Ziua Logo
  Nr. 4397 de luni, 24 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Ping-pong cu Justitia si ANS
-- Federatia Romana de Tenis de Masa este controlata la sange de forul condus de Octavian Bellu * Presedintele Cristinel Romanescu este acuzat de CNSAS ca a fost informatorul Securitatii
Foto: Mediafax
Tenisul de masa romanesc este condus de mai multi ani de omul de afaceri buzoian Cristinel Romanescu (foto), care s-a razboit in perioada primului mandat cu marile glorii Otilia Badescu si Mihaela Steff si care in urma cu doar cateva luni a fost depistat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ca ar fi fost colaborator sub numele conspirativ de "Sebastian". Imediat, presedintele FRTM a anuntat ca merge in Justitie sa demonstreze ca nu are legaturi cu defuncta Securitate, dar s-a retras din cursa pentru alegerile parlamentare din acest an, spunand ca asteapta ca "instanta sa dea un verdict drept".
Pe de alta parte, Romanescu s-a inscris recent in cursa alegerilor de la COSR, la categoria personalitati sportive! Totodata, seful FRTM incearca de ceva timp sa faca fata acuzelor ex-secretarului general, care inainte de a fi suspendat din functie a dezvaluit cateva "nereguli majore" din tenisul de masa, de care familia presedintelui n-ar fi deloc straina. ANS a declansat controale la federatie, iar presedintele Octavian Bellu asteapta deja rapoartele Directiei de Control si ale Compartimentului de Audit Public Intern.
Foto: mediafax
"Daca analizati cheltuielile FRTM veti constata ca familia Romanescu (n.n. - presedintele Cristinel si sotia lui, Beatrice, care este director de marketing), impreuna cu firma lor, B-90, a incasat de la FRTM prin cantonamente organizate la Buzau (cheltuieli mult mai mari decat daca aceste cantonamente se organizau la Bistrita sau la Constanta, centrele noastre olimpice), medicamente sau deconturile celor doi soti cu ocazia deplasarilor in tara sau in strainatate cel putin trei miliarde de lei vechi (ceea ce inseamna aproximativ 80.000 de euro), suma ce nu cred ca a fost adusa de aceasta familie. (...) Mai mult, in ultima sedinta a Consiliului Director ati fost dezinformati de presedintele FRTM, care a spus ca din taxe si vize intra in bugetul federatiei suma de aproximativ 500 de milioane de lei vechi, cand de fapt este vorba de un miliard", preciza ex-secretarul general al FRTM, Vasile Sterea, intr-o scrisoare adresata atat cluburilor din tara, cat si Consiliului Director. Efectele scrisorii n-au intarziat sa apara, presedintele FRTM suspendandu-l din functie pe Sterea. "La ultima sedinta a Consiliului Director, Vasile Sterea a fost suspendat. Motivele: activitatea de zi cu zi din ultimul an, sarcinile de serviciu pe care nu le-a dus la indeplinire asa cum trebuia, inclusiv scrisoarea aceasta care nu are legatura cu realitatea. Acea scrisoare chiar m-a facut putin sa zambesc, pentru ca face niste afirmatii complet neadevarate. Au mai fost facute niste scrisori si de catre alte persoane. Acestia sunt oameni care n-au nicio legatura cu tenisul de masa. Fac afirmatii neprobate", a spus presedintele FRTM, adaugand si ca a cerut ANS un audit pentru a demonstra ca nu exista nereguli financiare. Totusi, directiile ANS au descoperit ca FRTM a achizitionat echipamente sportive si mediacmente prin firma B90, dar s-au ferit, cel putin deocamdata, sa precizeze daca exista sau nu un evident conflict de interese! De altfel, presedintele FRTM justifica achizitia de echipament prin faptul ca are cele mai mici preturi de pe piata si ca este unic importator. "Firma B-90 este unic importator al echipamentelor Butterfly. Detin aceasta afacere cu trei ani inainte de a fi ales presedinte. Nu vad de ce sa fie vorba despre conflict de interese atat timp cat vand federatiei la un pret inferior pietei", a spus Romanescu, care prin aceiasi firma a familiei sale a facilitat si derularea unor competitii si cantonamente ale loturilor nationale la Buzau, fapt sesizat si de auditorii ANS.
Nume de cod: Sebastian
Pe de alta parte, din septembrie 2008, la Tribunalul Bucuresti se afla pe rol solicitarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii prin care se cere ca instanta sa constate colaborarea cu defuncta Securitate a presedintelui FRTM, Cristinel Romanescu, cel care, conform documentelor din dosar, ar fi detinut inainte de '89 numele conspirativ de "Sebastian". CNSAS s-a sesizat din oficiu in momentul in care Romanescu si-a depus candidatura pentru alegerile teritoriale si a anuntat ca presedintele FRTM ar fi preluat numele conspirativ "Sebastian" prin semnarea in anul 1982 a unui angajament cu defuncta Securitate. In document se arata ca, din proprie initiativa, Romanescu a furnizat o nota informativa pe data de 6 octombrie 1982 despre o componenta a lotului national de junioare care a ramas ilegal in Austria cu ocazia turneului final al Campionatelor Europene. "Cu prilejul prelucrarii sale contrainformative in scopul calatoriilor sale la intalnirile internationale de tenis de masa, a fost sincer in relatarile facute, mai mult, l-a informat verbal pe ofiter cu unele aspecte din cadrul unor turnee, manifestandu-si dorinta sa mai reia discutiile la reintoarcerea in tara", se arata in sesizarea de la Tribunalul Bucuresti, CNSAS adaugand ca Romanescu ar fi obtinut in urma activitatii calificative bune in raportul cu propuneri de recrutare in calitate de informator, acesta oferind informatii despre relatii cu "cetateni straini, intentii de evaziune si despre alti tineri din invatamant, din Buzau". Extrem de nemultumit de actiunea CNSAS, Romanescu s-a declarat nevinovat. "Vreau sa-i asigur pe toti ca n-am colaborat cu Securitatea si n-am ce sa-mi reprosez. Ma voi prezenta in fata justitiei pentru a-mi dovedi nevinovatia, pentru a arata tuturor ca sunt nevinovat", a mentionat Romanescu, care s-a retras din cursa pentru alegerile parlamentare, asteptand ca "instanta sa dea un verdict drept".
