Ziua Logo
  Nr. 4396 de sambata, 22 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare externe
Lumea in 2025
-- Influenta Americii la scara politicii mondiale se va diminua pana in 2025, in favoarea Rusiei, Chinei si Indiei, se arata intr-un raport al Consiliul National de Informatii din SUA
Statele Unite vor suferi o scadere in balanta echilibrului de putere in lume, releva un raport al serviciilor de informatii de peste Ocean. Conform documentului de 130 de pagini, in urmatorii douazeci de ani, importanta Americii pe scena politicii mondiale va scadea in detrimentul unor alte mari puteri precum China, India sau Rusia. Totodata, UE va ramane dependenta de gazele rusesti datorita lipsei unui consens politic la nivel european.
America va suferi un declin in urmatorii 20 de ani, se arata intr-un nou raport al Comunitatii de Informatii, intitulat "Tendintele globale - 2025: lumea in schimbare", prezentat joi de directorul acestui organ consultativ, Michael McConnell, in fata unui public de specialisti in informatii la Nashville, Tennessee. Consiliul National de Informatii din SUA este de parere ca India si China alaturi de Rusia vor reprezenta o contrapondere extrem de importanta vizavi de actuala influenta americana in politica mondiala. Potrivit aceluiasi raport, este posibil ca dolarul sa nu mai fie cea mai puternica moneda, iar lipsa hranei si a apei sa alimenteze viitoarele conflicte. Cu toate acestea, raportul concluzioneaza ca toate aceste previziuni pot fi evitate si sunt strans legate de actiunile viitorilor lideri mondiali. "Urmatorii douazeci de ani de tranzitie la noul sistem international sunt presarati cu numeroase riscuri", se afirma in raportul CNI ela�borat din patru in patru ani. Washingtonul isi va pastra avantajele militare considerabile, in afara de cele stiintifice si tehnologice. Tot in domeniul militar, SUA vor folosi in continuare tactici ale razboiului de gherila, proliferarea armelor cu raza lunga de actiune, precum si tehnicile ce vizeaza razboiului informational. "SUA va ramane cel mai important actor, dar va fi mai putin dominant pe scena mondiala", se afirma in concluziile raportului.
Foto: agerpres
Europa la mana Moscovei
Referindu-se la Europa, documentul sustine ca aceasta va continua sa fie dependenta, intr-un grad inalt de livrarile de hidrocarburi din Rusia si catre anul 2025. "Gradul diferit de dependenta de importurile de resurse energetice din Rusia, opiniile divergente fata de maturitatea democratiei in Rusia si fata de intentiile economice ale acesteia, precum si incapacitatea de a ajunge la un consens referitor la rolul Bruxelles-ului in problema energetica, toate acestea obstructioneaza eforturilor incipiente de conturare a unei politici energetice unice a UE in ceea ce priveste diversificarea energetica si securitatea energetica", sustin autorii raportului. In opinia lor, catre 2025, multi dintre actualii furnizori traditionali de resurse energetice vor reusi, cu greu, sa asigure doar propriile necesitati.
Creierul Americii
The National Intelligence Council (NIC), infiintat in 1979, gestioneaza procesul estimativ al comunitatii de informatii din Statele Unite si produce Evaluari Informationale Nationale. NIC raspunde direct in fata directorului Comunitatii de Informatii. Potrivit site-ului oficial al acestei institutii, scopul principal al NIC este de a oferi studii formatorilor politicii americane. Unul dintre cele mai importante proiecte de analiza ale sale este Global Briefing. Aceasta analiza este conceputa o data la cinci ani si se vrea a fi o previziune a evolutiilor politice mondiale pentru urmatorii 15-20 de ani.
Mana cereasca pentru Rusia
Documentul prognozeaza ca 39% din petrolul extras va reveni pe viitor Arabiei Saudite, Iranului, Kuweitului, Rusiei, Emiratelor Arabe Unite si Irakului. Estimarile mentionate in raportul CNI releva o crestere a consumului de gaze cu 60% in urmatoarele decenii.
"In prezent, Rusia, Iranul si Qatarul detin impreuna peste 57% din rezervele mondiale de gaze naturale", se mentioneaza in acelasi raport, in care se afirma ca "luand in considerare totodata si petrolul si gazele, Rusia si Iranul se preteaza la calificarea de mari puteri energetice". Rusia ar putea sa fie "cea mai avantajata, dintre toate tarile de pe mapamond, de fenomenul incalzirii globale pe Terra" catre orizontul anului 2025. Incalzirea climei va usura accesul la zacamintele de petrol si gaze din Siberia si Arctica. "Aceasta va fi o mana cereasca pentru economia rusa, intrucat chiar si in zilele noastre 80% din exportul tarii si 32% din intrarile la bugetul rus revin materiilor prime energetice si de alta natura", sustine documentul.
