Ziua Logo
  Nr. 4401 de vineri, 28 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Ocaua mica a CSM
-- "In cercurile justitiei se stiu tarifele necesare pentru a se tranti o sentinta", a spus judecatorul Cristi Danilet * CSM il acuza de incalcarea Codului Deontologic
Consiliul Superior al Magistraturii dovedeste pe zi ce trece cat de tolerant este cu magistratii care genereaza erori si nedreptati sociale si cat de punitiv poate fi cu magistratii care afirma ca exista coruptie in sistemul judecatoresc.
Cristi Danilet, judecator la Tribunalul Cluj (fost consilier al ex-ministrului Justitiei Monica Macovei) este judecat de Sectia de judecatori a CSM, pentru ca in octombrie 2007, la un simpozion desfasurat la Baisoara, a facut o serie de afirmatii privind coruptia din Magistratura. Comisia de Disciplina a CSM a considerat ca Danilet a incalcat Codul Deontologic prin afirmatiile sale. Stupefiant, sesizarea Comisiei de Disciplina a fost semnata de judecatorul Viorel Virgil Andreies, membru al CSM. Adica de aceeasi persoana care a semnat si reclamatia contra judecatorului Cristi Danilet, depusa la CSM si care face obiectul judecarii lui Danilet.
"Tarife" in functie de sentinta
La 26.10.2007, un grup de 30 de judecatori ai Curtii de Apel Cluj, in frunte cu Virgil Viorel Andreies, membru al CSM (presedinte delegat al Curtii de Apel Cluj), au depus o sesizare la Inspectia CSM impotriva judecatorului Cristi Danilet, pe care l-au acuzat ca a vatamat intregul corp de magistrati clujeni, prin afirmatiile sale, preluate de un ziar local. Afirmatiile calificate drept "ofensatoare" au fost: "sistemul este din pacate o increngatura de relatii, incepand de la grefier pana la magistrat.... in cercurile justitiei se stiu foarte bine tarifele care sunt necesare pentru a se tranti o sentinta, de la grefier, la judecator".
Dezgroparea mortului
Prin Rezolutia din 13.12.2007, Comisia de Disciplina pentru Judecatori din cadrul CSM, condusa atunci de Dan Lupascu, a constatat ca fapta lui Danilet nu reprezinta abatere disciplinara, putand fi analizata doar sub aspectul incalcarii unor prevederi din Codul Deontologic al magis�tratilor, care stabilesc faptul ca "judecatorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor". Ca atare, "comisia Lupascu" a constatat ca nu s-a savarsit vreo abatere disciplinara si a dispus clasarea lucrarii.
La data de 16.07.2008, la opt luni dupa clasarea lucrarii, actualul presedinte al Comisiei de Disciplina, Virgil Andreies, a reactivat dosarul invocand niste modificari de regulament, si a sesizat Sectia de Judecatori a CSM pentru judecarea lui Cristi Danilet pentru incalcarea Codului Deontologic. Astfel, s-a ajuns la situatia anormala ca unul dintre "vatamatii" care au cerut pedepsirea lui Danilet, sa fie cel care sesizeaza Sectia care il va judeca pe acelasi Danilet. Daca asemenea lucruri se petrec la CSM, se poate imagina ce exemplu se da in tara pentru judecatorii si procurorii care se codesc in a se abtine in cauzele in care au anumite interese. Contactat ieri la sediul CSM, judecatorul Virgil Andreies ne-a declarat ca nu ar exista nicio incompatibilitate intre semnaturile sale, deoarece, a sustinut domnia sa: "Am semnat o simpla adresa de inaintare, si nu de sesizare a sectiei. Oricum eu ma voi abtine la judecarea acestui caz".
Persoana non-grata
Este de notorietate ca judecatorul Cristi Danilet nu este agreat la CSM intrucat, in perioada cat a fost consilierul controversatei Macovei, s-a ocupat de monitorizarea Consiliului. In plus, Danilet a criticat frecvent activitatea CSM, din calitatea de lider al asociatiei "SoJust". Si a avut acces in calitate de consilier, dupa cum a declarat, la arhivele SIPA care ascund multe fapte reprobabile comise de unii magistrati.
Ironia sortii a facut ca in februarie 2008, mai multe ziare nationale au preluat declaratiile facute de Virgil Andries la o conferinta de presa, unde acesta a recunoscut: "Coruptia in sistemul judiciar exista, dar ea nu este un fenomen".
Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Dl. Danilet este dator cu o explicatie.   de boul
De ce nu publicati si tarifele date publicitatii de Danilet ? Aparati-l   de Ion Ionescu de la Brad
A r h i v a
  Circ in instanta    3 comentarii
  Romani arestati abuziv la Chisinau    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Norme pentru mame (2367 afisari)
 11 septembrie in India (2329 afisari)
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (1998 afisari)
 Site-uri care promoveaza anorexia (1849 afisari)
 Mistretul domestic (1650 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a pierdut chilotii pe covorul rosu? (2610 afisari)
 Se simte rau: Patrick Swayze si-a luat ramas bun de la familie si prieteni (2535 afisari)
 The Economist: Economiile est-europene se prabusesc. Situatia cea mai grava este in Romania si Bulgaria (2129 afisari)
 Cercetatori italieni, coordonati de o romanca, au descoperit cauzele epilepsiei (1589 afisari)
 Si-a trezit nevasta din coma, muscand-o de degetele de la picioare (1377 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00936 sec.