Ziua Logo
  Nr. 4401 de vineri, 28 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Reportaje
Buletin electoral de Agapia
-- Doua zile pana la alegeri. Parca ii pasa cuiva.In Agapia, comuna cu doua manastiri si peste 4000 de locuitori, viata este molcoma. Si tot asa si perceptia alegerilor. Nu exista pasiuni si conflicte electorale. Cum nu exista nici criza mondiala. Aici oamenii traiesc din economia gospodariilor, iar termeni precum Wall Street, subprime sau crah bancar nu ocupa mintea satenilor.
Spre deosebire de marile orase in care se mai imparte un pumn, o carcasa de porc, o punga cu "bunataturi", in Agapia nu se imparte nimic. Daca n-ar fi afisele electorale ale celor doi "candindati" nici n-ai zice ca aici, satenii isi vor exercita poimaine drepturile conform Constitutiei. PD-L si PSD isi disputa favorurile electoratului. Ale unui electorat aproape pasiv. Din discutiile cu satenii tragi doua concluzii: nici nu stiu si nici nu le pasa. Ce vot uninominal, ce colegii, ce doctrine! Sa fim seriosi! Aici se voteaza oameni. Daca ai convins comunitatea ca faci treaba, ea te alege, poti sa ai orice culoare politica, chiar si violet cu dungi roz. Cei de la centru, adica din Piatra Neamt au uitat pana si de clasicele pungi cu zahar, orez si ulei. Un consilier local din Agapia marturisea ca a primit de la centru sase pungi cu de-ale gurii. Sase pungi la 3700 de oameni cu drept de vot. "Mai bine nu le impart ca numai se supara oameni pe mine, ca poate nu aleg persoanele care merita", spunea el.
Campanie inexistenta
Dupa cum spuneam, daca n-ar fi cateva afise razletite prin comuna, vreo doua, trei bannere zdrentuite de vant in fata primariei, n-ai zice ca aici, in Agapia, comunitatea asteapta cu nerabdare sa-si impuna omul in Parlament. Nici pe la buticurile comunei nu se discuta politica. Spre seara, cand oamenii coboara din paduri trec pe la crasma, asa, pentru socializare, beau o bere si se retrag. Spre seara aici insemnand dupa ora patru. Odata cu lasarea intunericului, ulitele din Agapia se golesc total, iar oamenii se strang, nu la gura sobei, ci in fata televizorului. Si nu pentru a urmari disputele politice, ci pentru a vedea mascarile emisiunilor de divertisment. Primarul Vasile Cucos, la al treilea mandat, spune ca in Agapia campania s-a desfasurat in limitele normalului, adica fiecare partid si-a lipit afisele pe unde a vrut. Cam atat.
Si votat, si cu banii luati
In cele patru sate ale comunei Agapia s-au fixat deja locatiile sectiilor de votare, dar, deocamdata, nu s-a amenajat nimic. Nici nu-i nevoie. O carpa rosie si doua cutii de rumegus presat se gasesc imediat. La fel si o comisie. La locale nu s-au semnalat fraude, doar o neintelegere electorala. Cele doua formatiuni politice aflate in competitie au impartit bani, cate 50 de lei pe cap de votant. Daca PD-L a dat banii, nici PSD nu s-a lasat mai prejos: a dat si el cate 50 de lei. Si uite asa s-a ajuns la 900 de voturi nule. Cei care au votat, au luat banii de la ambele formatiuni politice si pentru a nu fi suparare au pus stampila pe ambii candidati. Cei mai multi electori erau din satul Brusturi, locuit de tigani si oameni sarmani. Cateodata banii nu fac stampilele sa pice acolo unde trebuie.
Nici pe la manastiri nu se simte forfota electorala. La Agapia si Varatec, cele mai mari manastiri de maici din Europa viata curge linistit. Cele aproape 900 de vietuitoare de la cele doua manastiri sunt retrase prin chilii. Ele ar putea decide soarta alegerilor. A nins de curand si este foarte frig. Doar cateva umbre negre, cu capul plecat si mainile impreunate bantuie tacute pe aleile manastirilor. Nici la slujbele de seara nu este mai multa animatie. Nici public. Maicutele participa la slujba, conform ritului, iar comuna intra pana a doua zi in adormire. Doar becurile din fata celor aproape 30 de pensiuni amintesc ca aici traiesc oameni. Oameni care poimaine vor merge la vot.
Text si foto: Silviu SECRIERIU - silviu@ziua.ro 
A r h i v a
  Tractoarele gasesc carciuma din Dabuleni cu GPS-ul    1 comentariu
  Nastase, Soarele si Iliescu la Mizil    2 comentarii
  Premier de Buftea    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Norme pentru mame (2367 afisari)
 11 septembrie in India (2329 afisari)
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (1998 afisari)
 Site-uri care promoveaza anorexia (1849 afisari)
 Mistretul domestic (1650 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a pierdut chilotii pe covorul rosu? (2610 afisari)
 Se simte rau: Patrick Swayze si-a luat ramas bun de la familie si prieteni (2535 afisari)
 The Economist: Economiile est-europene se prabusesc. Situatia cea mai grava este in Romania si Bulgaria (2129 afisari)
 Cercetatori italieni, coordonati de o romanca, au descoperit cauzele epilepsiei (1589 afisari)
 Si-a trezit nevasta din coma, muscand-o de degetele de la picioare (1377 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00971 sec.