Al-Queda risca sa se dezintegreze
Sistemul international - asa cum a fost el construit dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial - va fi aproape de nerecunoscut pana in 2025 datorita puterilor emergente, a economiei globalizate, a unui transfer istoric a bunastarii si puterii economice dinspre Vest catre Est si totodata a cresterii influentei actorilor non-statali, mentioneaza acelasi raport.
De asemenea, conform expertilor americani, organizatia Al-Queda ar putea "sa se dezintegreze mai repede decat cred oamenii", din cauza ca popularitatea sa in lumea musulmana este in scadere puternica. "Perspectiva ca Al-Queda sa faca parte dintr-un numar mic de grupari capabile sa transceada peste linia de timp generationala nu este foarte ridicata, data fiind ideologia sa dura, obiectivele strategice greu de atins si incapacitate de a deveni o miscare de masa", arata raportul mentionat. In schimb, explica documentul, se va putea inregistra o crestere a influentei geopolitice pentru unele state precum Turcia si Indonezia, iar Iranul ar putea sa joace un rol important in afacerile lumii daca va renunta la conducerea teocratica. Pana in 2025, sistemul international se va transforma intr-unul global multipolar cu anumite lacune in cadrul puterii nationale. Acest nou sistem va continua o tendinta de ingustare intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. In paralel cu schimburile de putere ce vor avea loc intre statele-natiuni, influenta mai multor actori non-statali - incluzand in aceasta categorie afaceri multinationale, triburi, organizatii religioase si retele criminale - va creste simtitor. Urmatorii 20 de ani de tranzitie la un nou sistem mondial sunt incarcati cu diferite riscuri. Este foarte probabil ca rivalitatile strategice sa fie rezolvate prin comert, investitii, inovatii tehnologice si achizitii, dar nu sunt excluse si scenarii de ordinul secolului 20 precum curse ale inarmarilor, extinderi teritoriale si rivalitati de ordin militar. Desi se presupune ca SUA va ramane in continuare cel mai puternic actor, puterea americana - chiar si in domeniul militar - va scadea din cauza parghiilor de control ale SUA in cadrul politicii internationale care vor fi slabite. (M.N.)
Previziuni nucleare
Riscurile folosirii armei nucleare in perspectiva urmatorilor 20 de ani vor ramane inca scazute, dar se asteapta totusi ca acest risc sa devina mai mare decat este in prezent din cauza unor tendinte convergente, releva acelasi raport al CNI.
Raspandirea tehnologiilor nucleare genereaza ingrijorari asupra potentialului statelor nucleare in devenire si asupra achizitionarii de materiale nucleare de catre grupuri teroriste. Totodata, sustine documentul citat, exista temeri legate de ciocnirile de mica intensitate dintre India si Pakistan, conflict asupra caruia planeaza suspiciunea ca ar putea escalada intre cele doua puteri nucleare. Posibilitatea unei schimbari de regim sau colapsul lui in tari cu potential nuclear precum Coreea de Nord ridica inca semne de intrebare referitoare la capacitatile statelor slabe de a-si controla si securiza arsenalul nuclear, noteaza autorii documentului. In cazul folosirii in urmatorii 15-20 de ani a armelor nucleare, sistemul international va suferi un soc din cauza repercusiunilor de ordin imediat precum cele umanitare, economice si politico-militare. O viitoare folosire a armelor nucleare ar duce probabil la schimbari semnificative de ordin geopolitic si, astfel, unele state vor cauta sa lege sau sa reintareasca aliantele de securitate cu actualele puteri nucleare iar altele vor face presiuni pentru dezarmare nucleara.
Pagina realizata de Madalin NECSUTU 
 Afisari: 3230  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 64 Afiseaza toate comentariile  
of   de the
www.khris.ro   de khris
Sa lasam 2025 ,este departe ,2009 un an mult mai interesant....   de Rhodos
O!   de muresanu
Na.   de muresanu
:)   de geek-a-contra
Apropo Lumea, era sa uit cand m-am intors de la biserica am cumparat Revista   de Atamild
Neamtule,tu te descalifici singur?!   de Adrian v.D.
Problema.   de muresanu
Wishfuck things.   de muresanu
Euromasochismul...   de moroianu
Pacat daca nu ati ascultat   de Atamild
ptr.Alwis   de Adrian v.D.
