Ziua Logo
  Nr. 4396 de sambata, 22 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
S.O.S. romanesc din tinutul Krasnodar
Valentin Hossu-LONGIN 
Intr-o scrisoare adresata presedintelui Traian Basescu si publicata in exclusivitate de Romanian Global News, romanii satului Moldavanskoe din Caucazul de Nord, in numele a opt sate locuite de romani basarabeni, cer ajutor pentru a avea invatamant romanesc si un centru cultural, prin care sa-si pastreze limba si traditiile stramosesti. Aceasta epistola este atat de emotionanta, incat o publicam integral (cu cateva adaugiri).
"Stimate Domnule Presedinte,
Noi, locuitori ai satului Moldavanskoe, raionul Krimsk, tinutul Krasnodar, Federatia Rusa, Va adresam respectuos invitatia de a vizita satul nostru, care este unul din 8 sate de basarabeni din Caucazul de Nord. Satul nostru este infiintat de tarani moldoveni din gubernia Basarabia, in anul 1873, si acum are aproape 2500 locuitori.
In acelasi timp, Va rugam sa ne ajutati, in conlucrare cu autoritatile federale si tinutale din Federatia Rusa sa rezolvam cateva probleme mari, pe care le intampinam de cativa ani, si anume: (dorim) un invatator de limba romana, care sa fie trimis din Romania, ca si copiii nostri, care invata in limba rusa, sa poata invata limba mamei; (avem nevoie de) carti in limba romana pentru ca asa carti nu avem deloc in sat; (ajutati-ne) sa primim un complet de costume nationale, pentru ansamblul de copii si pentru ansamblul de maturi din satul nostru. Ne trebuie 15 costume pentru baieti si 15 costume pentru fete si cate 10 costume pentru barbati si femei; (totodata, ne sunt necesare) un complet de instrumente muzicale populare pentru ansamblul folcloric si un specialist muzicolog sau muzicant din Romania, care sa conduca orchestra populara; (avem intentia) sa organizam in satul Moldavanskoe un Centru Cultural National, de care este mare nevoie. In legatura cu aceasta, Va aducem la cunostinta ca doamna Natalia Belcenko, fosta invatatoare de istorie din satul nostru, a cumparat in centrul satului un teren cu o constructie pe jumatate ruinata, cu scopul de a infiinta acest Centru; sa ne ajutati sa organizam un atelier si cursuri de invatare a mestesugurilor populare, cum ar fi tesutul covoarelor moldovenesti, goblenuri, confectii de panusi, olarit si altele.
Daca nu vom primi ajutor din Romania sau Republica Moldova, in urmatorii zece ani, riscam ca ne pierdem identitatea noastra nationala. De aceea, toata nadejdea noastra este la Dumneavoastra, ca Presedinte al Romaniei. Organizatia noastra condusa de Natalia Belcenko se numeste Krasnodarskaia kraievaia nationalnaia kulturnaia organizatia "BUCURIA" (Organizatia cultural-nationala din tinutul Krasnodar "BUCURIA"). Cu adanc respect si multa nadejde in ajutorul Dumneavoastra, Natalia Belcenko, Marina Ogorelova, Vasilina Budurina, Nadejda Gusarova, Andrei Podolean, Maria Pogorelova, Iulia Cernisenko - 15 octombrie 2008".
Iata cateva observatii despre acest dramatic S.O.S. venit din partea unei seculare colectivitati romanesti uitate si aflate atat de departe de tara: epistola este scrisa intr-o perfecta limba romana si se adreseaza Presedintelui Romaniei (nu al Basarabiei); semnatarii solicita ajutor pentru pastrarea identitatii lingvistice, a traditiilor si obiceiurilor stramosesti, fara de care procesul de rusificare (nespus direct, dar subinteles) va fi complet in urmatorul deceniu; ei nu intra in detalii istorice si politice, cum de au ajuns acolo, pe timpul tarismului si apoi in comunism, dar acum isi rostesc, ca ultima speranta, crezul de fratietate cu neamul romanesc! Cererea lor, prima de acest gen din fosta URSS (respectiv Federatia Rusa) este ca o sticla aruncata in Ocean si adresata Palatului Cotroceni, care pana acum n-a dat semne ca ar fi recuperat-o...
PS. Din statisticile sovietice ale anului 1989, rezulta ca in tinutul Krasnodar traiau 7881 de romani-moldoveni. Vom reveni cu alte detalii si exemple despre existenta fratilor nostri aruncati de soarta in imensitatile Asiei rusesti. "Un milion de romani - dupa cercetarile scriitorului militant basarabean Mihai Prepelita - mai traiesc astazi in Federatia Rusa, dar un alt milion de jertfe a fost plata pentru faptul ca ne-am nascut romani".
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Hossu-Longin...   de rasputin
Conform doctrinei oricarui stat care se respecta   de Rollex
Conform doctrinei rusesti   de roy
Sant randuri care pot emotiona profund.. Precum Germania si Israel si-au readus cetatenii acasa ...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Sa de declare independenta!   de cercetas
A r h i v a
  Exemplul ungar    13 comentarii
  O alta alianta "Dreptate-Adevar"?    9 comentarii
  Tragicomic    5 comentarii
  Veniti la Ramnicu Sarat!    2008-11-07
  Diaspora, cine pe cine voteaza?    2008-10-31
  Romani, va ordon, invatati ungureste!    2008-10-22
  6 x 50 de bani intr-o batista    2008-10-18
  "Ora de istorie" si teroarea comunista    2008-10-10
 Top afisari / comentarii 
 Lumea in 2025 (3230 afisari)
 Exemplul ungar (2424 afisari)
 Partidul Securistilor Destepti (2420 afisari)
 Frumusete inecata in droguri si alcool (1652 afisari)
 Tariceanu incoltit de profesori (1446 afisari)
 Pamela Anderson, goală, la aniversarea lui Hugh Hefner (Video) (4601 afisari)
 Fost comandant de politie argentinian s-a impuscat in cap in timpul unui interviu (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE !!!)  (3411 afisari)
 Are 250 de kilograme si pozeaza nud pentru ca se crede sexy! (VEZI FOTO) (3129 afisari)
 Economistul-sef al FMI, despre criza financiara: "Ce-i mai rau abia urmeaza" (2596 afisari)
 Din dragoste pentru o femeie, tenismena Martina Navratilova a destramat o familie! (2468 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09937 sec.