Ziua Logo
  Nr. 4412 de joi, 11 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Pasare spatiala in padure de sculpturi
-- Brancusi se intoarce acasa odata cu expozitia de unicate de la Muzeul National de Arta Contemporana
O colectie unicat de sculpturi a poposit pentru trei luni in Bucuresti, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) de la Palatul Parlamentului. Plimbarea prin "Padurea de sculpturi" reprezinta descoperirea celor 40 de lucrari ale unor renumiti artisti moderni si contemporani. Dintre toate exponatele, una se evidentiaza clar - fie pentru ca ne este cunoscuta, fie ca sin�gura ar reusi sa umple tot universul: "Pasarea in spatiu" (foto) a lui Constantin Brancusi.
Cand trec printre sculpturi imi vine in minte imaginea unei paduri reale. Este singura colectie care reuneste atat de multe lucrari ce exprima ideea de verticalitate. Simon Spierer, colectionarul exponatelor, a ales de altfel denumirea de "padure de sculpturi" cand a vazut lucrarile insirandu-se una langa alta, ca niste copaci. La inceput, si-a achizitionat cateva opere din pura placere. Dupa moartea sotiei, a decis sa se des�cotoroseasca de tot ce era bidimensional, a vandut picturile, concentrandu-se asupra a tot ce era vertical. Aduna sculpturile, una langa alta in casa sa din Geneva. Padurea sa este traversata de "Barca" in zbor a lui Melotti sau de "Mesagerul" lui Noguchi; este populata de creaturi mitice precum "Unicornul" lui Spoerri sau de animale aflate intr-o miscare virtuala gen "Armasarul" lui Fontana. Aici o intalnim si pe "Daphne" a lui Julio Gonzalez ratacita in "Padurea" lui Richier. Dungile lui "Moebius intins" de Marta Pan si coloana lui Max Bill subliniaza topologia si natura spatiului din jurul nostru. Pasarea lui Brancusi pare sa-si fi luat deja zborul din padure, eu ramanand langa "Pilastrul" lui Bourgeois contempland natura care a fost inlocuita de cultura.
Din lucrarea lui Paul Comarnescu, "Influenta artei folclorice romanesti in opera lui Brancusi", putem afla povestea spusa de Simon Spierer privind achizitionarea lucrarii "Pasarea" lui Brancusi. "In iarna anului 1940, l-am cunoscut foarte bine pe Brancusi. De mult imi doream o lucrare de-a lui, dar pana in momentul acela nu realizasem ca o pot avea. In final m-am decis, dar pretul cerut de el era fantastic. Pana la urma am reusit sa ne intelegem si am achizitionat sculptura pe care mi-o doream cu adevarat. Brancusi a trebuit sa o lustruiasca, ceea ce a durat saptamani; intotdeauna facea el insusi genul acesta de munca manuala, unul dintre motivele pentru care sculpturile lui sunt atat de frumoase. (...) Brancusi mi-a adus-o cu masina lui, cu lacrimile curgandu-i pe obraji. Nu am aflat niciodata de ce plangea - poate pentru ca se despartea de pasarea sa preferata!".
Simon Spierer se desparte de colectia sa in 2004, donand-o Muzeului Landului Hessen din Darmstadt (Germania), fiind constient ca doar predand-o lumii, "padurea" sa va continua sa traiasca.
Expozitia a ajuns si la noi cu ajutorul unui institut de cultura din Germania, al carui director, dr. Otto Letze, a declarat ca "la ora actuala cu toti banii din lume nu se mai pot achizitiona 40 de lucrari de o asemenea verticalitate si valoare." Desi lucrarile sunt in tara de mai bine de o luna, ele nu au putut fi scoase din cutii si prezentate publicului din lipsa fondurilor necesare pentru asigurarea lor. Mentionam ca valoarea financiara a lucrarilor este estimata la cateva zeci de milioane pentru fiecare exponat, Brancusi valorand nu mai putin de 24 milioane de euro. In final, s-au gasit si institutii care sa dea banii astia. Spre bucuria iubitorului de arte.
Cristina SPIRIDON 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Expozitie   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Jurnalul unei calatorii regale    2 comentarii
  Fundamentalismele crizei    1 comentariu
  Statele-Unite au inchiriat doua insule    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mariajul dintre PD-L si PSD deja scartaie (3164 afisari)
 Stolojan - patru ani (2895 afisari)
 Refacerea FSN! Care FSN??? (2164 afisari)
 Israel - cu un picior in UE (1935 afisari)
 Profesorii pacaliti de Tariceanu (1814 afisari)
 O fantoma ce bantuie un hotel din Baile Herculane a fost fotografiata de localnici (FOTO) (6814 afisari)
 Nicole Kidman, cu lenjeria intima la vedere pe covorul rosu (5813 afisari)
 A fost inaugurata cea mai mare baza de date online cu fotografii din timpul comunismului (VIDEO) (4722 afisari)
 Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, la un pas de moarte, la Bruxelles (3384 afisari)
 Scene nud cu Penelope Cruz! (VEZI FOTO) (3354 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01104 sec.