Ziua Logo
  Nr. 4409 de luni, 8 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
South Stream prin Romania
-- Guvernul de la Belgrad a refuzat oferta inaintata de grupul rus Gazprom pentru privatizarea companiei petroliere de stat NIS, in incercarea de a obtine conditii mai favorabile, insistand pe garantarea includerii Serbiei in proiectul South Stream, potrivit editiei online a publicatiei locale Blic, transmite Mediafax.
In prezent, in sudul Europei se da "batalia gazelor". Pe de o parte, Uniunea Europeana cauta sa-si reduca dependenta de resursele energetice ale Federatiei Ruse, prin conducta Nabucco, in timp ce Gazprom, in parteneriat cu grupul italian Eni, vor sa construiasca South Stream. Gazoductul ruso-italian va traversa Marea Neagra si va ajunge in apropiere de Varna, in Bulgaria. Aici, South Stream s-ar bifurca in doua ramuri: una sudica, ce ar trece prin Grecia si ar ajunge in Italia, si una nordica, ce ar trece prin Serbia si Ungaria si ar ajunge in Austria. Pana acum, cativa dintre participantii la Nabucco (Bulgaria, Ungaria si Austria) si-au manifestat interesul de a participa la South Stream.
Diferenta intre cele doua conducte, in afara de provenienta gazului (din zona caspica, respectiv, Rusia) este ca Nabucco trece prin Romania, in timp ce South Stream o ocoleste prin Bulgaria si Serbia, in rest, traseele fiind sensibil aceleasi.
Acordul energetic ruso-sarb va fi finalizat pana la sfarsitul lunii decembrie, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, aflat la Belgrad tocmai pentru privatizarea NIS, dar refuzata de Guvernul sarb in conditiile dorite de rusi. "Presedintele (sarb Boris) Tadic a confirmat ca documentele vor fi semnate pana la sfarsitul anului", a adaugat el.
In conditiile in care rusii nu se mai inteleg cu sarbii, pare din ce in ce mai posibila intrarea tarii noastre in proiectul South Stream. (G.M.)
A r h i v a
  Cresc afacerile bancilor pentru locuinte    
  Cont curent cu dobanda de depozit    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cu demisia in plic (4519 afisari)
 Hotie cu ordin de la Guvern (3568 afisari)
 Liderii social-democrati s-au lamurit cu liberalii (1997 afisari)
 Parlamentari someri de lux (1658 afisari)
 Misterele mortii patriarhului KGB (1543 afisari)
 Femeile se simt sexy la 34 de ani, dar savureaza sexul pe masura ce imbatranesc (2791 afisari)
 "Farfuria zburatoare" americana care a speriat Pravda (2746 afisari)
 Pamela Anderson si-a uitat hainele acasa si a aparut in chiloti la o expozitie de arta din Miami! (2464 afisari)
 A murit de la scobitul in nas (2407 afisari)
 Europa ar putea fi invadata de haremurile musulmanilor (2335 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01875 sec.