Ziua Logo
  Nr. 4395 de vineri, 21 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Palestina - tara fara tara
Tesu SOLOMOVICI 
Recunosc, am fost placut impresionat de statura intelectuala a ambasadorului palestinian Ahmad Abdul-Salam Hassan Majdalani, intervievat de echipa ziaristilor ZIUA, din care a facut parte si subsemnatul. Pare, si cred ca este, un om
moderat, desi e foarte militant cand e vorba de drepturile poporului palestinian la propria sa tara, suverana si independenta.
A stat mult alaturi de ideologul si conducatorul Revolutiei nationale palestiniene Yasser Arafat, a fost ministru in guvernul Autoritatii Palestiniene, ca om politic, desigur, repeta sloganurile militante palestinene, dar ca profesor de filosofie e un adept al dialogului. Ambasadorul a insistat asupra functiei detinute, de reprezentant al unei tari cu numele de Palestina.
Dupa publicarea interviului, am primit numeroase atentionari. Nu e un paradox interviul cu ambasadorul unei tari care nu exista? Am verificat din nou ceea ce stiam foarte bine, intr-adevar, Palestina nu exista pe harta lumii, iar ONU nu a recunoscut niciodata acest stat. ONU nu l-a recunoscut, dar Romania - da! Bucurestiul nu este singura tara din lume care a recunoscut Statul Palestina, mai exista inca 96 de tari care au facut acest lucru (Austria, Vatican, Turcia, Rusia, Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Serbia, Belarus, Malta, Ucraina, Cipru, Bosnia si Hertzegovina, Albania, Algeria, Maroc, Egipt, India, China, Indonezia, Pakistan, Congo, Nigeria etc). O lume de miliarde de oameni a recunoscut deja Palestina, care de facto nu exista.
E cazul sa adancim aceasta recunoastere a unei tari-fantoma. Mai ales, acum, dupa ce presedintele Traian Basescu a invecinat Siria cu Palestina si dupa interviul publicat de ziarul nostru cu ambasadorul palestinian.
Statul Palestina ar fi putut sa ia fiinta atunci cand si Statul Israel si-a proclamat Independenta, in mai 1948. Aceasta pe baza deciziei ONU de impartire a Tarii Sfinte. In 1948, lumea araba i-a atras pe palestinieni intr-un razboi fara sanse de victorie. De atunci, tragedia palestiniana s-a tot adancit, si datorita refuzului arab de a se impaca cu existenta Statului iudeu au avut de suferit si israelienii. Mult mai tarziu, Statul Palestina a aparut dintr-o acolada de simpatie europeana, asiatica si africana pentru tragedia palestiniana. Dupa patru decenii de razboaie si acte de terorism, palestinienii au observat ca traiul lor a devenit mai sarac si orizonturile sperantei s-au ingustat la limita. Captivii de pana ieri ai unor ideologii fanatice si strategii inoperante au descoperit avantajele dialogului si ale deschiderii catre lume. Yasser Arafat a avut geniul de a renunta la terorism ca politica de afirmare nationala si a ales calea tratativelor. La 15 noiembrie 1988, Parlamentul palestinian din exil a votat Declaratia de Independenta a Palestinei. A doua zi, la 16 noiembrie 1988, Romania recunostea Statul Palestina si-i invita pe palestinieni sa deschida la Bucuresti o Ambasada.
Multe lucruri a facut si desfacut Nicolae Ceausescu cu Arafat la Bucuresti, dar se poate spune ca relatia romano-palestiniana a fost benefica nu numai pentru cele doua parti. Romania a stiut sa-si joace cartea de intermediar international, in zilele grele pentru Israel, ale ruperii relatiilor diplomatice de catre tarile socialiste, inclusiv Uniunea Sovietica. Exista analisti care presupun ca Presedintele Romaniei Traian Basescu ar putea contribui, in anumite circumstante, la rezolvarea conflictului arabo-israelian. Nu intamplator presedintele roman a fost la Damasc, si va vizita, probabil in primul trimestru al lui 2009, Ierusalimul si Ramallahul.
