Ziua Logo
  Nr. 4401 de vineri, 28 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Blocaj psihologic la credite
-- BNR este de parere ca incetarea creditarii este cauzata de bancile comerciale
Creditarea s-a blocat psihologic in Romania si nu a incetat din cauza Normei 19 a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ci din cauza faptului ca bancile comerciale asteapta noi norme pe care ar urma sa le adopte BNR, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului bancii centrale, la seminarul financiar-bancar EU-Cofile, la Sinaia, organizat de Alpha Bank si BNR.
De altfel, si prim-vicegu�vernatorul BNR, Florin Georgescu, a spus, miercuri, ca BNR va analiza in luna ianuarie efectele noului regulament de creditare a populatiei si ar putea decide readaptarea conditiilor la noile realitati ale pietei. Acesta s-a aratat reticent in a comenta criticile bancherilor, dar a afirmat ca reducerea creditarii inregistrata in luna octombrie nu a fost cauzata de noile norme, avizate, in general, de banca centrala dupa jumatatea lunii.
ARB cere noi norme
Georgescu spune ca, in proportie de aproximativ 90%, bancile au lucrat in octombrie pe baza vechiului regulament, iar incetinirea creditarii a fost cauzata de lipsa lichiditatii din banci si reticenta acestora de a finanta. "Este usor sa spui ca nu ma lasa doctorul sa mananc, dar poate tu nu ai bani in buzunar sa mananci", a afirmat Georgescu.
Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a spus, ieri, ca o decizie privind modificarea normelor de creditare este improbabila in urmatoarele saptamani, iar BNR va lua o hotarare dupa sedinta de politica monetara din luna ianuarie. "Nu-mi fac iluzii ca decizia se va lua inainte de urmatoarea sedinta de politica monetara", a afirmat Ghetea, la aniversarea a 60 de ani de la infiintarea Facultatii de Finante in cadrul ASE Bucuresti.
Urmatoarea sedinta a Con�siliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 6 ianuarie 2009. "Noi am trimis acum doua zile o scrisoare catre BNR in care am mentionat masuri care sa duca la o optimizare a dezechilibrelor si o fluidizare a creditarii in baza careia sa se poata continua activitatea economica in contextul crizei financiare internationale", a afirmat seful ARB, conform Mediafax.
Ghetea a declarat, saptamana trecuta, ca bancile comerciale vor solicita BNR sa modifice regulamentul privind creditarea populatiei, intrucat noile conditii au blocat imprumuturile ipotecare. El a precizat ca, dupa aplicarea testelor de stres, ale noului algoritm, foarte putini clienti se mai pot califica.
Pasuire pentru datornici
Pe fondul impactului crizei financiare si in Romania, bancile comerciale au inceput sa accepte amanarea ratelor, dar in anumite conditii. Pentru ca relatia cu banca sa nu devina conflictuala, iar clientul sa nu fie raportat la Biroul de Credit, institutia financiara trebuie anuntata imediat ce locul de munca a fost pierdut si programata o intalnire cu reprezentantii institutiei pentru explicarea situatiei. Procedeul se numeste "la buna intelegere", dar pasuirea nu va putea fi mai lunga de 3 luni. Termenul se poate prelungi cu conditia sa fie platita cel putin jumatate dintr-o rata in cele 3 luni de amanare.
Restantele la credit in Romania au ajuns la 2,15 miliarde lei (577 milioane euro) la sfarsitul lunii septembrie, fiind cu 117% mai mari fata de aceeasi luna din 2007, in conditiile in care aproape trei sferturi sunt restante la credite in lei.
Firmele si locuitorii din Bucuresti au, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei, cele mai ridicate restante, in valoare de 630 milioane lei. Bucurestenii si firmele din Capitala se afla pe primul loc in ceea ce priveste volumul creditelor contractate, care au ajuns, la finalul lunii septembrie, la 67,9 miliarde lei (18,2 miliarde euro), din care peste doua treimi sunt imprumuturi in moneda straina.
George BANCIULEA 
A r h i v a
  Beneficiile crizei    
  CSA a suspendat Unita    
  Benzina se fura dimineata    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Norme pentru mame (2367 afisari)
 11 septembrie in India (2329 afisari)
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (1998 afisari)
 Site-uri care promoveaza anorexia (1849 afisari)
 Mistretul domestic (1650 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a pierdut chilotii pe covorul rosu? (2610 afisari)
 Se simte rau: Patrick Swayze si-a luat ramas bun de la familie si prieteni (2535 afisari)
 The Economist: Economiile est-europene se prabusesc. Situatia cea mai grava este in Romania si Bulgaria (2129 afisari)
 Cercetatori italieni, coordonati de o romanca, au descoperit cauzele epilepsiei (1589 afisari)
 Si-a trezit nevasta din coma, muscand-o de degetele de la picioare (1377 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00956 sec.