Ziua Logo
  Nr. 4402 de sambata, 29 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Reportaje
Ei va baga in Parlament
Cracauani - comuna. Neamt - judet. Sate componente: Cracauani, Cracaul negru, Magazia, Mitocul Balan, Poiana Cracauani. Prima atestare documentara 1399. Numar de gospodarii 1.500. Populatie 4.600. Populatie cu drept de vot: 3.600. Tigani: peste 1.000 de persoane. Saraci lipiti pamantului: 400 (majoritatea rromi). Tuciurii cu drept de vot: 400.
Foamete si promisiuni
Deznadejde este sentimentul care te cuprinde atunci cand dai cu ochii de familia Serban. Imaginea te duce la zorii civilizatiei. Dar, totusi, suntem in mileniul trei, in pragul uninominalului revolutionar. Cui ii pasa? Candidatii sunt ocupati cu metrouri, sosele suspendate, autostrazi, fonduri europene. Chestii complicate si abstracte aici la Cracauani. Aici se moare de foame. Si de ignoranta. Casa din chirpici sta sa cada, nailoane la geamuri, gauri cat pumnul prin pereti, acoperis din carton. "Casa" lor se afla in drumul spre Ghindauani. Prin usa intredeschisa isi face aparitia un copil de vreo trei ani. E descult. Are doar un tricou pe el si o bucata de paine in mana, cand o are. De obicei, nu o are, face foamea. Afara sunt doua grade si el isi vede de codrul de paine. In acest adapost stau, de-a valma, in doua camere, 16 oameni. Bunici, nepoti, cumnati, se inghesuie in cativa metri patrati. Toti 16 traiesc din ajutorul social si din alocatii. Cateva milioane pe luna. Mai muncesc cu ziua si asa isi incropesc o bucata de paine. Daca merg la vot? Probabil, cu toate ca nu stiu pe cine pun stampila. Pe langa cei cinci copii ai lor, familia Serban a mai infiat un copil. Prinosul lor de bunastare este oferit si altora.
Lunca Cracaului
Aici in zona inundabila, la doi kilometri de centrul comunei, isi au salasul cateva zeci de case. Este comunitatea de tigani din Cracauani. Pe Dragos Zargiu il gasim in ograda, potcovea un cal. Om in putere. "Eu as munci, dar nu ne da nimeni de lucru. Acolo unde sunt locuri de munca se angajeaza doar pe pile", spune Zargiu cu suparare.
De fapt, in Cracauani jumatate din comunitate primeste ajutor de la stat. Anul asta, fiind an electoral a dat si Guvernul ceva: 20 de kilograme de faina si sase kilograme de zahar pe cap de asistat social. Nici primaria nu s-a lasat mai prejos si a oferit celor nevoiasi un ajutor de incalzire de 290 de lei. Dragos Zargiu il contesta pe cel de la Bucuresti pe care trebuie sa puna stampila. "Am auzit ca are mari afaceri prin Rahova si ca de noi nu-i prea pasa. Poate o sa merg la vot", continua el.
Text si foto: Silviu SECRIERU - silviu@ziua.ro 
 Afisari: 318  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Felicitari dle Silviu!   de tibicarom
cracaoanii !!!   de tray
A r h i v a
  In vizuina lui Hrebenciuc    3 comentarii
  Cosmonautii din Dabuleni    1 comentariu
  Apelul bocancilor    2 comentarii
  Nastase calare pe Paralela 45    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Strategia Cotrocenilor (2543 afisari)
 Razboi intre spionii Romaniei (2491 afisari)
 Opriti ciuma rosie (2476 afisari)
 Cum a imbracat Bodnaras soldatul cu inca o izmana (2014 afisari)
 Exit-poll Felix pentru TVR (1583 afisari)
 Ea are cei mai frumosi sani din lume!  (6292 afisari)
 Un cosmonaut sovietic rupe tacerea cu privire la OZN-uri (4185 afisari)
 Trei politisti au batut cu salbaticie un soldat proaspat intors de pe frontul din Afganistan - VIDEO (3263 afisari)
 Carmen Electra mai provocatoare ca oricand... goala din nou pentru Playboy (2303 afisari)
 Exit-poll INSOMAR, ora 16.00: PSD - 37,8%, PD-L - 29,9%, PNL - 20,1% (1726 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00952 sec.