Ziua Logo
  Nr. 4392 de marti, 18 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
In ce limba vorbesc ingerii? Dar Satana?
-- Povestea care urmeaza, petrecuta foarte de curand in Belgia, poate sa fie una comica, daca n-ar aminti de istorii de demult, din "Evul Mediu intunecat". Atunci, poate va mai amintiti din lectiile de istorie, in timp ce in manastirile catolice se dezbatea problema spinoasa a sexului ingerilor (generatoare de sute de tratate care de care mai bine argumentate si, pentru cititorul de azi, pline de farmecul unui roman SF), ardeau de zor rugurile unei intolerante absolute in numele careia au fost sacrificate vietile a sute de mii de oameni nevinovati, sub imaginea unui Dumnezeu al iubirii.
Iluminismul, generaTia enciclopediStilor, a insemnat marea europeana revolta impotriva obscurantismului religios si a definit noi norme de comportament social si o noua intelegere asupra rolului bisericii in raport cu statul, prefigurand actuala formula a puterilor in statul modern. Dar, in subconstientul colectiv, pare-se ca zona de umbra s-a pastrat neatinsa si cu acelasi potential de distrugere impotriva celor care nu cred in acelasi Dumnezeu ca si tine, vorbesc o alta limba, practica alte obiceiuri. Pe aceasta baza se ridica din nou o intoleranta activa, militanta in cel mai pur sens al cuvantului, generatoare, nu numai de mesaje de ura, intoleranta si rasism dar si instigatoare la violenta directa impotriva valorilor de sistem. Aceasta este, in mare, explicatia data pentru vizibila recrudescenta a islamismului fundamentalist, cu din ce in ce mai multi adepti tineri si foarte tineri, nu numai in spatiul Orientului Apropiat si Magrebului, dar si in randul masivelor comunitati musulmane din diferite tari din Europa occidentala.
Dar numai acesta este exemplul intolerantei? Din nefericire, nu. Si asta arata ca in mijlocul Europei civi�lizate, tolerante, multilingvistice si multietnice, se poate intampla ca un preot pe nume Baert, pastorul bisericii din comuna belgiana Rhode-Saint-Gen�se, sa refuze slujba de inmormantare pentru un enorias al sau, domnul Lejeune, decedat intru Domnul la varsta de 78 de ani. Motivul? Familia a dorit ca slujba sa fie oficiata in limba franceza, caci decedatul fusese valon. Nu se poate, a argumentat preotul, caci comuna Saint-Barbe este flamanda si arhiepiscopul de Malines (de care tine parohia respectiva) a interzis slujbele in alta limba decat flamanda, cu exceptia unei singure biserici... Drept care, familia trebuie sa-l duca in alta parte, la Waterloo, unde poate fi ingropat intru Domnul in limba franceza.
Un exces deplorabil? Posibil. Dar profund relevant nu numai pentru dimensiunea reala a intolerantei existente intre regiunile flamanda si valona din cadrul statului federal care este Belgia. Mai spune ceva foarte grav: dezvoltarea culturala si transformarea mentalitatilor la nivelul Uniunii Europene nu este deloc un proces ireversibil, rezolvat formal prin arborarea steagului UE si intonarea, la momente festive, a Imnului Bucuriei. In realitatea vietii de fiecare zi, la doar cativa kilometri distanta de biroul comisarului european pentru multilingvism, iata cat valoreaza gargara europeana asupra comunitatii lingvistice deschise, care ar trebui sa fie una dintre caracteristicile distinctive ale acquis-ului comunitar! Iar daca toate astea sunt inca posibile la Bruxelles, atunci, intr-o situatie de criza, nu este oare vorba despre o foarte fragila cutie a Pandorei care are pus un capacel provizoriu si care se cam balangane la incuietori atunci cand acelasi tip de eveniment poate genera o disputa grava in zone in care sensibilitatile nationale sunt cel putin la fel de acute ca in Belgia?
Din nefericire - Si acesta pare a fi un subiect mereu tabu - tema nu este deloc rezolvata in Europa si poate cu deosebire potentialul acesta exploziv exista in continuare in Balcani, situatia putand oricand degenera sub steagurile tinute cu drag la pastrare de nationalistii si sovinii de toate natiile, culorile si apartenentele politice. Innebuneste lumea? Nu, doar noi...
Cristian UNTEANU 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Valorile de ..sistem?   de Eufrosin
Si dvoastra pre ce lume ati trait tov Unteanu ?   de Ghita Bizonu'
limba vorbesc   de Viorica Ianc
Ignoranta domnului Unteanu   de gabriela m. ciotu
Clisee si ineptii despre Evul Mediu   de Adrian Papahagi
vorbesc pe limba SOV   de Radu Dragan
In ce limba vorbesc ingerii? Dar Satana?   de NormanFinkel5
Grup In Cautarea lui Dumnezeu, in Romania   de JMJ
Expertul specialist incurcator de borcane   de Ion Caramache
Important e sa obtinem LEGATURA cu SF. SPIRIT SI VOM AVEA NUMAI DE CASTIGAT   de JMJ
de-ale rabinilor...   de tarceam
INGERII POT VORBI ORICE LIMBA SAU LIMBAJ   de MIKE
poate, dar nu vor fi tolerate...   de dorumare
Gargara europeana...   de synd
Vai ce frica mi-e!   de Caius-Roland
Pocaiti-va si credeti in Evanghelie caci DOMNUL Isus Hristos vine ...   de xViorel
A r h i v a
  Cum a fost pacalita CIA pe 15 noiembrie 1987    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Dovada crimei la Petrila (3831 afisari)
 Cum a fost pacalita CIA pe 15 noiembrie 1987 (3351 afisari)
 I-am blocat (2258 afisari)
 Nesimtire Grawe (1922 afisari)
 ZIUA l-a infrant pe combinatorul Vladescu (1443 afisari)
 Gigi Becali vrea inapoi banii donati Patriarhiei (3038 afisari)
 Ce-i cam lipseste Karolinei Kurkova? Buricul! (2632 afisari)
 Ministrul ucrainean al Apararii avertizeaza Romania si Rusia ca armata tarii sale este gata de lupta  (2318 afisari)
 A reusit sa aduca avionul la sol, desi a ramas intr-o singura aripa! (VEZI VIDEO) (2266 afisari)
 Elena Basescu l-a vizitat in toiul noptii pe Hrebenciuc Jr.! (2204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01021 sec.