Ziua Logo
  Nr. 4406 de joi, 4 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Barbatii mai traficati decat femeile
-- In premiera, numarul barbatilor scosi ilegal peste granita il depaseste pe cel al tinerelor exploatate sexual * Peste o mie de persoane au fost "exportate" de la inceputul anului
Judetele cu cel mai mare numar de persoane traficate sunt Teleorman, Iasi, Olt, Braila, Alba, Dolj, Ilfov si Calarasi. Principalele tari de destinatie au fost Spania, Italia, Grecia si Germania.
"Consolidarea capacitatii institutionale pentru prevenirea traficului de persoane in Romania" este numele proiectului lansat ieri, la Bucuresti, de Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) in parteneriat cu Institutul "Ludwig Bolzmann" pentru Drepturile Omului din Austria, Fundatia Germana pentru Cooperare Juridica Internationala si Centrul European pentru Drept Public din Grecia. In acest context, s-au punctat reperele principale ale luptei autoritatilor impotriva fenomenului.
Fata de anii anteriori, se remarca rasturnari de situatie care, dincolo de faptele in sine, releva si adaptarea rapida a retelelor infractionale la cele mai noi evolutii social-economice si politice din zonele de actiune. O noutate in "peisajul" respectiv o constituie inmultirea cazurilor de cetateni straini traficati, ceea ce ridica probleme noi, legate de demersurile privitoare la asistenta si repatrierea lor. Intrarea Romaniei in UE a influentat si orientarile traficantilor, astfel ca numarul barbatilor scosi ilegal in afara granitelor, in special pentru munca fortata, a ajuns sa-l echilibreze in anul 2007 si chiar sa-l depaseasca in 2008 pe cel al tinerelor folosite in industria sexului. Peste o mie de persoane au fost traficate in primele noua luni ale acestui an, pentru prima data numarul barbatilor victime ale traficului fiind mai mare decat cel al femeilor, a spus presedintele ANITP, Dumitru Licsandru. Licsandru a precizat ca exploatarea prin munca a devenit de doua ori mai frecventa decat exploatarea sexuala.
Semnificativ este faptul ca victimele nu mai provin cu prioritate din mediul urban (70% anul trecut), ci de la tara (61% in 2008). "Principalii nostri subiecti pentru instruirea continua sunt acum, pe langa politisti, primarul, preotul si directorul scolii rurale, care stiu cel mai bine ce se intampla in comunitatea lor", a spus Licsandru.
Procese nesfarsite
Anul 2007 a marcat si reorientarea partiala a traficantilor de carne vie, mai mult decat pana acum, catre zona interna. Intr-un clasament al judetelor, Teleorman, Dolj, Iasi, Constanta ocupa primele locuri, in timp ce destinatiile externe preferate raman Spania (370 de cazuri), Italia (176), Grecia (136), Germania. Imbucurator este faptul ca, in ultima perioada, "mitul" victimelor timorate si necooperante a inceput sa se destrame. In primele noua luni ale acestui an, din 1059 de persoane depistate ca victime ale traficantilor, 850 au acceptat sa depuna plangeri impotriva infractorilor, iar 178 sa fie martori in procese. Un paradox ce inca nu-si gaseste explicatii oficiale ramane la nivel institutional. "La noi, procesele de acest gen dureaza la nesfarsit; nu se stie de ce, cata vreme faptele sunt clare, dovezile la fel...", a lasat sa planeze un semn de intrebare, comisarul Licsandru. In ce priveste numarul minorilor traficati, el a ramas constant, desi procentul acestora din numarul total al victimelor a crescut usor fata de anul 2006. Astfel, daca in urma cu doi ani se inregistrau peste 300 de copii victime, reprezentand 18 la suta din numarul total al persoanelor traficate, in 2008 au fost semnalate 156 de astfel de cazuri, repezentand 16 la suta din total. Potrivit presedintelui ANITP, in ultimele luni au mai fost identificate in Romania alte 20 de persoane, cetateni straini, care fusesera traficate.
Adrian-Nicolae POPESCU 
A r h i v a
  Morar: "Dosarul lui Nastase nu e politic"    4 comentarii
  Marian Dragulescu exclus de T.A.T.A.    1 comentariu
  Fara petarde de sarbatori    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Totul pentru Front (3200 afisari)
 Guvernul de sacrificiu (2856 afisari)
 Lista alesilor (1690 afisari)
 Savanta terorista (1568 afisari)
 Rusia sperie NATO (1429 afisari)
 Menajera lui Hitler: Fuhrerul era o persoana fermecatoare si un om bun (2774 afisari)
 Cativa tarani din Transilvania sunt imaginea populatiilor indigene sarace, intr-o reclama controversata la Burger King - VIDEO (2405 afisari)
 Rochiile "Transformer" care te lasa in pielea goala! (2217 afisari)
 Un caine a salvat viata altui... caine VIDEO (2151 afisari)
 Unsprezece caini au mancat timp de de cinci zile din cadavrul stapanului lor - VIDEO (1959 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00979 sec.