Cine spunea ca popoarele fericite nu au istorie si oamenii fericiti nu au memorie? Traiesc in Orientul Mijlociu popoare cu cea mai veche istorie din lume, si, e bine sau rau, oameni cu o memorie foarte buna. Acesti oameni nu stiu ce e frica, dar, daca vor capata si intelepciunea de a renunta definitiv la violenta, atunci in Tara Sfanta se va trai ca in Paradisul biblic. Toate acestea am dorit sa i le spun ambasadorului Ahmad Abdul-Salam Hassan Majdalani, dar am fost surprins sa constat ca palestinianul le stia foarte bine.
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
Un motiv ca sa n-o facem. Unul.   de Rollex
Sa-i taiem capul, domnului Solomovici ?   de Rollex
Palestina tara fara tara.   de Draga Nennii
Michael Jackson s-a convertit la Islam   de Hadrian Gaunescu
Poporul oltenesc a napadit Romania cu praz si ceausisme, dar poporul fesenist le-a dat la cap   de logofatul de taina
POPOARELE BANESEAN SI CERNICA vor primi ajutor pt extinderea metroului de la poporul palestinian   de logofatul de taina
Domnului Tesu Solomovici   de Rollex
Yasser Arafat - un geniu si genialul Mr. Tesu   de roy
in 88 au recunoscut ... palestina... de ce nu ma mira ?... dupa ce mai intai m au vandut    de CHIORU
Nu supa, doar putina istorie si cateva pareri.   de alwis46
Putina istorie   de Alex Lorber
Principii   de emigrstul
D-l Tesu ne serveste o supa patetica.   de rosenthal
Ce grijulii jidanii , IAR cenzureaza ca prostii. E un jidan la redactie care cenzureaza   de NormanFinkel5
Stravechile papirusuri palestiniene numite dna-mta, folosite pt identificare erau purtate la brau   de logofatul de taina
Poporul palestinian a inventat dromaderul, si anume au luat o camila si i-au explodat o cocoasa   de logofatul de taina
Insusi Nobel a fost palestinian, dar el statea frumusel la Stockholm si nu dadea cu pietre   de logofatul de taina
Stramosul lui Arafat, sultanul palestinian El-Zhaimer, a domnit la Abrakadabra in Gaza prin sec XII   de logofatul de taina
OARE TESU SE INSPIRA DIN ARTICOLELE PUBLICATE IN JERUSALEM POST   de contraevreu-rus
Ar putea...   de evreu mandru din israel
Bravo coane Teshule............................   de Mos Grigore
Shalom, domnule Tesu   de Tanase Florica
A r h i v a
  Ce-ar fi daca ar fi    5 comentarii
  O sarbatoare: 500 de ani de tipar romanesc    2008-11-11
  Basescu antisemit? Sa fim seriosi!    2008-11-08
  Wass Albert - un criminal de razboi care "se vinde"bine    2008-11-05
  "Omorati-l pe Obama!"    2008-10-13
  Secretele ruso-israeliene din Georgia    2008-08-12
 Top afisari / comentarii 
 Obama dezlantuie rasismul in SUA (3271 afisari)
 Tupeul lui Magureanu (3208 afisari)
 "Confort 3" i-a dat flit lui Felix (2597 afisari)
 Criza mandra si prospera (1495 afisari)
 Vanatoarea de pirati (1364 afisari)
 Marijuana, "euforica" in emisiunea lui Maruta? (VEZI VIDEO) (7327 afisari)
 Daca stiati bancul cu Bula(va), va vine sa Borei: Moscova ne plictiseste din nou cu a "tzashpea" lansare a submarinului nuclear Iuri Dolgoruki (2212 afisari)
 Sexy Cheeky Girl - Monica se dezvaluie in paginile tabloidului "The Sun" (VEZI FOTO) (2164 afisari)
 In timp ce era operata de o tumoare, doctorii au gasit in creierul unei femei un... vierme (2162 afisari)
 Extraterestrii, foarte interesati de sperma si de ovulele umane (2144 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10995 sec.