Ziua Logo
  Nr. 4402 de sambata, 29 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Strategia Cotrocenilor
-- Presedintele a anuntat ieri ca nu va avea nici o consultare pentru formarea viitorului Cabinet inainte de validarea alegerilor, cel mai probabil pe 6 decembrie * Cu toate acestea, seful statului a declarat ca am putea avea Guvern pana la sfarsitul anului
Presedintele a estimat ca procesul care va duce la instalarea noului Guvern sa se incheie inainte de sarbatorile de iarna si i-a indemnat pe ziaristii prezenti la Cotroceni sa mearga la vot duminica.
Traian Basescu a lansat si un apel catre partide, institutii teritoriale si centrale pentru a avea maxima exigenta in respectarea legii si procedurilor in asa fel incat alegerile sa nu fie afectate de evenimente de genul celor inregistrate la alegerile locale unde s-a ajuns pana la repetarea scrutinului in anumite judete. Seful statului a facut uz de prevederile articolului 80 alineatul 2 din Constitutia Romaniei si a solicitat institutiilor statului sa aiba in vedere imperativul unui proces electoral corect. Referindu-se la alegerile trecute Basescu a estimat ca alegerile vor fi validate de Biroul Electoral Central in jurul datei de 6 decembrie. Seful statului a pus accent pe faptul ca numai dupa ce se face validarea alegerilor Basescu poate face uz de articolul 103 din Constitutie care obliga la consultarea presedintelui cu partidele. "Consultarea nu se poate produce inainte de validarea alegerilor, iar explicatiile sunt simple. Nu poate fi omis nimeni din acest proces, dar trebuie sa avem o imagine clara a rezultatului votului". Basescu a punctat si faptul ca noul Parlament nu poate fi convocat mai devreme de 13 decembrie, data la care expira mandatul vechiului Parlament.
Graba inutila a unora
Seful statului a invocat mai multe prevederi constitutionale, cel mai citat fiind articolul 103, care spune ca presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Basescu a invocat si prevederea con�stitutionala conform careia candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului precum si faptul ca programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. "Daca am face comparatie cu alegerile din 2004, Guvernul a fost in functie la circa 30 de zile de la data alegerii insa atunci am fost conditionati de depunerea juramantului de catre noul presedinte ales insa acum nu avem acest moment asa ca totul s-ar putea legaliza dupa parerea mea mai repede", a punctat Basescu. El a facut si o referire indirecta la liderul PSD Mircea Geoana care a afirmat ca in noaptea de 30 noiembrie PSD ar urma sa inceapa negocierile pentru formarea noului Guvern, iar acestea sa se incheie curand. "Am inteles graba unora sa inceapa negocierile in noaptea de 30 noiembrie insa acest lucru nu se poate face pana nu sunt validate alegerile." (Cornelia G. POPESCU)
"Nu am avut nicio intalnire"
Traian Basescu a declarat, in finalul declaratiei de presa, ca nu a avut nicio intalnire cu nimeni, referindu-se la informatiile care circula, privind intalniri cu PSD si desemnarea premierului. "Daca cineva are intrebari despre informatia care este circulata acum, in mijloace electronice, legat de intalniri cu PSD sau de, desemnarea primului-ministru, acesta face parte din programele de intoxicare. Nu am avut nicio intalnire cu nimeni si voi respecta conduita pe care am adoptat-o pana la capatul campaniei si in continuare pe reperele pe care vi le-am facut publice", a spus Basescu. (C.G.P.)
Turnatorii Securitatii candideaza
Dosarele a trei candidati la alegerile parlamentare au fost trimise in instanta de CNSAS in urma informatiilor descoperite privind colaborarea acestora cu fosta Securitate. Totodata, membrii Colegiului s-au plans ca pretendenti la un fotoliu de parlamentar, cum este cazul si lui Dan Voiculescu, pot candida nestingheriti.
"Am gasit colaboratori. Mai interesant este ca pe unii pe care ii gasisem odata colaboratori ai Securitatii i-am regasit candidand cu nerusinare a doua oara. Sunt cateva persoane care aveau deja pusa stampila de colaborator. Trist este ca, dupa ce a fost toata povestea cu CNSAS care va functiona, care are 100 de vagoane de dosare noi, dupa ce s-a facut procesul comunismului, s-a pus, in realitate, o basculanta de pamant peste CNSAS. E o forma subtila de ingropare a lui. Noi functionam, vorbim, dar de sub aceasta gramada de tarana'", a sustinut Mircea Dinescu, citat de Agerpres. De altfel, surse din Colegiu ne-au declarat ca au existat discutii divergente si asupra dosarelor candidatilor care au primit adeverinte de necolaborare. "Unii au iesit basma curata si nu se mai spune nimic din ce contine dosarul lor, desi existau unele elemente. Si redactarea preambulului la adeverinta, in care se scriau aceste lucruri, a fost amanata pentru saptamana viitoare, dupa ce trec alegerile", ne-a declarat un membru al Colegiului. De altfel, purtatorul de cuvant al CNSAS a declarat ca acei candidati care se afla in proces cu Justitia, cum este si cazul lui Dan Voiculescu, nu au mai fost verificati, dar pot candida. (Cristian ANDREI)
PNL campion la publicitate electorala
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat ieri publicitatii o analiza care arata ca partidele politice au cheltuit peste trei milioane de euro cu campania din mass-media.
