Ziua Logo
  Nr. 4392 de marti, 18 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Curent rusesc via Moldova
-- Grupul rus Inter Rao, condus de fostul premier Anatoli Ciubais, a incheiat un acord cu compania de stat Moldelectrica, din Republica Moldova, potrivit caruia va livra in Romania energie produsa la centrala electrica Moldavs�kaia GRES din Transnistria, de la Cuciurgan.
Acordul a fost semnat la sfarsitul saptamanii trecute, in prezenta premierilor Rusiei si Republicii Moldova, Vladimir Putin si Zinaida Greceanii. Inter Rao sustine, intr-un comunicat de presa, ca livrarile de energie de la Moldavskaia GRES catre Romania sunt limitate de nesincronizarea retelelor. Din acest motiv, s-a decis ca unele grupuri energetice ale centralei sa fie separate de reteaua Republicii Moldova si sa fie conectate la sistemul energetic romanesc. Proiectul va utiliza linia de transport a energiei de 400 kV Moldavskaya GRES - Vulcanesti - Isaccea si va permite majorarea livrarilor la circa 400 MW sau 290 milioane kWh, pe luna. Moldavskaya GRES are o capacitate de 2.520 MW.
Si pana acum s-a importat energie de la Cuciurgan, de catre E.ON Moldova si Electrica, dar in sistem insula, pentru ca Romania este interconectata la sistemul european de transport, UCTE, unde trebuie respectati niste parametri tehnici extrem de "stransi". Sistemul "insula" presupune separarea unei zone din reteaua romaneasca, ce urmeaza sa fie alimentata cu energie din Moldova, pentru ca Moldova, Rusia, Ucraina nu fac parte din UCTE si nu respecta parametrii tehnici. Altfel spus, o bucata din Romania "se uneste" cu Moldova si Rusia. Acordul ruso-moldovean semnat recent se refera la exporturi de energie in sistem "antena", ceea ce presupune izolarea unor grupuri ale centralei de la Cuciurgan si legarea lor la UCTE. Astfel, Moldova si Rusia se unesc cu Europa, prin Romania. "Au existat, anul trecut, intalniri de tatonare cu reprezentantii RAO UES, dar dupa semnarea acordului ruso-moldovean nu a venit nimeni sa ne contacteze. Oricum, trebuie facute investitii importante de catre exportatori pentru a raspunde cerintelor tehnice ale UCTE", a declarat Razvan Purdila, director in cadrul Transelectrica, tran�sportatorul roman de energie electrica. (G.M.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Prajitoarele rusesti la Galati   de noaptea
A r h i v a
  Creditele vor miza mai mult pe leu    
  Petrolul poate ajunge la 20-30 de dolari    2 comentarii
  Tractoare chinezesti la Brasov    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Dovada crimei la Petrila (3831 afisari)
 Cum a fost pacalita CIA pe 15 noiembrie 1987 (3351 afisari)
 I-am blocat (2258 afisari)
 Nesimtire Grawe (1922 afisari)
 ZIUA l-a infrant pe combinatorul Vladescu (1443 afisari)
 Gigi Becali vrea inapoi banii donati Patriarhiei (3038 afisari)
 Ce-i cam lipseste Karolinei Kurkova? Buricul! (2632 afisari)
 Ministrul ucrainean al Apararii avertizeaza Romania si Rusia ca armata tarii sale este gata de lupta  (2318 afisari)
 A reusit sa aduca avionul la sol, desi a ramas intr-o singura aripa! (VEZI VIDEO) (2266 afisari)
 Elena Basescu l-a vizitat in toiul noptii pe Hrebenciuc Jr.! (2204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00855 sec.