Ziua Logo
  Nr. 4401 de vineri, 28 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Special
Rascoala in zeghe
-- Detinuti din 12 penitenciare pregateau o revolta la nivel national * Incidentele de la Jilava au facut parte din acest scenariu
Structurile de informatii din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor au declansat un control simultan la penitenciarele Jilava, Margineni, Rahova, Poarta Alba si Braila
Instigati de "condamnati cu influenta", detinutii ar urmari obtinerea de eventuale gratieri sau amnistii colective, a declarat directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Bala. Acesta a precizat ca incidentele petrecute sambata trecuta la Jilava, cand peste 200 de detinuti au protestat fata de decizia interzicerii primirii de anumite alimente in pachetele de acasa "fac parte din scenariul unei revolte mai ample ce ar urma sa aiba loc in 12 penitenciare romanesti".
Acesta a precizat ca informatiile vin atat de "la structurile interne ale ANP, cat si de la alte institutii cu care sistemul penitenciar colaboreaza". Bala nu a dorit sa dea detalii despre cei care ar pune la cale aceste revolte, precizand ca nu este vorba de fratii Camataru pe care "nu i-ar duce mintea sa organizeze o astfel de revolta". Acestia, a spus directorul ANP, "au devenit vedete peste noapte datorita presei si de aceea toata lumea cand aude de revolte, crede imediat ca ei sunt implicati. Pentru mine nu sunt decat simplii detinuti". "In privinta revoltelor nu vom sta in niciun caz cu mainile in san, asteptand sa se intample ceva. Luam masuri, iar printre acestea se numara si actiunea noastra de control de astazi", a declarat Ioan Bala.
Arme, alcool, telefoane
Ieri dimineata la usa detinutilor din cinci penitenciere au batut fortele de ordine care au declansat o ampla actiune de control simultana in penitenciarele Jilava, Margineni, Rahova, Poarta Alba si Braila. In cadrul actiunii au participat 1155 de agenti apartinand penitenciarelor, 185 de jandarmi si 89 de studenti ai Academiei de Politie. Au fost verificati in total in jur de 4181 de persoane private de libertate. In urma actiunii s-a urmarit descoperirea de obiecte interzise, obiecte taietoare interzise de regulamentul penitenciarelor si substante care contravin legilor.
Verificarile au fost facute dupa actiunile izolate de protest ale detinutilor din Penitenciarul Jilava, nemultumiti de noile reglementari privind modalitatea de a intra in posesia pachetelor de la rude, un ordin al ministrului Justitiei restrictionand introducerea tigarilor si alimentelor, intrucat pot fi achizitionate in centrele din penitenciare. In urma perchezitiilor de ieri dimineata au fost gasiti 140 de litri de alcool facut artizanal, cinci carduri de memorie, 113 telefoane mobile, 36 de cartele SIM, 12 acumulatori si 226 de arme albe. Numai in Penitenciarul Jilava au fost gasite 28 de telefoane mobile, cateva zeci de arme albe, mai multi litri de alcool, precum si o instalatie improvizata pentru fabricarea acestuia.
N-au reusit cu droguri
"Cea mai importanta masura pentru a contracara tentativele de a introduce in inchisori telefoane, droguri sau alte obiecte interzise este intrarea in vigoare a ordinului ministrului Justitiei conform caruia detinutii nu mai au voie sa primeasca pachete cu ocazia vizitelor decat de cateva ori pe an, fiindu-le permis, in schimb, sa-si cumpere alimente, sucuri si cam tot ceea ce le trebuie de la magazinele din penitenciare", a declarat directorul general al ANP Ioan Bala.
Controlul de ieri vine la o luna si jumatate dupa o alta actiune similara, in timpul careia au fost confiscate sute de obiecte interzise gasite in celulele de la Jilava. De atunci pana acum, detinutii au reusit sa introduca in continuare telefoane mobile si alte lucruri interzise, insa nu si droguri. "Este un semn bun ca nu au mai reusit sa patrunda cu drogurile in inchisoare", a mai spus Bala.
Robert MIRCEA 
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Norme pentru mame (2367 afisari)
 11 septembrie in India (2329 afisari)
 Nu votam securisti, turnatori si escroci (1998 afisari)
 Site-uri care promoveaza anorexia (1849 afisari)
 Mistretul domestic (1650 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a pierdut chilotii pe covorul rosu? (2610 afisari)
 Se simte rau: Patrick Swayze si-a luat ramas bun de la familie si prieteni (2535 afisari)
 The Economist: Economiile est-europene se prabusesc. Situatia cea mai grava este in Romania si Bulgaria (2129 afisari)
 Cercetatori italieni, coordonati de o romanca, au descoperit cauzele epilepsiei (1589 afisari)
 Si-a trezit nevasta din coma, muscand-o de degetele de la picioare (1377 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00890 sec.