Ziua Logo
  Nr. 4408 de sambata, 6 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Diaspora, cine pe cine a ales?
-- Am mai spus-o: in afara actualelor granite traiesc peste 12 milioane de romani, impartiti in trei mari categorii, in functie de determinarile istorice si geopolitice, prin care unii au fost dintotdeauna la cheremul altor stapaniri (sudul Dunarii), altii s-au pomenit rupti de tara, dupa al II-lea razboi mondial, ceilalti plecand in Lumea Noua, la cumpana veacurilor 19 si 20, sau fugind din "raiul comunist", in anii 1945-1989. Toti se incadreaza in triunghiul emigratie-exil-diaspora. Lor li se adauga, mai ales in ultimul deceniu, vreo alte doua milioane si jumatate de "asezati in Occident".
IatA cA au venit si alegerile parlamentare uninominale, din 30 noiembrie 2008. Este pentru prima oara cand diasporenii au fost chemati la vot sa-si aleaga reprezentantii, dupa ce la scrutinul prezidential s-au pronuntat pentru candidatul aliantei PNL-PD, Traian Basescu (vezi ZIUA, 28.X si 28.XII.2004).
PrezenTa "stranierilor" cu drept de vot la recentele alegeri a fost foarte slaba. Se stabilise ca pot vota doar romanii cu domiciliul stabil (rezidenti) in tarile respective, declarandu-se de etnie romana, norma de reprezentare fiind de 70.000 locuitori pentru un deputat si de 120.000 pentru un senator. Pe aceasta baza, mai-marii Externelor au hotarat ca in Parlamentul Romaniei pot intra patru deputati si doi senatori. In lumea larga s-au deschis 221 de sectii de vot, cu 79 mai multe fata de 2004, majoritatea fiind in Europa Occidentala, respectiv in Italia si Spania.
Tocmai spre aceastA zonA si-au indreptat pasii presedintele Basescu, premierul Tariceanu si pesedistul Geoana, care, in vizite mai mult sau mai putin fulger, promiteau marea cu sarea plus multe mii de euro, pentru fiecare intors in patrie. I-a fost dat si lui Petre Roman sa se declare cel mai indreptatit sa-i reprezinte pe romanii euro-asiatici, datorita prestatiilor de prim-ministru, ministru de Externe, ajuns in PNL, prin vointe proprii. Si a calatorit pe banii Guvernului, in calitate de trimis special printre romanii de pretutindeni, mai mult decat toti candidatii acestora la un loc. De altfel, nu-i singurul traseist politic intrat in jocul urnelor si al redistribuirii, unii dintre ei fiind figuri controversate chiar in mediile pentru care candidau. Si totusi, cativa au castigat cursa, cum ar fi Raymond Luca (PNL) si Mircea Liubanovici (PD-L), unul in Senat, celalalt in Camera, unde-i vor reprezenta pe romano-americani si canadieni. In acelasi timp insa, s-au produs si mari surprize: Mariana Valeria Stoica (PNL), diplomat de cariera, om de cultura, fost ambasador al nostru in Israel, a pierdut in fata profesorului Kato Jozsef (UDMR), care a obtinut un post de membru al Camerei Deputatilor, cu numai 34 de voturi, in colegiul Orientul Mijlociu-Africa; tot atat de curioasa este si infrangerea lui Bela Karoly (UDMR), faimosul antrenor roman de gimnastica, in SUA; dupa o victorie confortabila, in Basarabia natala, Eugen Tomac (PD-L), tanarul consilier prezidential, s-a vazut infrant de structurile neocomuniste din colegiul 2 Europa de Est-Asia.
Acum se Stie ca PD-L a obtinut in strainatate majoritatea voturilor, chit ca la urne s-au prezentat doar vreo 24.000 de romani, ceea ce inseamna o infima participare la vot, chiar a celor indreptatiti, pentru care MAE a trimis peste un milion de buletine. Culmea-i ca tocmai romanii cu domiciliul stabil (sau rezidenti) din Italia si Spania au ignorat aceste alegeri, preferand sa sarbatoreasca Ziua Nationala, de 1 Decembrie, cu intalniri in piete, cluburi si restaurante, sau participand la actiunile organizate de ambasade si consulate. Marea problema - dincolo de distantele uriase ce trebuiau strabatute de eventualii votanti - a fost, sustin reprezentantii locali ai romanilor, necunoasterea candidatilor in mediile respective. Mai ales ca multi dintre acestia fusesera trimisi de la centru si nu erau personalitati remarcate in comunitatile noastre si recunoscute in tarile de adoptie. In circumscriptia 43 cu cele patru locuri pentru Camera si doua pentru Senat, romanii de peste hotare nu s-au regasit cu adevarat.
Valentin Hossu-Longin 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
   de Semper Fidelis
Scandalul fotografului frezor ales in Parlament se extinde: Miroase a frauda electorala   de Semper Fidelis
Aberatiile legislatiei electorale   de srelu
Senatorul pe care l-o uitat dl Hossu   de veres
Bai roy-ule tu ai votat ?   de Aladin
12 milioane de romani?   de roy
A r h i v a
  Negocierile vor fi indelungate    
  Editorialul cititorului    1 comentariu
  60%: Romania muta    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secretul nesecret (5631 afisari)
 Spassky umilit la Bucuresti (3235 afisari)
 1989 - Inamicul este Romania (2665 afisari)
 Basescu a hipnotizat PSD (1926 afisari)
 Drogurile surogat la liber (1897 afisari)
 "Yes, we can!", cu mana pe "pieptul" lui Hillary Clinton (2486 afisari)
 Fostul demnitar comunist, Paul Niculescu-Mizil, a murit intr-un azil de bătrani (2233 afisari)
 Se dezbraca pentru a ajunge celebra la Bollywood! (FOTO) (2167 afisari)
 Multi-milionara, moare dupa 30 de ani de coma (2068 afisari)
 Israelul nu va mai beneficia de un "cec in alb" din partea viitoarei administratii americane  (1993 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00936 sec.