Ziua Logo
  Nr. 4398 de marti, 25 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Revolta Camatarilor
-- Sile si Nutu Camataru au fost mutati din penitenciarele Rahova si Jilava * Ei sunt banuiti de organizarea recentelor proteste de la Jilava si de planuirea unuia in toate puscariile din Romania
Administratia Nationala a Penitenciarelor a deschis o ancheta ca urmare a actiunilor declansate de detinuti dupa intrarea in vigoare a Ordinului ministrului Justitiei 727/2008 privind regimul de primire a pachetelor
Fratii Vasile si Ion Balint (foto), alaturi de alti opt detinuti, au fost transferati din penitenciarele din Capitala unde erau incarcerati. Motivele mutarii Camatarilor tin de implicarea acestora in protestele de la sfarsitul saptamanii trecute de la Penitenciarul Jilava.
Detinutii de la Jilava au protestat violent, sambata, fata de noile reglementari privind modalitatea de a intra condamnatii in posesia pachetelor de la rude. Astfel, un ordin al ministrului Justitiei restrictioneaza introducerea tigarilor si alimentelor, intrucat pot fi achizitionate in centrele din penitenciare. Incepand cu luna noiembrie, a intrat in vigoare Ordinul ministrului Justitiei 727/2008 privind durata si periodicitatea vizitelor, greutatea si numarul pachetelor, precum si categoriile de bunuri ce pot fi primite, pastrate si folosite de persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate. "Aplicarea acestui ordin a fost impusa de alinierea la normele europene, care interzic cu desavarsire primirea oricarui fel de pachet prin sectorul vizite, dar si pentru a contracara introducerea de obiecte interzise in peniten�ciare", precizeaza intr-un comunicat Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). Potrivit ANP, acest ordin, in comparatie cu cel anterior, nu limiteaza numarul pachetelor de tigari sau al alimentelor, ci stabileste modalitatile de intrare in posesie a acestor bunuri. "In acest caz, tigarile si alimentele pot fi achizitionate de la punctele comerciale existente in toate penitenciarele", arata ANP.
Audieri si anchete
Una dintre consecintele imediate ale protestelor de sambata a fost decizia transferarii a circa zece persoane private de libertate, in alte penitenciare din tara. Intre cei vizati, banuiti ca s-ar fi aflat la originea incidentului, se afla si fratii Vasile si Ion Balint, mai cunoscuti sub numele de Sile si Nutu Camataru. Primul a fost transferat de la Rahova, la Craiova, iar cel de-al doilea, de la Jilava, la Slobozia. Ieri, Sile si Nutu au fost audiati de o comisii de ancheta ale ANP in legatura cu implicarea lor in protestele de la Jilava. Acolo, protestele au inceput dintr-o celula vecina cu cea unde se afla Nutu Camataru. Se pare ca Sile si Nutu ar fi planuit si un protest de proportii in toate penitenciarele din tara, asupra acestui aspect urmand sa se pronunte ancheta demarata de ANP. In urma audierilor de ieri, fratilor Balint li s-a inasprit regimul de detentie, de la regim semideschis la regim de detentie inchis. Masura a fost luata si tinandu-se cont de experienta revoltei din anul 2006, pornita dintr-un penitenciar, apoi extinsa la alte 15 din tara. Mii de detinuti au protestat atunci fata de neaplicarea unui proiect de lege privind gratierea colectiva, initiat de Nati Meir. Procedura disciplinara declansata astfel presupune si o ancheta ale carei rezultate vor fi cunoscute dupa cinci zile.
Fara lamai in puscarie
Prin recentul Ordin 727/2008, care a generat protestele detinutilor, li se impune acestora ca unele produse sa le achizitioneze, daca au nevoie, de la magazinele din incinta penitenciarelor, nemaiputand sa le primeasca din afara. Intre acestea, se numara lamaile (utilizate la injectarea cu heroina), tigarile, ceaiul, cafeaua, diverse conserve (pot fi aparent cumparate din comert, dar in realitate sa contina substante interzise), cartele telefonice (devenite, clandestin, moneda de schimb intre detinuti), mingi, baterii si alte produse. Potrivit noului Ordin, o serie de produse sunt interzise sa fie primite de detinuti prin "sectorul vizita": brichete, tigari, ace, ata de cusut, prelungitoare electrice, oglinzi de buzunar, aparate de ras de unica folosinta, produse cosmetice, produse de parfumerie fara alcool, insa acestea pot fi achizitionate de detinuti. Reamintim ca, in urma cu cateva zile, patru persoane au fost arestate si doua puse sub acuzare, pentru introducere de heroina in Penitenciarul Jilava, drogurile fiind disimulate in produse alimentare. Cu acest prilej, au fost capturate 21,18 grame de heroina.
Adrian Nicolae POPESCU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Solutzia finala   de Nicu Pruna
A r h i v a
  Jaf de miliarde in Capitala    3 comentarii
  ANI fara vicepresedinte    
  Guvernul aproba Codul de Procedura Civila    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Guvernarea Noii Ordini Mondiale (I) (2397 afisari)
 O idee vazduhista (2381 afisari)
 Felix calare pe Romaero (2157 afisari)
 Vaccin de scandal (2108 afisari)
 Bucurestiul va fi port la doua mari (1362 afisari)
 In centrul Bucurestilor: Pe afara salon de masaj, pe dinauntru bordel in toata regula (4104 afisari)
 Idila amoroasa a lui Tariceanu cu Ramona Badescu, subiect de barfa in presa din Italia  (3626 afisari)
 Adrian Mutu, prins de carabinieri cu un urmarit general in portbagaj (2879 afisari)
 Kim Cattrall, vedeta din "Sex and The City", pozeaza nud la 52 de ani (FOTO) (2453 afisari)
 Regina burlescului, Dita von Teese, pozeaza sexy pentru nemti (2394 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01031 sec.