Ziua Logo
  Nr. 4409 de luni, 8 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
De ce nu merita sa votezi in Romania
-- Votul uninominal a schimbat fara sa modifice si a modificat schimband pe ici pe colo - si anume prin punctele esentiale. Clasa politica de la Bucuresti nu reuseste sub nici o forma sa iasa din schema observata cu maxima precizie de Caragiale in urma cu mai bine de un secol. Pana si comunismul a fost un amestec de Stalin si Caragiale - in formularea lui Bellu Zilber - o tara a lagarului socialist care nu participa la manevrele Pactului de la Varsovia si beneficia de clauza natiunii celei mai favorizate, o tara din care disidentii plecau in lungi calatorii prin Statele Unite si se conversau la telefon cu beizadeaua cuplului dictatorial.
Legea electoralA dupa care s-a votat de curand exemplifica zicala de la Brasov de ce chelesc sasii in varful capului si romanii in frunte? Pentru ca sasii inainte sa se apuce sa faca o treaba se scarpina in varful capului si se gandesc cum sa o faca - romanii se reped si apoi se plesnesc cu palma in frunte mirandu-se de ce a iesit. O lege electorala mai stramba nu se putea face. Mai bine se revenea la votul cenzitar, in functie de avere si de studii, pe modelul secolului al XIX-lea si stiam o treaba. Un lucru este cat se poate de sigur: toti politicienii clameaza ca au primit un mandat de la popor. Un exemplu de ipocrizie cu parfum de nesimtire: toti stiu foarte bine ca la vot au fost mai putin de 40% dintre romani, iar voturile multora dintre votanti au fost deturnate de sistemul aiuristic de redistribuire. Cei care se erijeaza in prezent in reprezentanti ai romanilor reprezinta de fapt cel mult un sfert din populatia tarii.
O altA observaTie care poate fi facuta in urma alegerilor din 30 noiembrie este ca votul asa-zis uninominal nu a adus nici un fel de schimbare in lumea politica romaneasca. La televizor vedem aceleasi triste figuri ca inainte de ziua alegerilor. Aceleasi mutre cu origini comunistoide urmeaza sa ne conduca inca patru ani de zile. Nu s-a schimbat absolut nimic: sforarii care ne-au jumulit anul trecut ne vor jumuli si in anul ce va veni. Mult clamata primenire a clasei politice romanesti a fost amanata pe termen nedefinit.
Date fiind faptele ca politicienii de azi nu reprezinta pe nimeni si ca sunt aceiasi avem parte in continuare de aceleasi minciuni debitate fara nici o tresarire sau clipire. Negocierile pentru ciolanul guvernarii se poarta in cotloane obscure, iar la televizor avem parte de declaratii care nu au nici un fel de legatura cu cele discutate intre patru ochi. "Il punem pe Vasile la transporturi, dar noi vrem internele pentru Miron - Da, da' il potoliti si voi pe Daniel, ca uite ce necazuri i-a facut lui Costica...". Negocierile din umbra se poarta pe nume, cifre si mandate de arestare, dosare penale si oportunitati de castig. Nesimtirea apare apoi in fata camerelor de luat vederi unde vorbeste despre popor, despre pensionari, despre traversarea crizei mondiale si cresterea nivelului de trai, despre interesul national. O spinare de minciuni spuse cu o figura concentrata, de om care se gandeste la viitorul semenilor sai. In tot acest timp, prin capul politicianului se desfasoara cu viteza gandului combinatii "daca reusim sa-l punem pe Gigel acolo, poate il scapa pe Adi... Da' mai da-l in ma-sa pe Adi, sa se descurce singur, mai bine il punem pe Mihai...".
Avem parte de o clasa politica nereprezentativa, nereformata si mincinoasa. O turma de cocotati in spinarile noastre care nu reprezinta pe nimeni si care ne mint in fata avand cateva scopuri care nu au nici o legatura cu noi, cetatenii: sa se scape pe ei si pe tovarasii lor de urmarirea penala, sa-si pastreze pozitiile si averile si daca se poate sa si le mareasca.
Din aceste motive nu m-am dus la vot pe 30 noiembrie si nu am de gand sa mai trec pe la urna de vot niciodata. Si incurajez pe cat mai multi romani sa faca acelasi lucru. Desi stiu ca nu va veni niciodata, astept ziua in care la vot nu se vor prezenta decat politicienii care apar la televizor si ne ranjesc in timp ce introduc buletinul in urna. Sa se voteze ei intre ei, eu nu ma mai amestec in troaca porcilor.
George DAMIAN 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Romanie, ce-ai facut?   de Eufrosin
Vot uninominal a fost la locale, la parlamentare a fost mixt.   de Semper Fidelis
A r h i v a
  Profunde transformari politice, dar cui ii pasa?    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cu demisia in plic (4519 afisari)
 Hotie cu ordin de la Guvern (3568 afisari)
 Liderii social-democrati s-au lamurit cu liberalii (1997 afisari)
 Parlamentari someri de lux (1658 afisari)
 Misterele mortii patriarhului KGB (1543 afisari)
 Femeile se simt sexy la 34 de ani, dar savureaza sexul pe masura ce imbatranesc (2791 afisari)
 "Farfuria zburatoare" americana care a speriat Pravda (2746 afisari)
 Pamela Anderson si-a uitat hainele acasa si a aparut in chiloti la o expozitie de arta din Miami! (2464 afisari)
 A murit de la scobitul in nas (2407 afisari)
 Europa ar putea fi invadata de haremurile musulmanilor (2335 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00963 sec.