Ziua Logo
  Nr. 4393 de miercuri, 19 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Tunurile pe doctori
-- Scandalul diplomelor false ia amploare * EDU CER vrea suspendarea pentru un an a tuturor titlurilor de doctor si profesor universitar obtinute in perioada 1990-2008
Scandalul diplomelor false ia amploare, Universitatea din Oradea fiind supusa unui control mai amanuntit din partea autoritatilor romane, in urma sesizarilor primite din partea celor italiene. Agentia Romana de Asigurare a Calitatii
in Invatamantul Superior (ARACIS) si-a trimis oamenii sa cerceteze, dupa ce anul trecut a acordat universitatii oradene calificativul "grad de incredere limitat".
"Universitatea din Oradea are sarcina, pana la 30 noiembrie, sa prezinte un nou dosar de autoevaluare, pe care ARACIS sa-l investigheze cu vreo 26 de specialisti. Pentru toate specializarile de medicina se pregateste o evaluare individuala, deci alti 27 de specialisti de la marile universitati de medicina se vor deplasa la Oradea. Se va merge in detaliu, atat din punct de vedere al continutului, conditiilor institutionale, cat si in ceea ce priveste acoperirea cu cadre didactice si pregatirea studentilor", a anuntat Ioan Curtu, presedintele Agentiei, citat de Europa FM. Reamintim ca decanul Facultatii de Medicina din Oradea, Adrian Maghiar, si-a dat luni demisia. Ministerul Educatiei a declansat, saptamana trecuta, o ancheta la toate cele 13 facultati medicale din tara, insa institutia oradeana reprezinta un caz special, cercetat pana si de Directia Nationala Anticoruptie.
ARACIS, lup in blana de oaie
Infiintata special pentru a pune ordine in universitati, ARACIS a dovedit, insa, ca este doar o institutie-capusa pe langa Ministerul Educatiei, ce detine monopolul evaluarii acestora. Finantata si de la buget, si din taxele imense percepute pentru "asigurarea calitatii in invatamantul superior", Agentia "inghite" bani cu duiumul, fara sa demonstreze vreun efect benefic al activitatii sale. Ba, mai mult, intra gratuit in niste scandaluri internationale - cum este cel al diplomelor false -, dar si nationale - conflictul cu Colegiul Medicilor pe tema "meloterapiei". In ZIUA am relatat cum Ioan Curtu, in calitate de sef al Agentiei, a autorizat o astfel de specializare la masterat (invatamant la distanta), la Universitatea Transilvania, unde este profesor. Audiat pe aceasta tema la Comisia de invatamant a Senatului, Curtu a promis ca va desfiinta aceasta specializare - care nici macar nu apare in Nomenclatorul de meserii -, dar pana in prezent nu a luat nicio masura in acest sens, motiv pentru care Colegiul Medicilor va merge la tribunal cu acest caz.
Audit occidental
Asociatia EDU CER a trimis Comisiei de invatamant a Presedintiei propuneri de imbunatatire a Strategiei pentru educatie, aflata in dezbatere publica. "Suspendarea pentru un an a tuturor titlurilor de doctor si profesor universitar obtinute in perioada 1990-2008 este primul pas ce trebuie facut. Beneficiarii acestor titluri sa faca diligentele necesare pentru a fi revalidate la una dintre universitatile de prestigiu, primele 50 in topul Shanghai. Costurile revalidarii vor fi suportate de statul roman - in cazul titlurilor confirmate -, si de titulari - in cazul celor invalidate, care vor fi anulate prin lege, dupa un an. Urmatorul pas este desfiintarea ARACIS, iar toate evaluarile si acreditarile sa fie preluate de agentii europene de profil. Trebuie suspendate toate acreditarile si autorizarile provizorii acordate de CNEAA si ARACIS, iar titularii de acreditari si autorizari sa fie obligati sa solicite acreditarea unor agentii europene de profil, dintr-o lista agreata de statul roman. Statul va trebui sa aloce fonduri bugetare doar primelor 10 universitati dintr-o ierarhie realizata de o agentie de audit occidentala. La aceste universitati, admiterea se va face prin examen, pentru cei mai merituosi tineri romani, care beneficiaza din partea statului si de o acoperire completa a cheltuielilor de intretinere", ne-a exemplificat Stefan Vlaston, presedintele EDU CER.
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Rushinos ,mai teribil decit CAZUL" MAILAT:".   de Rhodos
Romania in declin   de Bumerang
Agentiilii garajistului liberal   de DanBruma
Sa vina pompiarii, focu' sa-l opreasca!   de Ion Caramache
O ultima remarca   de Solitude
Azi am fost la doctor   de neamtu tiganu
Bravo Domnule Vlaston !   de Liviu2002j
EDUCER   de Solitude
A r h i v a
  Restrictii pentru romani    1 comentariu
  Consum irational de antibiotice    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Raul initial (2397 afisari)
 Felix demolatorul (2270 afisari)
 Dacia lui Traian (2138 afisari)
 Rata atacata de pesti (1871 afisari)
 Secretele ies la lumina (1716 afisari)
 UPDATE Virgil Magureanu: "Am cunoscut inca din anii '70 numele celui care urma sa-l inlocuiasca pe Nicolae Ceausescu" (VIDEO) (5892 afisari)
 Asa arata fundul Angelinei Jolie! (4795 afisari)
 Educatoare din Mehedinti, bomba-sexy pe Internet! (FOTO) (3411 afisari)
 UPDATE Academia Catavencu: Tariceanu divorteaza. Premierul: Sunt om politic si m-am obisnuit cu atacurile de campanie. (3180 afisari)
 O alta gimnasta antrenata de Bella Karoli acuza: Primeam pumni si ni se rupeau urechile la antrenamente! (2585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01088 sec.