Oniricon   de mirapo
Lumea in 2025.   de alwis46
Pentru Eufrosin   de ug
Oglinda   de ug
ROXANEI   de ionescu
Capitalism si socialism   de ionescu
america e deja un imperiu terminat,capusile au supt toata vlaga din monstru   de iobagul roman
Hohusai san are mai multe nickuri, e chinezu platit sa faca discreditarea celor incomozi chinezilor   de cercetas
Scarpinam Porcu "Terra" si apoi bagam cutzitu-n el, tactica veche si acu-i si sezonu'   de Conan___the___Barbarian
Dle Roy, sunt placut surprins ca cineva precum dumneata isi face griji ptr starea "deplorabila"   de Evreu-rus
De Chavez si a lui Vezenuela, Venuezela, sau ma rog cum ii zice.... IA CONDUCEREA LUMII SAU NU O IA?   de cercetas
Iara Zorba.   de muresanu
Zorba !   de muresanu
Zorba   de muresanu
Kiwi.   de muresanu
" Global Trends 2025: A Transformed World "   de ug
Ce sa mai lungim vorba, scumpa noastra America model de democratie, condusa de evrei, e pe tobogan    de Hokusai san
Pentru Ahmed: Asa merge propaganda in Mama Russia   de roy
Lumea nu poate fi statica....   de Adrian v.D.
purici   de muresanu
jerry o'connel   de muresanu
Sa prindem 2025 si om vedea ...   de Pinkie
Din lac in put   de Europeanul mioritic
Sfarsitul Lumii.   de muresanu
Cercetas are mai multe nickuri, e evreul platit sa faca discreditarea celor incomozi evreilor, pe   de Hokusai san
GATA, DECLAR RAZBOI !!! Ce ziar de doua parale este asta????????????????   de cercetas
Domnului pictor Katsushika Hokusai   de cercetas
ALO ALO HOKUSPOKUS SAN !!! Frumos nume v-ati pictat, sa nu va fie de deochi!   de cercetas
Trebuie sa raminem intotdeauna optimisti, orice s-ar intimpla in jurul nostru, chiar de ar fi    de Hokusai san
Bai fratilor, ce mai ninge afara, o venit iarna bre!   de Hokusai san
Refuzul mioritic   de muresanu
Ca doar n-o sa traim cat lumea ...   de Olga Khan
COBE   de emigrstul
problema-i alta, nu Rusia, Iranul si China   de andreifodor
morstradamus   de muresanu
ce le mai place unora...   de geek-a-contra
Ma dobitocilor - voi chiar credeti ca geniul are legatura cu etnia ?   de Arogantu'
Articol cu adevaruri. La noi ultimul timp numai vesti rele se transmit, peste tot.. da,   de Atamild
Ionescule,nu invatza lumea cu cine sa nu voteze...   de vida clara
Romani nu votati ciolanistii comunisti si securisti!   de ionescu
Cind mama dreag s-o mai isca un cupil ...   de cotrofelnitza
Lumea in 2009 - noutati:    de briel
2025? Diminuarea rolului Americii ca unica putere globala a inceput inca de prin 2001.   de Evreu-rus
Cat valoreaza aceste previziuni?   de roy
acesti ``SPY-gurus`` s-au cam grabit sa-si dea raportul la tiparit ...   de Seherezada
Nici romanii nu e prosti, da uneori sta cu gura cascata la mujahedini-rusi   de cercetas
Cum America e condusa de evrei (care sunt superdestepti, asta se stie clar!) nu am grija   de cercetas
Suprematia valorilor adevarate   de Eufrosin
Lumea in 2025   de carol zwilling1
Ce spuneam?   de Eufrosin
Viitor luminos   de marin2
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Lumea in 2025 (3230 afisari)
 Exemplul ungar (2424 afisari)
 Partidul Securistilor Destepti (2420 afisari)
 Frumusete inecata in droguri si alcool (1652 afisari)
 Tariceanu incoltit de profesori (1446 afisari)
 Pamela Anderson, goalã, la aniversarea lui Hugh Hefner (Video) (4601 afisari)
 Fost comandant de politie argentinian s-a impuscat in cap in timpul unui interviu (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE !!!)  (3411 afisari)
 Are 250 de kilograme si pozeaza nud pentru ca se crede sexy! (VEZI FOTO) (3129 afisari)
 Economistul-sef al FMI, despre criza financiara: "Ce-i mai rau abia urmeaza" (2596 afisari)
 Din dragoste pentru o femeie, tenismena Martina Navratilova a destramat o familie! (2468 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01514 sec.