Ziua Logo
  Nr. 4399 de miercuri, 26 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
PD-L primul
Democrat-liberalii ocupa primul loc in topul preferintelor electoratului, cu 34%, fiind urmati de PSD cu 31 de procente si PNL cu 21%, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CSOP, in perioada 19 - 23 noiembrie 2008, pe un esantion de 1.034 de persoane, marja de eroare fiind de 3,1%. UDMR este cotat la 7%, iar PNG-CD si PRM - fiecare cu cate trei procente. Din totalul persoanelor chestionate, 53% au declarat ca vor merge sigur la vot, in timp ce 27% sunt indecisi, 17% nu vor vota, iar restul au refuzat sa raspunda. Cat despre componenta noului Guvern, optiunile subiectilor se indreapta catre PD-L - preferat de 43% din electorat, PSD - cu un scor de 37%, urmat de PNL - alegerea a 29% din persoanele participante la sondaj. Aceeasi cercetare arata insa ca mai mult de jumatate din electoratul cu optiuni politice clare nu cunoaste care sunt candidatii partidului favorit. Pentru functia de prim-ministru, preferat este Theodor Stolojan, cu 41%, urmat de Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu, aflati la egalitate, cu cate 25 de procente. (I.S.C)
Guvern in Ajun
Traian Basescu a declarat intr-o emisiune televizata ca va face tot ce va depinde de el ca pe 24 decembrie sa fie instalat noul guvern care va rezulta dupa alegerile din 30 noiembrie. In acelasi context, seful statului a afirmat ca va face tot posibilul pentru a nu se ajunge la alegeri anticipate. Basescu a mai spus ca obiectivul sau este introducerea euro in 2014, apropo de discutia cu viitorul premier, precum si ridicarea clauzei pe justitie. Pe de alta parte, el a reafirmat ca niciodata nu va accepta compromisuri care nu vor fi in interesul public. (C.G.P.)
Indemn la urne
Presedintele PNTCD Radu Sarbu a indemnat ieri electoratul la vot pentru a alege "omul, nu partidul". Sarbu a explicat ca toti cetatenii trebuie sa-si arate "hotararea de a nu mai tolera politicieni (...) care actioneaza in interes personal si de grup, impotriva interesului general". El a mai afirmat ca un candidat trebuie sa fie competent, cinstit si loial, dar daca "niciun candidat nu corespunde exigentelor, aceasta fiind situatia generala, anulati votul, stampilandu-l de mai multe ori. Nu lasati buletinul de vot alb". (L.S.)
Bilantul premierului
Calin Popescu Tariceanu si-a amintit ca la finalul mandatului trebuie sa faca un bilant al activitatii sale guvernamentale si a precizat ca Guvernul isi va incheia mandatul in momentul in care Parlamentul va acorda votul de investitura viitorului Executiv. El a facut aceasta precizare la solicitarea presei de a prezenta dupa ultima sedinta a Executivului inaintea alegerilor. Tariceanu a spus ca va face si un bilant al principalelor masuri, dar si greseli ale Guvernului din ultimii patru ani. (C.G.P.)
Taubman decorat
Presedintele Traian Basescu l-a decorat, ieri, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman - aflat la final de mandat - cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce. Decoratia a fost conferita in semn de apreciere pentru contributia in reformarea institutiilor publice romanesti si pentru dezvoltarea relatiilor romano-americane, informeaza Mediafax. Seful statului a apreciat ca implicarea ambasadorului american in procesele de reforma din Romania "a fost bine-venita" si i-a multumit acestuia pentru "atenta si onesta" observare a realitatii romanesti. (I.S.C.)
Fonduri restrictionate
Comisia Europeana a decis, ieri, retragerea definitiva a 220 de milioane de euro, reprezentand fonduri de la bugetul comunitar pentru Bulgaria, din cauza masurilor insuficiente luate de aceasta tara in combaterea coruptiei, au declarat oficiali de la Bruxelles. "Speram ca de acum incolo Bulgaria va face pasii necesari pentru imbunatatirea capacitatilor de management in privinta fondurilor structurale", a declarat un purtator de cuvant al CE. In perioada 2007-2013, Bulgaria urmeaza sa primeasca din partea UE fonduri structurale de aproximativ 11 miliarde de euro. (M.N.)
 Afisari: 169  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Frati de sange    47 comentarii
  Sprijin pentru agricultori    
  Dalmatieni pentru Senat    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Kim Cattrall, goala la 52 de ani (2817 afisari)
 Frati de sange (2324 afisari)
 Felix va scumpi bautura, tigarile si taxiul (2007 afisari)
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (II) (1349 afisari)
 Eutanasiati-i si pe ei (1283 afisari)
 Topul vedetelor cu cele mai urate silicoane (2906 afisari)
 Pentru ca le tremura pamantul sub picioare si pentru ca se apropie Ziua Marii Uniri, comunistii lui Voronin ataca Romania (2563 afisari)
 O noua forma de ciuma ameninta omenirea! (2495 afisari)
 Rusia se teme ca barbatii chinezi vor veni in curand sa-si caute partenere de viata pe teritoriul sau  (1896 afisari)
 Sacrilegiu intr-o biserica din Rusia: Icoana cu Stalin, cel mai mare criminal al lumii (1830 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00934 sec.