Ziua Logo
  Nr. 4407 de vineri, 5 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Tariceanu strange punga
-- Premierul cere reducerea la maxim a cheltuielilor bugetare de sfarsit de an * Surse ministeriale anunta depasirea pragului de 3% la deficitul bugetar
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut Ministerului de Finante sa finalizeze un set de masuri pentru introducerea unei "discipline severe" in ceea ce priveste cheltuielile publice la nivel guvernamental, solicitand totodata reducerea costurilor aferente primelor si sporurilor acordate angajatilor la sfarsit de an.
Decizia vine in contextul in care surse guvernamentale anunta depasirea pragului de 3% al deficitului bugetar, ceea ce ar atrage sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene. Mai mult, chiar ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca deficitul estimat al bugetului a urcat dupa 11 luni la 2,9% din PIB.
Pe langa reducerea cheltuielilor salariale, Tariceanu a mai cerut tuturor ministerelor sa reduca costurile privind parcul auto propriu, cheltuielile de protocol sau deplasarile in strainatate. "Cer tuturor ministerelor ca, pana intervine Ministerul de Finante cu norme, sa incepeti o reducere drastica a cheltuielilor care nu sunt esentiale", a spus premierul ministrilor, la inceputul sedintei de ieri a Guvernului, transmite Mediafax.
Tariceanu a mai solicitat ministrului Finantelor sa ia masuri pentru diminuarea preturilor la achizitiile publice, fara ca aceasta sa opreasca proiectele de investitii.
Gaura la buget
Surse din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) sustin ca deficitul bugetar a ajuns la 3% din produsul intern brut (PIB) la sfarsitul lunii noiembrie, informeaza HotNews. Deficitul se manifesta in conditii de incasari bugetare scazute cu 3,5 miliarde de lei in luna noiembrie, fata de prognozele de incasari, tendinta mentinandu-se si in luna decembrie, potrivit surselor din MEF. Oficialii ministeriali sustin ca reducerea drastica a incasarilor la buget obliga statul sa se imprumute din ce in ce mai mult pentru a face fata cheltuielilor.
"Activitatea economica decelereaza rapid ca urmare a propagarii crizei economice si in Romania. Blocajul financiar si faptul ca agentii economici se confrunta cu o lichiditate redusa afecteaza grav incasarile la buget. Astfel, in luna noiembrie s-a incasat mai putin fata de cat era estimat cu 3,5 miliarde de lei (n.r. - aproape un miliard de euro), iar situatia va fi si mai rea in luna decembrie", au precizat reprezentanti din MEF.
Pragul de 3% este extrem de important pentru ca, pe langa neajunsurile pe care le produce in functionarea pe mai departe a economiei nationale, poate duce, pe termen scurt, la penalitati din partea Uniunii Europene, care se traduc prin diminuarea fondurilor comunitare alocate Romaniei. Pe termen lung, afecteaza programul de adoptare a monedei euro, care, la randul ei, are influente economice importante (conform criteriilor de convergenta pentru aderarea la euro stabilite prin Tratatul de la Maastricht, deficitul bugetar nu poate depasi 3%).
Prognoze triste
Deficitul bugetar programat pentru acest an echivala cu 2,3% din PIB, insa majoritatea analistilor sunt sceptici ca statul roman va incheia anul 2008 cu un deficit mai mic de 3% din PIB. In 28 noiembrie, Eugen Radulescu, director in cadrul BNR, estima ca deficitul bugetar va depasi 3% din PIB la finalul acestui an, dupa ce veniturile la bugetul statului au scazut semnificativ, iar cheltuielile sunt deja "foarte bine planificate".
Reprezentantii MEF prevad o inrautatire a situatiei in 2009, cand tot mai multe firme vor avea probleme legate de plata taxelor catre stat, din lipsa de lichiditati. "Ne asteptam ca acti�vitatea economica sa fie din ce in ce mai redusa in 2009 si estimam o inrautatire a situatiei actuale in prima parte a anului viitor. In aceste conditii, incasarile la buget vor scadea foarte mult fata de cat era estimat in proiectul de buget pe anul 2009", au mai precizat sursele citate.
Luminita MOROIANU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Cheltuieli   de Mona G.
A murit Anca Parghel   de Marius Adrian Porojnicu
Deficit mare   de octaaa
Trebuia stransa demult   de Marius Adrian Porojnicu
A r h i v a
  Manevra lui Korodi la final de mandat    
 Top afisari / comentarii 
 Bolovan de gatul PSD (3320 afisari)
 Uimeste-ne, Traiane! (3252 afisari)
 Mitrea s-a conversat cu Basescu (2247 afisari)
 Israelul pregatit sa atace Iranul (2156 afisari)
 Bursa zvonurilor (1891 afisari)
 Profesori surprinsi de elevi facand sex in sala de sport (4691 afisari)
 Ea are cei mai frumosi sani din Italia! (FOTO) (4666 afisari)
 Crestinismul se afla in fata celei mai mari persecutii din istoria sa: 250 de milioane de crestini, in pericol  (2770 afisari)
 SURSE: Presedintele Basescu i-ar fi dat un ultimatum lui Tariceanu sa renunte la pretentia de premier si sa intre la guvernare alaturi de PD-L (2453 afisari)
 Oficialii americani refuza sa comenteze afirmatiile analistului rus care sustine ca SUA se vor rupe in sase entitati (2045 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01000 sec.