Ziua Logo
  Nr. 4398 de marti, 25 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Bucurestiul va fi port la doua mari
-- Din 2014, Capitala ar putea avea legatura directa cu Marea Neagra si Marea Nordului
Lucrarile la Canalul Dunare - Bucuresti (care prelungeste, practic, Canalul Dunare-Marea Neagra pana in Capitala) vor fi reluate la jumatatea anului 2010, urmand ca acesta sa fie inaugurat patru ani mai tarziu, in urma unei investitii de 500 de milioane de euro. Ministerul Transporturilor a preluat, ieri, oficial, administrarea Canalului, de la Administratia Nationala Apele Romane.
"Ministerul Transporturilor a preluat de la Administratia Apele Romane acest canal, urmand ca pana la jumatatea lui 2010 sa fie gata studiul de fezabilitate, iar apoi sa fie aleasa compania care va proiecta si construi acest obiectiv. Lucrarile vor incepe in iulie 2010 si vor dura patru ani", a spus Antonel Tanase, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, citat de Agerpres.
"In urma finalizarii acestui canal, Bucurestiul va deveni a cincea capitala port la Dunare, iar Capitala va avea legatura cu doua mari, Marea Neagra prin Constanta, si Marea Nordului, prin Rotterdam", a declarat Ovidiu Cupsa, director general al Administratiei Canalelor Navigabile Constanta, compania care va derula acest proiect.
Canalul va avea o capacitate de pana la 20 milioane tone marfa tranzit anual, va asigura apa necesara pentru irigarea a peste 150.000 de hectare teren arabil si alimentarea cu apa a localitatilor limitrofe, dar si producerea a 58 de GWh pe an energie electrica in hidro�centralele din nodurile hidrotehnice ale amenajarii, la care sa adauga 15 Gwh pe an de la nodurile hidrotehnice Tinganu si Cucuieti de pe raul Dambovita. Totodata, vor fi scoase de sub efectul inundatiilor circa 30.000 hectare terenuri agricole si 11 localitati.
"De asemenea, acest proiect va crea 10.000 de locuri de munca, la constructia Canalului si la cele patru noduri hidrotehnice care vor fi construite de o alta companie", a adaugat Antonel Tanase.
Canalul este partial construit
Tanase a precizat ca lucrarile de finalizare a Canalului, realizat in proportie de 70% inainte de 1990, vor fi finantate fie din fonduri europene, fie din fondurile companiei care va construi canalul, daca in urma studiului de fezabilitate va fi aleasa aceasta forma de finantare. Potrivit inginerului de proiect al santierului, Chiriac Avadanei, daca lucrarile nu ar fi fost stopate in 1990, proiectul ar fi fost finalizat doi ani mai tarziu. Avadanei sustine ca in cei 18 ani de la stoparea lucrarilor a fost furata o mare parte din otelul folosit la constructia existenta, la care se adauga peste 120 de kilometri de cale ferata adiacenta proiectului si utilajele abandonate la fata locului.
Proiectul Canalului Dunare - Bucuresti prevede existenta a doua cai navigabile pe raurile Arges si Dambovita, precum si trei porturi: 1 Decembrie pe Arges, Glina pe Dambovita si portul Oltenita, pe Dunare. Lucrarile la canalul Dunare-Bucuresti au inceput in 1986, pe baza unui proiect realizat in 1982, dar ideea dateaza din 1929, cand Parlamentul a adoptat o lege privind construirea unui canal care sa transforme Capitala Romaniei in port la Dunare.
Iulian SIMBETEANU 
 Afisari: 1362  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Si portu se va numi Nicolae Ceausescu, nu?!   de Ghita Bizonu'
Pai avand in vedere viteza de constructie a autostrazilor romanesti   de Budapestanul
Specialistii Romaniei   de Nicu Pruna
lucrarile de finalizare a Canalului, realizat in proportie de 70% inainte de 1990   de Liliac
Cam nesigur traseul pe Dunare   de Conan___the___Barbarian
A r h i v a
  Tariceanu cu zaharelul la Oprescu    5 comentarii
  Costuri ridicate cu munca    1 comentariu
  Revolta la Arpechim    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (I) (2397 afisari)
 O idee vazduhista (2381 afisari)
 Felix calare pe Romaero (2157 afisari)
 Vaccin de scandal (2108 afisari)
 Bucurestiul va fi port la doua mari (1362 afisari)
 In centrul Bucurestilor: Pe afara salon de masaj, pe dinauntru bordel in toata regula (4104 afisari)
 Idila amoroasa a lui Tariceanu cu Ramona Badescu, subiect de barfa in presa din Italia  (3626 afisari)
 Adrian Mutu, prins de carabinieri cu un urmarit general in portbagaj (2879 afisari)
 Kim Cattrall, vedeta din "Sex and The City", pozeaza nud la 52 de ani (FOTO) (2453 afisari)
 Regina burlescului, Dita von Teese, pozeaza sexy pentru nemti (2394 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00927 sec.