) (6814 afisari)
 Nicole Kidman, cu lenjeria intima la vedere pe covorul rosu (5813 afisari)
 A fost inaugurata cea mai mare baza de date online cu fotografii din timpul comunismului (VIDEO) (4722 afisari)
 Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, la un pas de moarte, la Bruxelles (3384 afisari)
 Scene nud cu Penelope Cruz! (VEZI FOTO) (3354 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00985 sec.