Asa cum bine au sesizat multi dintre cititori, a inceput postul, perioada de purificare a trupului dar mai ales a spiritului. Asadar, o reteta de post pentru aceasta saptamana, trimisa de Mara Constantin, de la HYPERLINK "http://www.bucataria-romaneasca.ro" Este accesibila si ieftina, dar mai ales gustoasa si usor de facut. Orezul se spala, ceapa se taie rondele. Prunele se spala si se�tin zece minute in apa calda, dupa care se scot si se pun in apa rece, la fiert. Cand�au dat in primul clocot, se adauga ceapa, orezul si se lasa sa fiarba.�Separat se pune faina in ulei incins. In momentul in care�orezul, ceapa si prunele au fiert, adaugam sosul in compozitie si lasam sa fiarba 5 minute. Se adauga apoi zahar si sare, dupa gust. Pentru ca mancarea sa aiba o culoare frumoasa, cateva prune mai fierte se scot si se paseaza, apoi se introduc la loc in mancare si se amesteca usor.
Gewurztraminer Castel Jidvei
E limpede, pentru multa lume perioada postului coincide si cu o vreme a renuntarii complete la alcool. Pentru altii, insa, un pahar cu vin alaturi de o masa gustoasa e aproape obligatoriu. Chiar daca prima alegere, de vin alaturi de o mancare de prune ar fi o Tamaioasa romaneasca, ne-am oprit de aceasta data asupra unui alt soi de vin, si anume Gewurz�traminer de la Jidvei, demidulce. Culoarea aurie frumoasa, aromele de miere si mirodenii, textura onctuoasa si dulceata fac din acest vin un companion de soi pentru mancarea de prune, pe care o imbogateste si o sustine.
Ingredinente:
-1�kg prune uscate
- 1 ceapa
- 100 gr orez
- 40 gr faina
- 70 ml ulei
- 100 gr zahar
- sare