Ziua Logo
  Nr. 4406 de joi, 4 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Pe urmele lui Darwin
O replica de peste sase milioane de euro a ambarcatiunii Beagle a lui Charles Darwin, ce l-a purtat pe celebrul naturalist spre insulele Galapagos acum 180 de ani, dandu-i posibilitatea sa formuleze teoria evolutiei speciilor, va continua explorarea marilor si oceanelor lumii.
Fundatia "The Beagle" planuieste sa construiasca o replica de sase milioane de euro a celebrului vas din secolul al XIX-lea si sa o foloseasca pentru a cerceta adancurile. Nava, insa, va fi dotata cu tehnologie de ultima ora, navigatie prin satelit si motoare ultrasofisticate.
Vasul va fi ghidat spre diferitele increngaturi de alge de pe tot globul cu ajutorul astronautilor NASA, de la bordul Statiei Spatiale Internationale. "Am fost uimiti, cand NASA ne-a oferit ajutorul. Astronautii de la bordul ISS vor observa increngaturile de alge si ne vor ghida spre ele", a declarat directorul proiectului Peter McGrath.
Fundatia a finalizat planurile navei si se pregateste sa stranga fonduri pentru proiect, ce urmeaza sa fie demarat in urmatoarele luni. "Progresam destul de repede si cred ca vom incepe constructia in curand. Speram ca pana in 2010 sa ridicam panzele si sa pornim in calatoria vietii", a adaugat McGrath. Nava originala HMS Beagle l-a purtat pe savantul si naturalistul Darwin in jurul lumii intre 1831 si 1836. Voiajul l-a ajutat sa gaseasca dovezile cheie necesare pentru a dezvolta teoria evolutiei cu ajutorul selectiei naturale.
O nava din trecut cu GPS
Ambarcatiunea va fi construita la Milford Haven, in Tara Galilor, si va semana perfect, la exterior, cu originalul. Va contine insa tehnologie de ultima generatie - radar, GPS, doua motoare diesel auxiliare si echipament de laborator.
"Singura diferenta observabila la exterior va fi GPS-ul pozitionat pe catarg", a mentionat McGrath. "Dar, inauntru va fi foarte moderna, deoarece avem nevoie de echipament stiintific modern", a adaugat acesta. "The Beagle" va urma traseul lui Darwin, traversand Atlanticul, Pacificul, Oceanul Indian, prin jurul Capului Sperantei si Horn.
Testoasele din Galapagos
Astronautul Michael Barrat va conduce proiectul din partea NASA. "Statii spatiale, marinari si biologi marini: stiinta nu poate fi mai incitanta de atat", a declarat acesta.
Doctorul Karen James, directorul de stiinta al proiectului HMS Beagle, a adaugat: "Avem mai multe informatii despre luna, decat despre oceanele pamantului, iar asta ramane valabila si dupa numerosi ani de explorari oceanice. Noile tehnici ne vor ajuta sa descoperim specii noi si sa monitorizam raspunsul comunitatilor biologice la schimbarile de mediu, precum modificarile climatice si acidificarea oceanelor in urma deversarii de poluantilor chimici".
Muzeul National de Istorie din Marea Britanie a inaugurat recent o expozitie dedicata lui Charles Darwin, in care va fi posibila vizionarea unor specimene pe care omul de stiinta le-a descoperit in timpul expeditiei la boardul navei Beagle.
Ambarcatiunea HMS Beagle a fost o nava de 27 de metri a Marinei Militare Regale. Vasul a fost lansat pe data de 11 mai 1820 de la docul Woolwich, pretul sau fiind atunci de aproape 8.000 de lire sterline. Beagle nu a fost folosit timp de cinci ani, pana cand a fost repartizat ca nava de cercetare si a plecat in trei expeditii, a doua fiind cea a lui Darwin.
Beagle, nava care l-a ajutat pe Darwin sa scrie "Evolutia speciilor
Cea mai faimoasa dintre ele a inceput la 27 decembrie 1831. Initial, Beagle a navigat pe Oceanul Atlantic, unde au fost realizate o serie de studii hidrografice, de-a lungul coastei Americii de Sud, inainte sa se opreasca langa insulele Galapagos, pe 15 septembrie 1835. La intoarcere a navigat pe un alt drum, Tahiti - Australia, ajungand in Anglia pe 2 octombrie 1836.
Teoria lui Darwin spune ca evolutia are loc datorita selectiei naturale, in urma careia speciile cu caracteristicile cele mai bune pentru mediul lor natural supravietuiesc. In timp ce era la Galapagos, Darwin a descoperit 13 specii de cinteze pe diferite insule, unele mancau furnici, celelalte mancau seminte. Atunci, el a realizat ca sunt descendentii unei singure specii de stramosi ce s-a dispersat pe insule, adaptandu-se in final hranei existente acolo.
Ruxandra RADUS 
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Totul pentru Front (3200 afisari)
 Guvernul de sacrificiu (2856 afisari)
 Lista alesilor (1690 afisari)
 Savanta terorista (1568 afisari)
 Rusia sperie NATO (1429 afisari)
 Menajera lui Hitler: Fuhrerul era o persoana fermecatoare si un om bun (2774 afisari)
 Cativa tarani din Transilvania sunt imaginea populatiilor indigene sarace, intr-o reclama controversata la Burger King - VIDEO (2405 afisari)
 Rochiile "Transformer" care te lasa in pielea goala! (2217 afisari)
 Un caine a salvat viata altui... caine VIDEO (2151 afisari)
 Unsprezece caini au mancat timp de de cinci zile din cadavrul stapanului lor - VIDEO (1959 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00974 sec.