Ziua Logo
  Nr. 4411 de miercuri, 10 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Romania intre biciul si zaharelul Gazprom
George SCARLAT 
Rusia, prin gigantul energetic Gazprom, a inceput sa momeasca Romania trimitand semnale pe diferite canale, precum si prin ziare de la Moscova si de la Bucuresti, ca ar fi dispusa sa includa Romania pe traseul conductei South Stream. Pentru ca darurile rusilor sunt de obicei otravite, trebuie analizate faptele care se ascund in spatele bunavointei rusesti.
Conducta South Stream, proiectata de Gazprom si compania italiana ENI, ar urma sa transporte gaze din Rusia in Europa, trecand pe fundul Marii Negre prin Bulgaria spre Austria, cu o ramificatie prin Grecia spre Italia. Desi rusii nu recunosc, aceasta conducta este paralela si concurenta cu Nabucco, un proiect al Uniunii Europene, sustinut, din motive de securitate si de SUA. Nabucco ar urma sa fie alimentata cu gaz caspic din Azerbaidjan si, eventual din nordul Irakului sau chiar Iran.
South Stream este un fel de "Katiusa"sau tanc "T-34", altfel nu se justifica pretul exorbitant al acesteia, de peste 12,5 miliarde de euro sau faptul ca va fi construita la adancimea record de 2000 de metri, pe fundul marii.
Propunerea de a tranzita Romania ar putea fi o cacealma a rusilor, menita sa obtina conditii mai bune de la tarile initiale de tranzit, cum ar fi Bulgaria sau Serbia. "Cine crede ca poate forta mana Bulgariei facandu-se ca vrea South Stream prin Romania ne crede naivi", a declarat Traian Basescu recent.
Rusia foloseSte de fapt gazele ca arma politica. Vrea sa creasca dependenta Europei de gazul rusesc, sa foloseasca gazul ca instrument de presiune, ca atunci cand a sistat aprovizionarea Ucrainei in 2006. De asemenea, vrea sa divida Europa. Conducta North Stream ar merge prin Baltica direct in Germania, pedepsind astfel Polonia si Tarile Baltice pe care le ocoleste. La fel si in cazul South Stream, care ocoleste Romania si Ucraina.
Construirea South Stream inaintea Nabucco ar face inutil proiectul european. De asemenea, tari ca Azerbaidjan n-ar mai putea exporta decat prin conductele rusesti. Rusii ar fixa pretul. Politic, tarile caspice ar cadea in orbita Moscovei. South Stream ar capata atat monopolul aprovizionarii cat si pe cel al tranzitului.
DependenTa Europei de Rusia nu anunta nimic bun. Rusia a demonstrat de ce e in stare prin atacarea Georgiei. A incalcat dreptul international recunoscand independenta Osetiei si Abhaziei. A amenintat tarile Europei Centrale, membre UE si NATO cu lovituri nucleare daca accepta instalarea scutului anti-racheta.
DacA RomAnia acceptA tranzitul pe teritoriul sau al South Stream se va alege doar cu firimituri din taxele de tranzit. In schimb, va pierde orice speranta de aprovizionare alternativa, atat a sa, cat si a UE. Va ingropa astfel Nabucco, unde va fi actionara prin Romgaz (care va inlocui Transgaz), si care poate aduce Romaniei bani si independenta energetica. Va nimeri iarasi in stransoarea de fier a ursului de la Kremlin, poate pentru decenii.
Dinu Patriciu a propus privatizarea Romgaz. Dar rusii ar castiga sigur licitatia pentru privatizarea Romgaz, din cauza ca ar oferi oricat ca sa puna mana pe producatorul national de gaze. Ar folosi apoi Romgaz pe post de cal troian pentru a intra in consortiul Nabucco. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat la randul sau ca "Romania sprijina South Stream si va participa la proiect daca va fi invitata".
La aflarea vestii ca reprezentantii Transgaz si Romgaz discuta cu Gazprom, Basescu a declarat ca "Romania ramane credincioasa si ferm angajata in proiectul Nabucco", adaugand ca nu a dat nimanui mandat sa discute participarea Romaniei la South Stream. Partea cea mai stranie a declaratiei lui Basescu este aceea ca "nu abandonam Nabucco pentru South Stream indiferent de presiunea interna". Oare cine o face presiuni interne? Alexandr Kondyakov in niciun caz, el nu poate face "presiuni interne", doar e strain.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Spasiva tavarisci PSD.   de Nicu Pruna
Biciul si Zaharelul   de BULA-NESCU
Sa nu dea Domnu sa ajungeti in situatia Basarabiei   de Igor
Tov. Purpuriu da nu v-ati plictisit sa tot asteptati Nabucco ?!?!   de Ghita Bizonu'
Cu biciul si cu bita   de Ion Caramache
Iar abereaza nea scarlat   de Shadow
Neica Scarlat,   de Alcor
A r h i v a
  Generatia mortii    3 comentarii
  Dreptate pentru romanii de afara    2008-12-04
  Comemorare de Ziua Nationala    2008-12-02
  Papagalii anti-anti-comunisti    2008-11-26
  Basescu la arabi    2008-11-24
  Prigoana religioasa la romani    2008-09-24
 Top afisari / comentarii 
 Moartea lui Iliescu (5606 afisari)
 Cum s-a rupt alianta PNL-PSD (4854 afisari)
 Salve pentru tovarasul Paul Niculescu-Mizil (2920 afisari)
 Ce ne pregateste UE (2446 afisari)
 Manevrele hotiei de stat (1565 afisari)
 O noua moda bantuie Hollywoodul: striptease-ul! (FOTO si VIDEO) (3320 afisari)
 Bomba secreta a lui Hitler (3294 afisari)
 PSD si PD-L: variante de ministere si titulari la negocieri  (3083 afisari)
 LIVE "Draga Stolo", desemnat premier anti-criza pe patru ani (VIDEO) (2507 afisari)
 O nouă ipoteză despre originea vieții (2120 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09482 sec.