Ziua Logo
  Nr. 4401 de vineri, 28 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Epocile creative coincid cu crizele
-- Emil Stratan (foto), curatorul Galeriei de Arta "Eleusis" din Iasi, a avut ideea sa-si treaca in contul neastamparului cultural-managerial si un festival de poezie, a carui prima editie va avea loc intre 28 noiembrie si 1 decembrie. Festivalul de Poezie "Eleusis" va avea si un subtitlu tandru-ludic: "Prima petrecere cu poezie, prieteni si trufe de ciocolata". Vor participa cateva generatii de poeti si, bineinteles, vor decernate premii.
Te-au manat ingerii lirici ai Iasiului sa organizezi un festival de poezie?
Dupa cum stii, am inceput cu "ingerii" artelor vizuale, am continuat cu cei ai muzicii si am ajuns, iata, si la cei ai poeziei, cu care sper sa nu inchei.
Ca sa initiezi un festival de literatura, iti trebuie nervi tari, o buna stare de sanatate, poate si un model si... neaparat niste bani.
N-am avut neaparat un model. Am urmarit de-a lungul timpului insa, prin publicarea multor carti de poezie in editii artistice, de mic tiraj, cu gravuri, desene si coperte din materiale mai putin obisnuite, apropierea de literatura.
Ce cunosti despre poezia momentului?
Sigur, eu nu mai sunt un om foarte tanar si probabil gusturile mele sunt legate de perioade ceva mai vechi ale poeziei. Dar, in acelasi timp, sunt un om deschis si prin urmare nu m-am oprit numai la lecturile lui Nichita Stanescu, Mihai Ursachi, Cezar Ivanescu sau Serban Foarta, ci am continuat cu optzecistii precum Ion Muresan, Marta Petreu, Ioan Es. Pop sau Mariana Marin, ajungand chiar la lectura poetilor cei mai recenti. De la Constantin Acosmei si Dan Coman, la Andra Rotaru sau Teodor Duna. Insa, eu stiu la fel de bine ca in literatura, ca si in arta in general, mereu se intampla ceva. Adesea se petrec lucruri incarcate de valoare si eu cred ca valoarea trebuie ajutata. Cezar Ivanescu avea o vorba "Daca nu ne putem impotrivi valorii, atunci macar s-o ajutam."
Pe ce public mizezi la recitalurile ce vor avea loc in zilele festivalului?
Tinta mea nu este o anumita categorie profesionala sau de varsta, ci publicul de poezie in general. Daca in randurile acestuia se vor afla si studenti, cu atat mai bine poeziei si "tarii cu atat mai bine"...
Cand "prinde radacini" un moment poetic, pentru a deveni magic?
Cand prin conjuratia astrelor se intalnesc un mare poet si un public care este in stare sa perceapa, sa simta si sa inteleaga toata aceasta maretie.
Evenimentele economice recente nu au efecte imediate si asupra literaturii?
Foarte rar in istoria omenirii, maretia culturala a insotit buna forma economica. Nu stiu cum se face, dar marile epoci creative au coincis cu epoci de criza politica, economica, sociala. Sa ne gandim doar la momentul in care s-a manifestat filozofia clasica germana cu toata poezia din jurul ei, sau la viata culturala din Viena interbelica. Cred ca pe fondul actualei crize, artele vor zburda!
Asa le vezi tu? Zburdand zglobii? Sa dea Domnul! Vrei sa refaci un traseu cam neumblat in ultimii ani: cititor-poet?
Nimeni n-ar declara ca scrie doar pentru sine, ci pentru un public mai mare sau mai mic. Intre altele, tranzitia noastra cea de toate zilele a perturbat relatia fireasca dintre artist si public. Daca pot face ceva pentru insanatosirea acestei legaturi, de ce sa nu o fac?
Ai intampinat ceva piedici?
Nu atat piedicile sunt importante, ci faptul ca se apropie cu pasi repezi festivalul, inseamna ca le-am depasit. Mai important mi se pare ajutorul pe care l-am primit din partea unor persoane particulare, institutii, firme. I-as aminti pe rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa", prof. Vasile Astarastoae, Dana Drugus sau Primaria Iasi. Si totul este gazduit de distinsul iubitor al poeziei Alexandru Calinescu, impreuna cu amabila doamna Popescu, in superbele spatii renovate ale Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu".
De ce ai ales una dintre cele mai mohorate luni ale anului?
Pentru ca predispune la lirism.
Iolanda Malamen 
 Afisari: 135  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
As numi Renastere   de Olga Khan
A r h i v a
  Alba-ca-Zapada si cei sapte calugari    1 comentariu
  Romanii si "Lumea libera"    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Norme pentru mame (2367 afisari)
 11 septembrie in India (2329 afisari)
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (1998 afisari)
 Site-uri care promoveaza anorexia (1849 afisari)
 Mistretul domestic (1650 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a pierdut chilotii pe covorul rosu? (2610 afisari)
 Se simte rau: Patrick Swayze si-a luat ramas bun de la familie si prieteni (2535 afisari)
 The Economist: Economiile est-europene se prabusesc. Situatia cea mai grava este in Romania si Bulgaria (2129 afisari)
 Cercetatori italieni, coordonati de o romanca, au descoperit cauzele epilepsiei (1589 afisari)
 Si-a trezit nevasta din coma, muscand-o de degetele de la picioare (1377 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00957 sec.