Ziua Logo
  Nr. 4396 de sambata, 22 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Ma apuca intristarea
-- Premierul deplange faptul ca nu exista capital romanesc puternic
Lucian Curelariu - Ziua foto
Seful Executivului sustine ca efectele crizei financiare s-ar simti mai putin in Romania daca ar exista un capital autohton puternic, nu unul dominat de marile companii straine. In acelasi timp, presedintele Basescu face vizite prin tara, pe la marile companii si discuta despre masurile care ar trebui luate de viitorul guvern pentru a mentine locurile de munca.
Lipsa capitalului autohton face Romania mult mai vulnerabila la socurile crizei economice internationale, este de parere premierul Tariceanu. "In momentul de fata economia romaneasca e dominata de marile companii cu capital strain, iar acestea isi vor diminua investitiile in aceasta perioada. Nu acelasi lucru s-ar fi intamplat daca am fi avut o economie cu capital romanesc puternic. Daca o sa ma uit insa la ce inseamna capital romanesc, pe mine ma apuca intristarea", a declarat, ieri, primul-ministru intr-o dezbatere cu studentii ASE. Tariceanu a aratat ca scopul infiintarii Companiei Nationale Energetice a fost tocmai acela de a crea o companie romaneasca puternica, in stare sa se extinda si pe piata regionala. Premierul a adaugat ca decizia de a nu mai privatiza CEC-ul a fost si ea buna, deoarece banca a reusit sa creasca de la o cota de piata de 4% pana la aproape 10%. Primul-ministru a aratat ca cea mai mare companie cu capital romanesc este in prezent Arabesque, cu o cifra de afaceri de 700 de milioane euro. "In con�ditiile acestea, nu o sa putem face competitie cu celelalte tari europene si nu atat cu tarile din Vest, ci cu tarile din zona Euro�pei Centrale", a spus Tariceanu.
Vizite de criza
Intre timp, presedintele Traian Basescu viziteaza Upetrom, Fabrica Nokia, de la Jucu, precum si combinatul Mechel, de la Campia Turzii. Seful statului a discutat cu reprezentantii companiilor si ai sindicatelor despre ce interventii si ce sprijin poate da Guvernul intr-o politica de sustinere a marilor companii romanesti pentru a mentine locurile de munca. Seful statului a afirmat ca perspectiva efectelor crizei apasa pe toti marii producatori din Romania, pe toate marile companii, pentru ca, pe de o parte, sunt posibile incoerente ale pietei externe, iar, pe de alta parte, sunt probleme de finantare. "Sistemul bancar, desi solid, este blocat de a acorda credite.Trebuie gasite solutii pentru a stimula din nou sistemul bancar sa reia creditarea", a spus Basescu. Pe de alta parte, Basescu a spus ca toate companiile mari pe care le-a vizitat in ultimele zile incearca sa-si mentina forta de munca si ca niciun manager nu a incercat sa iasa din criza prin reduceri de personal.
Reducem consumul
Pe de alta parte, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, afirma ca Romania trece printr-un moment critic, iar intrebarea cruciala in momentul de fata este ce se va ajusta mai intai in Romania, consumul sau investitiile. El a explicat ca ajustarea ritmului de crestere a economiei romanesti va veni "chiar daca nu vrem" si va trebui sa se produca dupa un numar de ani de crestere semnificativa a consumului, in conditiile in care aspiratiile s-au decuplat de posibilitati."
Avem de ales: fie ajustare lina, facuta cu eforturi din interior, fie indusa de piata de capital din exterior, caz in care nu va fi nici lina, nici de proportii rezonabile", a adaugat el. De asemenea, Guvernatorul a precizat ca daca ne pastram optiunea de a cumpara masini fara resurse si infrastructura "vom ajunge la un blocaj al traficului, iar consumul suplimentar va fi doar de monoxid de carbon din tevile de esapament". Pe de alta parte, cresterea numarului somerilor cu 30.000, ce reprezinta 0,5% din forta de munca, nu ar reprezenta o problema pentru somaj la nivel national, in opinia lui Isarescu decat daca ar trece peste estimarile actuale.
George BANCIULEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sa te-apuce.....   de Alcor
A r h i v a
  Previziuni de obligatiuni    1 comentariu
  Leul isi revine    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Lumea in 2025 (3230 afisari)
 Exemplul ungar (2424 afisari)
 Partidul Securistilor Destepti (2420 afisari)
 Frumusete inecata in droguri si alcool (1652 afisari)
 Tariceanu incoltit de profesori (1446 afisari)
 Pamela Anderson, goalã, la aniversarea lui Hugh Hefner (Video) (4601 afisari)
 Fost comandant de politie argentinian s-a impuscat in cap in timpul unui interviu (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE !!!)  (3411 afisari)
 Are 250 de kilograme si pozeaza nud pentru ca se crede sexy! (VEZI FOTO) (3129 afisari)
 Economistul-sef al FMI, despre criza financiara: "Ce-i mai rau abia urmeaza" (2596 afisari)
 Din dragoste pentru o femeie, tenismena Martina Navratilova a destramat o familie! (2468 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00973 sec.