Ziua Logo
  Nr. 4394 de joi, 20 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Criza financiara ca normalitate
-- Cand, dupa ultimul razboi mondial, am venit in Germania, in contact cu capitalismul, m-am mirat ca Vestul nu mai cunostea crize economice, desi la Facultatea de Drept din Bucuresti, al carei student fusesem, intre 1944-1948, profesorii nostri ne vorbeau, pe larg, despre crize definitorii pentru sistemul capitalist (pe cel comunist nu-l cunoscusem, inca...). In economiile de stat din estul Europei crizele au apartinut, mult timp, trecutului. Tarilor socialiste nu le-a mers, insa, mai bine. Se putea retine - ceea ce pe unii i-a mirat - ca economiile libere cresteau rapid si cu oscilatii neglijabile. Gresisera titanii economiei politice de la Sismondi, Marx si la Schumpeter?
AdevArul era cA din motive politice, lumea a cunoscut, dupa 1945, o crestere economica unica, pana ce a ajuns, in final, cum prevazusera clasicii, tot la vechea supraproductie, chiar daca la un nivel mai ridicat de viata, mondializata si cu o participare sporita a statului fata de cel antebelic. De aceea, proportiile modice ale actualei crize, de aici frecventa mai redusa a crizelor. Dar de crize omenirea n-a scapat, caci inteligenta omului le poate doar atenua, nu desfiinta. Este ceea ce se incearca in lumea financiara.
IniTial, au cerut statului ajutor bancile si asigurarile, a urmat industria automobilelor, sub forma a trei mari concerne americane si a "fiicelor" lor germane.
Disponibilitatea statului contemporan de a ajuta este mare, ea este sprijinita pe speranta multora ca dupa criza urmeaza o intoarcere la normalitate. Cand? Dupa Opel, ajutor de stat cer acum firme precum Ford, Daimler-Benz, BMW si furnizorii lor, multi la numar. Nicio ramura nu-i scutita. Posibilitatile statului de a ajuta sunt mari, dar limitate. Sumele cheltuite in acest scop se vor traduce, inevitabil, printr-o povara crescuta a datoriei publice si cresterea inflatiei; in aceasta forma vor fi resimtite, in final, si de catre cetatenii Romaniei, chiar daca mai tarziu. O noua forma de normalitate, din pacate, dar nu lipsita de leac...
CAci capitalismul nu mai are bolSevismul in spinare pentru a-l "accelera" cu bine cunoscutele sale metode si a amplifica neincrederea in lume. O mare sansa! Lipsit de agenti dizolvanti, capitalismul occidental se va reface, fiindca sistemul capitalist se bazeaza pe incredere, colaborare si perseverenta, specifice omului occidental. In fond, asa cum spunea Joseph Schumpeter, cu aproape o suta de ani in urma, criza nu-i decat "o distrugere creatoare", o forma de normalitate, deci. Schumpeter avea, de altfel, si experienta necesara, fusese, in timp de criza, ministru de Finante in Austria, bancher si generator al unui faliment, inainte de a fi considerat, cum este si azi, unul din marii specialisti ai stiintei economice...
Serban ORESCU 
 Afisari: 544  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
   de Roxana
Mai bine taci Nene Orascule   de BULA-NESCU
Normalitatea escrocilor   de Zamucles
d'arwinisme   de mirapo
A r h i v a
  Cum va deveni Geoana nimic    5 comentarii
  Editorialul cititorului    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Monica in varianta economica (4174 afisari)
 Felix in mocirla antisemitismului (2810 afisari)
 Pacea dintre palate (2396 afisari)
 Obama restaureaza Administratia Clinton (1424 afisari)
 Cum va deveni Geoana nimic (1277 afisari)
 Cardinal catolic: Obama, un politician "agresiv, distrugator si apocaliptic" (3506 afisari)
 Eva Longoria, diva cu budigai de pensionara (3367 afisari)
  Ce spune premierul Tariceanu despre povestea cu amanta si divortul (2792 afisari)
 George Clooney, asa cum nu l-ati mai vazut niciodata! (2658 afisari)
 General (r) KGB: Lee Harvey Oswald l-ar fi impuscat pe Kennedy, din cauza Marinei (2590 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01160 sec.