Ziua Logo
  Nr. 4398 de marti, 25 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Procurorul judecator
-- Mihai Malaliu, transferat de CSM in functia de judecator la Sectorul 1, contrar Constitutiei, a fost promovat la Tribunal * El pronunta hotarari in dosare cu greutate, desi nu este independent si inamovibil
Malaliu Mihai-Andi a fost numit procuror la data
de 24 octombrie 2000, prin decret al presedintelui Romaniei. Dupa mai putin de patru ani, la data de 1 mai 2004, Malaliu a fost transferat direct din functia de procuror in cea de judecator, prin hotararea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si incalcarea Constitutiei. Daca legea (92/1992) prevedea ca transferarea procurorilor in functia de judecatori se putea face de catre CSM, Constitutia Romaniei, in vigoare de sase luni la acea data, spune cu totul altceva: "Judecatorii numiti de presedintele Romaniei sunt inamovibili",
la propunerea CSM.
Practic, CSM a ales sa ignore Legea fundamentala si a aprobat transferul lui Malaliu in functia de judecator. "Potrivit prevederilor art. 69 din Legea 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca in vigoare la data de 1 mai 2004, Consiliul Superior al Magistraturii avea competenta sa dipuna transferul judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor, in functia de judecator", afirma Cecilia Morariu, purtator de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii. Specialistii in drept sustin ca un judecator nu poate deveni independent si inamovibil, potrivit Constitutiei Romaniei, decat prin solemnitatea numirii sale prin decret al presedintelui Romaniei. "Malaliu este doar un procuror, care nu a fost numit in functia de judecator in baza prevederilor constitutionale, cu solemnitatea prevazuta de lege si nu poate pronunta, legal, decat ordonante si rezolutii", ne-au declarat surse din cadrul Tribunalului Bucuresti. De cealalta parte, CSM sustine, smechereste, ca nu a incalcat legea, atat timp cat prevederile acesteia nu au fost declarate expres necon�stitutionale.
Promovare suspecta
La data de 4 februarie 2007, judecatorul Malaliu a participat la concursul de promovare pentru functia de judecator la Tribunalul Municipiului Bucuresti. El o obtinut doar media 7,05 (media minima prevazuta de lege este 7,00) si a fost declarat respins deoarece s-a clasat numai pe locul 29 (la concurs au fost scoase 20 de posturi). Sase luni mai tarziu, la data de 23 august 2007, CSM a constatat existenta a doua posturi vacante la Tribunalul Bucuresti si l-au promovat in functie cu putin inainte de expirarea termenului legal de valabilitate a rezultatelor concursului.
Malaliu avea o vechime ca judecator la Judecatoria sectorului 1, de 3 ani si jumatate, minimul legal fiind de 5 ani). El indeplineste conditia minima legala numai daca i s-a luat in calcul si vechimea de procuror. Acest aspect este verificat de procurorii Curtii de Apel Bucuresti care au in lucru o plangere penala la adresa lui Malaliu, in care sunt solicitati sa verifice daca acesta a comis infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata atunci cand a declarat ca intruneste toate conditiile legale, inclusiv cea de vechime, pentru a promova.
Un magistrat santajabil
Presa a scris de cazul lui Malaliu si a altor zece procurori "transferati" ca judecatori (Malaliu fiind primul promovat, dupa stiinta noastra), iar avocatii consultati au spus ca acesti judecatori formeaza "complete ilegal constituite". Hotararile luate de ei sunt lovite de nulitate absoluta, insa CSM nu a luat nicio masura. Mai mult, pe mana judecatorului Malaliu au ajuns dosare "grele" precum cele ale falimentului Metro, Bancii Internationale a Religiilor sau ale lui Mihai Necolaiciuc (unde presa a semnalat ca grave greselile lui Malaliu, comis chiar inainte de promovare). Desi ar putea parea deplasat pentru neavizati, Andi Mihai Malaliu este un judecator santajabil, tocmai din cauza modului in care a devenit judecator, fara a fi numit prin decret prezidential si, implicit, fara a avea inamovibilitate. Incercand sa aflam opinia lui Mihai Malaliu, acesta ne-a comunicat, prin intermediul tatalui sau, avocatul Ion Malaliu, ca "nu poate sta de vorba cu noi ", pentru a-si exprima un punct de vedere, pentru ca "nu are voie sa faca acest lucru". (C.A.)
Catalin ANTOHE 
A r h i v a
  Corigentul Ovidiu Rosca se judeca cu CSM    
 Top afisari / comentarii 
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (I) (2397 afisari)
 O idee vazduhista (2381 afisari)
 Felix calare pe Romaero (2157 afisari)
 Vaccin de scandal (2108 afisari)
 Bucurestiul va fi port la doua mari (1362 afisari)
 In centrul Bucurestilor: Pe afara salon de masaj, pe dinauntru bordel in toata regula (4104 afisari)
 Idila amoroasa a lui Tariceanu cu Ramona Badescu, subiect de barfa in presa din Italia  (3626 afisari)
 Adrian Mutu, prins de carabinieri cu un urmarit general in portbagaj (2879 afisari)
 Kim Cattrall, vedeta din "Sex and The City", pozeaza nud la 52 de ani (FOTO) (2453 afisari)
 Regina burlescului, Dita von Teese, pozeaza sexy pentru nemti (2394 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01011 sec.