Ziua Logo
  Nr. 4393 de miercuri, 19 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Ce vor bancherii
-- Asociatia Romana a Bancilor cere revizuirea normelor BNR privind acordarea de credite, pentru a relua imprumuturile imobiliare
Noile norme BNR pun piedica creditarii in domeniul imobiliar, iar bancherii cer relaxarea lor pentru acest tip de imprumuturi. De asemenea, bancherii cer reducerea rezervelor minime obligatorii si a dobanzii de politica monetara. Acestia spun ca banii sunt necesari finantarii IMM-urilor si agriculturii.
Cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a luat decizia de a tempera creditarea, conditiile de pe pietele internationale nu indicau iminenta crizei. Dar, cum efectele turbulentelor de pe pietele financiare internationale incep sa se faca simtite, Regu�lamentul nr. 11 (n.r. - din 19.08.2008) a devenit din ce in ce mai impovarator pentru clientii care vor sa ia un credit imobiliar, dar si pentru banci, care raman fara clienti. "Vom propune bancii centrale revizuirea Regulamentului nr. 11, pentru reluarea creditarii in domeniul imobiliar. Noile norme au blocat acest tip de credit, in conditiile actuale, de teama si neincredere. Dupa ce am facut ajustarile impuse de regulament, am observat ca foarte putine persoane se mai pot califica pentru un credit ipotecar", a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, la Forumul Bancar Roman. Dupa estimarile pre�sedintelui ARB, noile norme de creditare au redus, in medie, cu 5 puncte procentuale gradul maxim de indatorare. La unele banci efectele sunt ceva mai dure. Astfel, gradul maxim de indatorare pentru creditele acordate de BCR s-ar putea diminua, dupa aplicarea noilor norme, cu 2 pana la 10%, in functie de tipul de credit, potrivit directorului Directiei de Dezvoltare Afaceri si Produse Retail din cadrul BCR, Sorin Mititelu. Poate ca reducerea gradului de indatorare nu pare semnificativa, dar bancherii sustin ca nu este singura piedica. "Cinci procente este destul de mult, daca mai corelezi si cu alte elemente din procesul de creditare. Este vorba de calitatea garantiilor, de termenul de acordare a creditului sau avansul", a precizat Ghetea. Referitor la fisa fiscala, Ghetea a spus ca este o "problema de ordin tehnic" pe care, inca dinaintea aprobarii noului regulament, bancile au contestat-o, dar ca nu poate evalua inca impactul acestei masuri.
Rezerve mai mici
De asemenea, bancherii mai cer reducerea ratei la rezerva minima obligatorie si revizuirea in jos a dobanzii de politica monetara. "Propunerea noastra este ca in continuare banii care sunt blocati in rezerva sa fie eliberati astfel incat sa putem dispune de acestia in creditare. Fondurile ar putea fi utilizate pentru achizitia de titluri de stat, pentru creditarea IMM-urilor, agriculturii si constructiei de locuinte", considera presedintele ARB. El apreciaza ca trebuie sa se incerce relansarea activitatii din domeniul imobiliar, comunitatea bancara propunand o serie de modalitati prin care bancile sa acorde credite ipotecare in lei. BNR a informat bancile ca efectele aplicarii noului regulament privind creditarea populatiei vor fi analizate in perioada urmatoare, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. "Le-am spus bancilor, la adoptarea Regulamentului, ca dupa trei luni vom analiza efectele aplicarii lui. Altceva nu comentam, asteptam observatiile lor", a afirmat Vasilescu. Regulamentul nr. 11 impune cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.
George BANCIULEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Astia vor bani de salarii si bonusuri si potopul dupa ei.   de Bisescu
A r h i v a
  Acord pentru Cernavoda    
  Ajutor de stat dublu    
  Asociatie mobila    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Raul initial (2397 afisari)
 Felix demolatorul (2270 afisari)
 Dacia lui Traian (2138 afisari)
 Rata atacata de pesti (1871 afisari)
 Secretele ies la lumina (1716 afisari)
 UPDATE Virgil Magureanu: "Am cunoscut inca din anii '70 numele celui care urma sa-l inlocuiasca pe Nicolae Ceausescu" (VIDEO) (5892 afisari)
 Asa arata fundul Angelinei Jolie! (4795 afisari)
 Educatoare din Mehedinti, bomba-sexy pe Internet! (FOTO) (3411 afisari)
 UPDATE Academia Catavencu: Tariceanu divorteaza. Premierul: Sunt om politic si m-am obisnuit cu atacurile de campanie. (3180 afisari)
 O alta gimnasta antrenata de Bella Karoli acuza: Primeam pumni si ni se rupeau urechile la antrenamente! (2585 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00949 sec.