Bellu asteapta concluziile controlului
Cele doua directii de control si audit ale Agentiei Nationale pentru Sport au luat la mana de ceva timp intreaga activitate financiara a FRTM, incercand sa desluseasca misterele actiunilor derulate prin firma B-90, care apartine familiei Romanescu.
Paradoxal sau nu, pana cand directiile abilitate din cadrul ANS vor constata daca exista sau nu un conflict de interese, trebuie sa mentionam ca mai toate "afacerile" FRTM cu firma B-90 au fost derulate cu acordul Consiliului Director! Fara ca secretarul general sau vreun membru al "directoratului" sa voteze impotriva sau sa solicite, la vremea respectiva, ca in procesul verbal de sedinta sa se precizeze ca exista un coflict de interese. Dar cum majoritatea sedintelor s-a desfasurat la Buzau, cu decontari din bugetul FRTM, este lesne de inteles tacerea celor care ridicau mana. Si cum lista actiunilor de la Buzau este destul de mare, ramane de vazut daca ANS va decide convocarea unei Adunari Generale extra�ordinare, care sa-i acorde sau nu un vot de incredere actualului presedinte. Nu de altceva, dar cu cat se tergiverseaza mai mult rezolvarea situatiei, cu atat mai mult se prelungeste atmosfera tensionata din tenisul de masa.
In plus, presedintele ANS, Octavian Bellu, asteapta concluziile finale pentru a elucida problema si pentru a vedea daca va inainta cazul organelor abilitate ale statului, asa cum a facut si cu neregulile din contractele incheiate la CSNB "Lia Manoliu", unde Politia aduna date de mai bine de un an.
Conflicte cu Badescu si Steff
In afara divergentelor cu ex-secretarul general Sterea si cu unii dintre fostii angajati ai FRTM, presedintele Romanescu a intrat in timpul primului mandat in razboi si cu mai multi sportivi de top, in frunte cu Otilia Badescu (foto) si Mihaela Steff.
In urma cu trei ani, chiar inaintea alegerilor de la FRTM, valoroasa jucatoare Mihaela Steff a anuntat ca o sustine in cursa pentru presedintia federatiei pe fosta ei colega, Otilia Badescu. La vremea respectiva, ambele sportive l-au acuzat pe Romanescu de "santaj" cu semnarea contractelor cu FRTM. "Nu semnezi, nu joci!", a dezvaluit Steff, care s-a retras din lotul national. Justificarea sefului FRTM a fost foarte simpla. "Sportivele au facut ce au vrut la echipa nationala. Am vrut sa incheiem contracte cu sportivii pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de situatii, cum a fost la JO de la Atena, unde Steff si Badescu n-au vrut sa joace impreuna la dublu. N-am avut sorti de izbanda, pentru ca atat senioarele, cat si seniorii, au boicotat actiunea, refuzand sa semneze. Am solicitat suspendarea lor, dar in Consiliul Director s-a votat sa nu se ia nicio masura", spunea suparat seful FRTM, care a castigat batalia pentru presedintie in fata fostei mari jucatoare Otilia Badescu. Dupa ce a pierdut alegerile, Badescu a anuntat public ca nu mai colaboreaza cu cei care conduc destinele sportului care a consacrat-o in plan international.
Pagina realizata de Tiberiu RIST 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Traiasca securistii!   de popicar
afara cu informatorii si colaboratorii din sport!   de Albulet
A r h i v a
  Dihonie in Groapa    
  Giulestiul s-a saturat de Copos    1 comentariu
  Popa ar bate un arbitru    1 comentariu
  Buni doar de Cupa Cupelor    
  LIGA I - Etapa a 16-a    
  LIGA a II-a - Etapa a 16-a    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Domnule Presedinte, cer sa mor! (5671 afisari)
 Felix & Vanghelie ii pun cruce lui Mitrea (4462 afisari)
 Israelul pregatit pentru atacarea Iranului (2449 afisari)
 Candidatii anti-Voiculescu (2180 afisari)
 O frantuzoaica superba la Hollywood (1542 afisari)
 Incredibil: Brad Pitt, plin de riduri, cu coastele la vedere si fara pic de par! (FOTO) (4956 afisari)
 Minorã prinsã in timp ce facea sex oral in tufiºuri (4934 afisari)
 Razbunare de fotomodel: S-a culcat cu o intreaga echipa de fotbal, pentru a-si pedepsi partenerul infidel (3357 afisari)
 Un prezentator de televiziune este mancat de viu de un gandac, dupa ce s-a intors din Peru cu o boala rara  (3049 afisari)
 Un "analist" rus si o "experta" germana: Occidentul pregateste o "revolutie colorata" pentru Republica Moldova, care "trebuie sa se apropie de Rusia"  (3018 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01485 sec.