Ziua Logo
  Nr. 4401 de vineri, 28 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Romanii si "Lumea libera"
-- Scriitoarea Mihaela Albu si-a lansat marti seara cartea "Memoria exilului romanesc: ziarul <<Lumea libera>> din New York", o premiera in literatura scrisa, in care consemneaza istoria inedita a unei publicatii din diaspora.
"Lumea libera" a aparut in 1988 si a fost nu numai un ziar de informatie, ci si de atitudine. Asa cum spune poetul si eseistul Dan Anghelescu in prefata cartii, "paginile ziarului devin acum documente de inestimabila valoare, marturie impresionanta a modului in care romanii din diaspora si-au traversat istoria in cea de-a doua (tragica) jumatate a veacului trecut." Au semnat articole in acest saptamanal nume precum Monica Lovinescu, Regele Mihai, Virgil Ierunca. Autoarea a declarat ca i-a fost destul de greu sa recupereze toata colectia, caci aceasta fusese abandonata de catre noul proprietar intr-o cladire ce trebuia demolata. Dar, impreuna cu fostul redactor sef , Timotei Ursu, au reusit sa salveze numerele care acum se gasesc la Institutul Cultural Roman din New York.
La eveniment a fost prezent si Sorin Rosca Stanescu, directorul fondator al ZIUA, care a declarat ca a fost prieten cu initiatorii "Lumii libere" - Dan Costescu, Cornel Dumitrescu (foto) -, cu care a colaborat foarte bine. "Aceasta publicatie a facut imens, pentru ca noi preluam in Romania, in cotidianele noastre, lucruri extrem de interesante, scrise acolo, lucruri despre care romanii habar nu aveau si nici noi nu stiam." A adaugat ca "Lumea libera" a aparut in cea mai grea perioada: a doua jumatate a conducerii comuniste, cand Ceausescu recurgea chiar la asasinate, respectiv in perioada imediat urmatoare, cand "echipele mortii inca mai faceau victime". "Un simplu exemplu: asasinarea lui Culianu. Cornel Dumitrescu a fost cel care s-a documentat despre acest delicat eveniment. ZIUA a colaborat foarte bine cu aceasta publicatie atunci, am publicat portretul robot al asasinului."
Cartea Mihaelei Albu va fi urmata si de volumul doi in care va fi prezentata istoria publicatiei dupa 1990, pana in 2005, cand a disparut. Autoarea este profesor la Universitatea din Craiova, iar intre 1999 si 2004 a fost visiting professor la Universitatea Columbia din New York. Este redactor-sef la revista "Lumina lina" din New York si la ziarul "Lumea Romaneasca" (Michigan, SUA). (C.S.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Lumea Libera Romaneasca este titlul corect.   de Aladin
Vesnica pomenire promotorilor   de Thalia
A r h i v a
  Alba-ca-Zapada si cei sapte calugari    1 comentariu
  Epocile creative coincid cu crizele    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Norme pentru mame (2367 afisari)
 11 septembrie in India (2329 afisari)
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (1998 afisari)
 Site-uri care promoveaza anorexia (1849 afisari)
 Mistretul domestic (1650 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a pierdut chilotii pe covorul rosu? (2610 afisari)
 Se simte rau: Patrick Swayze si-a luat ramas bun de la familie si prieteni (2535 afisari)
 The Economist: Economiile est-europene se prabusesc. Situatia cea mai grava este in Romania si Bulgaria (2129 afisari)
 Cercetatori italieni, coordonati de o romanca, au descoperit cauzele epilepsiei (1589 afisari)
 Si-a trezit nevasta din coma, muscand-o de degetele de la picioare (1377 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00796 sec.