Dupa trei saptamani de campanie electorala, analiza arata ca PNL este fruntas la cheltuieli, cu 1.180.876 euro, urmand Alianta PSD-PC cu aproape un milion de euro (984.377 euro) si PD-l, cu 875.028 euro. Aceasta face ca suma totala cheltuita pentru publicitatea electorala in presa scrisa si spoturile electorale din audio-vizual investita de cei trei mari competitori sa ajunga la valoarea de 3.040.281 euro. Conform raportului IPP, "fata de datele anterioare, se constata, pe masura apropierii de data alegerilor, o accentuare a nivelului cheltuielilor cu publicitatea electorala in presa scrisa si spoturile electorale din audio-vizual". Monitorizarea s-a facut pe 21 cotidiane centrale, 119 reviste sau publicatii periodice, 15 posturi TV si 9 posturi de radio. (L.S.)
Tariceanu pe Trilulilu
Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca actuala campanie electorala s-a desfasurat intr-o maniera care nu i-a fost pe plac, incluzand ca si condimente batai pe strada, dar si conflicte rezolvate in direct, precum cel dintre senatorul PC Marius Marinescu si deputatul PD-L Anca Constantinescu.
"Chiar daca miza este importanta in acest moment, pentru ca Romania este o tara care creste intr-o lume globalizata, cu efecte ale crizei economice care sunt de asteptat sa se resimta si la noi, iar romanii trebuie sa faca o alegere extrem de responsabila si de importanta in viitor, acest lucru nu scuza participantii la campanie, activistii, militantii de la astfel de atitudini. E regretabil, insa cred ca acest lucru provine si din linia de conduita a sefilor lor", a adaugat Tariceanu, citat de Mediafax. Totodata, premierul a facut un apel catre populatie pentru a merge la vot, dar modul in care l-a facut a fost putin "deosebit": acesta a sustinut conferinta live pe website-ul www.trilulilu.ro. "Fac un apel catre toti romanii sa voteze duminica, pentru ca pasivitatea nu ajuta la rezolvarea problemelor. Cred ca fiecare are o optiune politica pe care trebuie sa si-o exercite, este un drept fundamental, o obligatie civica, pe care fiecare trebuie sa inteleaga ca o are, pentru ca in acest fel isi deseneaza viitorul", a explicat Tariceanu, mentionand ca "pasivitatea, statul acasa, privitul la televizor" nu sunt suficiente pentru un cetatean. ( Laura SPATARU)
 Comentarii: 29 Afiseaza toate comentariile  
Guvern PDL-PNL ,,fara Tariceanu !   de Marius Adrian Porojnicu
Daca vrei sa convorbim,tzi-am zis ca am multe amanunte.   de vida clara
Prezenta la vot: peste 40 % !   de Marius Adrian Porojnicu
Hai mai porojnicule ...   de vida clara
Lasa musca pe caciula,shadow.   de vida clara
Am fost si am votat.Am mai dus si doi milogi.   de vida clara
La ora 17 prezenta 19.84% !   de sorge
Fusei, vazui, votai PNL, e singurul partid din Romania care a marit pensile si salariile cu 100%!   de Hokusai san
Colegiul 25. 30 RON votul pentru Udrea!!!!   de caesar1
!!!   de Marius Adrian Porojnicu
I'auzi !   de Marius Adrian Porojnicu
Strategia ... Strategia este doar tragere de timp deocamdata ...   de gili
SPAIMA Cotrocenilor   de Arogantu'
Hotarat lucru...   de Mihu
Knowbothsystem-ule,ce sistem folosesti de plutesti asa fara sa atingi pamantul?   de vida clara
" Ceausescu 2: " Sarbatoriti 1 Dec ! Aratati Steagul !".    de knowbothsystems
uninominalul este mort   de dorinteodor
Daca nu iesea... din nou, in fata, nu stiam ca avem Constitutie, nu ?!   de knowbothsystems
Mai Pojornicule pe unde stai in Craiova ,   de sorge
HAI SA FACEM CEVA!   de MarianDaniel
Flanel cu nasturi ! ? / Ne uitam si noi la al cui e cainele....!!!   de Marius Adrian Porojnicu
Flanel cu nasturi ! ? / Ne uitam si noi la al cui e cainele....!!!   de Marius Adrian Porojnicu
Prezenta la vot?Peste 20% !   de sorge
WWW.KHRIS.RO - Forum Alegeri   de khris
6 Dezember? :-)) Prezidentul asteapta pe Sf Niculaie   de Conan___the___Barbarian
Un RONDEL gasit pe FORUM- Sa facem Haz de necaz!   de ionescu
Unii se bucura cam devreme   de Danny
CNSAS?!!! O gasca de criminali inconstienti!!! Da' ca l-au lichidat pe Ivanescu nu-i macina deloc?!!   de dimitrios
....   de .Sobru.
A r h i v a
  Bombay sub asediu    35 comentarii
  Hai la uninominal!    9 comentarii
  Exit-poll Felix pentru TVR    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Strategia Cotrocenilor (2543 afisari)
 Razboi intre spionii Romaniei (2491 afisari)
 Opriti ciuma rosie (2476 afisari)
 Cum a imbracat Bodnaras soldatul cu inca o izmana (2014 afisari)
 Exit-poll Felix pentru TVR (1583 afisari)
 Ea are cei mai frumosi sani din lume!  (6292 afisari)
 Un cosmonaut sovietic rupe tacerea cu privire la OZN-uri (4185 afisari)
 Trei politisti au batut cu salbaticie un soldat proaspat intors de pe frontul din Afganistan - VIDEO (3263 afisari)
 Carmen Electra mai provocatoare ca oricand... goala din nou pentru Playboy (2303 afisari)
 Exit-poll INSOMAR, ora 16.00: PSD - 37,8%, PD-L - 29,9%, PNL - 20,1% (1726 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01430 sec.